„ANAF nu va mai emite Decizii de impunere, ceea ce înseamnă că Declarația Unică are acest caracter, de titlu executoriu. Lucrurile se simplifică din toate punctele de vedere, deci se simplifică și din acest punct de vedere”, a spus Eugen Teodorovici.
„Contribuabilul își trece el însuși care-i sunt veniturile și care îi sunt obligațiile față de stat. Da, executarea silită se va putea face mult mai repede, dar nu asta se urmărește. E o abordare europeană”, a mai spus ministrul Finanțelor.
Declarația fiscală unică (Declarația 212), recent introdusă în legislație pentru declararea, impozitarea și taxarea veniturilor extrasalariale, va deveni titlu executoriu atunci când se va atinge scadența la obligațiile de plată, au atenționat experții companiei de consultanță juridică CON-firm.
„Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) folosește direct informațiile din Declarația 212 pentru a soma neplătitorul, fără a mai fi necesară emiterea deciziilor de impunere, așadar se poate ajunge mai repede la executarea silită”, se arată într-un comunicat transmis luni de companie.
„Titlul de creanță fiscală devine titlu executoriu la data la care se împlinește scadența sau termenul de plată prevăzut de lege, se prevede în Codul de procedură fiscală. O decizie de impunere, de exemplu, e un titlu de creanță fiscală; la fel, o declarație fiscală. Faptul că se ajunge la scadență și plata nu s-a realizat face ca acest titlu să fie folosit de ANAF pentru a executa silit contribuabilul, fără alte formalități”, spune Agnes Ghiță, expert fiscal în cadrul CON-firm. „Nou introdusă în legislația fiscală, Declarația unică 212 este un astfel de document – titlu de creanță fiscală – pe care ANAF îl poate folosi pentru a executa silit contribuabilii care nu au plătit la termen taxele la stat”, adaugă Agnes Ghiță.
Termenul de plată pentru sumele declarate în formularul 212 este data de 15 martie a anului următor realizării venitului. Până la acest termen, contribuabilii pot face plăți în baza formularului depus la ANAF. Odată depășit termenul, ANAF poate să execute silit neplătitorii, folosindu-se de Declarația 212. „Este de reținut că executarea silită fiscală se face de către executorii ANAF, și nu de către executorii judecătorești – la care merge, de obicei, un privat care are de recuperat o creanță”, se menționează în comunicat.