Românii au mâncat la restaurante și restaurante de tip fast-food carne de cal din București, crezând că au consumat de fapt carne de vită.
O mare parte din cele aproximativ 100 de kilograme de carne de cal descoperite miercuri de inspectorii Agenției Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) la un depozit frigorific din Ilfov etichetate ca fiind „vrăbioară de vită” a ajuns în șapte restaurante și restaurante de tip fast-food din România.
„Problema este să nu fie carne de la cai tăiați în alte unități decât abatoarele autorizate pentru cabaline. Și se pare că această carne nu a provenit de la o unitate autorizată„, a declarat Mihai Țurcanu, președinte ANSVSA, cu rang de secretar de stat în Guverni. În România există 35 de unități autorizate de ANSVSA pentru cabaline.
Țurcanu a spus că „nu erau cantități mari pe fiecare restaurant, erau undeva la 3-4 kilograme”.
Ministrul Agriculturii: „Toleranță zero pentru fraudă sau nereguli!”
Ministrul Agriculturii a declarat miercuri seara, în legătură cu carnea de cal etichetată drept carne de vită găsită într-un depozit din Ilfov, că este imposibil să nu fie depistate neregulile, precizând că angajamentul față de consumator este: „Toleranță zero pentru fraudă sau nereguli!”
„Controalele noastre își arată eficiența. Este imposibil să nu depistăm neregulile acolo unde acestea există. Din păcate, mai sunt și persoane iresponsabile care nu înțeleg că acolo unde depistăm fraude, închidem unitatea. Angajamentul nostru față de consumatorul din țară și din afara ei e foarte clar: Toleranță zero pentru fraudă sau nereguli!”, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
De unde provine carnea de cal
Inspectorii Agenției Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au găsit miercuri, într-un depozit din Ilfov, pachete de carne de cal etichetate drept carne de vită și care proveneau de la un depozit din județul Alba, a declarat pentru gândul președintele ANSVSA, Mihai Țurcanu.
„De două-trei săptămâni ANSVSA a demarat controale la unități din toată țara. Am recoltat probe din depozite. Una dintre probe a ieșit pozitivă (carnea de cal era etichetată drept carne de vită n.n.). Carnea a fost livrată de la un depozit din Alba. Inspectorii ANSVSA au găsit grave abateri la Alba. Unitatea a fost închisă”, ne-a declarat Țurcanu.
Este vorba despre un lot de aproximativ 100 de kilograme de cal, potrivit unor informații obținute de gândul.
Țurcanu a precizat că administratorul depozitului din județul Alba „a recunoscut că falsifica etichete”, fiind de părere că ceea ce s-a întâmplat a fost „un joc de documente între două firme”.
Prefectul de Alba: Etichetele de pe lăzi erau trase la xerox și puse pe pachete
Gheorghe Feneșer, prefectul județului Alba, a explicat pentru gândul că societatea comercială de unde provin pachetele de carne se află în Blaj și se numește Ady Salve. Carnea provine însă din abatoare din Botoșani și București, firma din Blaj fiind doar un intermediar care a vândut mai departe, spune prefectul.
Problema descoperită de inspectorii sanitar-veterinari a fost etichetarea cărnii, în sensul că erau etichetate legal doar lăzile, nu și pachetele cu carne.
„În lăzile care conțin carne se găsesc câte 10 pachete. Legea spune că pe fiecare pachet trebuie să fie etichetă. Ei pun etichetă doar pe cutie, apoi fac xerocopii după original și pun pe fiecare pachet, pentru ca cel care cumpără carnea la pachet să știe ce conține. Am trimis Poliția și Garda Financiară, carnea a fost retrasă de la comercializare și depozitată la -20 de grade Celsius”, a declarat prefectul de Alba pentru gândul.
Firma din Blaj distribuia carne în restaurante și depozite.
Carne de măgar, vândută drept carne de vită
În localitatea Chirnogeni, din județul Constanța, polițiștii au prins trei bărbați care vindeau carne de măgar drept drept carne de vită.
La audieri aceștia ar recunoscut că fi furat mai mulți măgari pe care i-au sacrificat și i-au vândut apoi drept carne de vită. Cele trei persoane sunt cercetate penal pentru furt calificat.