Românii care vor bani pentru panouri sunt obligați să cumpere și instalații de stocare. Cu cât va crește finanțarea prin Casa verde fotovoltaice

Românii care vor bani pentru panouri sunt obligați să cumpere și instalații de stocare. Cu cât va crește finanțarea prin Casa verde fotovoltaice
Sursa foto - caracter ilustrativ
Publicat: 29/08/2024, 15:09
Actualizat: 29/08/2024, 15:23

Proiectul de ordin pentru modificarea ghidului de finanțare al programului Casa verde fotovoltaice, publicat joi de Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prevede obligativitatea pentru beneficiari de a cumpăra și instalații de stocare împreună cu panourile fotovoltaice, așa cum anunțau oficialii în ultimele luni, pe fondul provocărilor apărute pe sistemul energetic național odată cu creșterea accelerată a numărului de prosumatori și a capacității instalate. Finanțarea propusă prin proiect este cu 50% mai mare decât cea aprobată anul trecut, dar și contribuția beneficiarilor crește.

Românii care vor să fie prosumatori și aplică la noul program Casa verde Fotovoltaice pentru a-și instala panouri vor fi obligați, din acest an, să cumpere și instalații de stocare, conform proiectului de Ordin pentru modificarea Ghidului de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1063/2023, publicat joi de Ministerul Mediului.

Potrivit proiectului pus în consultare publică, finanţarea se acordă în cuantum de maximum 30.000 lei pentru achiziționarea și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice și a unei instalații de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile, sub condiţia suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 3.000 de lei.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) nu acordă finanțare numai pentru achiziționarea și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice, ori numai pentru achiziționarea și montarea unei instalații de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile, se arată în proiect.

Actualul ghid prevede acordarea finanţarii în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei, fără referire la stocare.

Cetățenii, instituțiile și organizațiile interesate pot transmite opinii, propuneri sau sugestii, în termen de 10 zile lucrătoare de la data publicării pe site a proiectului de act normativ, conform oficialilor Ministerului Mediului.

DOCUMENT: Proiect GHID FOTOVOLTAICE

Traseul noului ghid de finanțare

Conform oficialilor, scopul programului îl reprezintă creşterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 3 kW, pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu, stocării şi livrării surplusului în sistemul energetic naţional.

Posibilitatea includerii capacităților de stocare în cadrul programului Casa verde fotovoltaice fusese anunțată de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, încă de la finalul anului trecut, pe fondul presiunii puse numărul în crește de prosumatori asupra sistemului.

„În primul rând presiunea aceasta pe rețele, dar ea nu trebuie să fie o frână în calea fenomenului. Sigur, la nivel tehnic, discutăm de o anumită limitare a sistemelor – pe înțelesul tuturor românilor, sârma nu poate duce decât un anumit număr de prosumatori în acest moment, dar e la fel de adevărat că există și posibilitatea de a investi în sistemul de distribuție prin fondurile proprii ale operatorilor de distribuție, dar și prin Fondul pentru modernizare”, a explicat ministrul Mediului, în noiembrie.

Sebastian Burduja spunea încă de atunci că vorbit cu ministrul Mediului pentru a include și bateriile în ghidul de finanțare.

Prosumatorii au o putere instalată mai mare decât cele două reactoare de la Cernavodă

Ministrul Energiei detalia atunci creșterea spectaculoasă numelui de prosumatori, și ca urmare a programelor Casa Verde, de la mai puțin de 20.000 de consumatori la început de 2022 până la peste 100.000, cu o putere instalată într-adevăr de peste 1.000 MW – 1.200 MW, conform raportărilor ANRE de la acel moment.

De la 601 de prosumatori înregistrați în toată România în 2018, numărul „a explodat”, crescând de aproape 170 de ori, la 101.605, la nivelul lunii octombrie, conform datelor prezentate la final de decembrie de conducerea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Capacitatea instalată a prosumatorilor – adică românilor care și-au montat, în principiu, instalații de producere a energiei electrice pentru consumul propriei gospodării – era estimată de conducerea ANRE că va depăși producția celor două reactoare de la Centrala nucleară de la Cernavodă până la finalul anului.

Conform celor mai recente date oficiale publicate de ANRE, la finalul  lunii mai, numărul total al prosumatorilor racordați la rețelele electrice ale operatorilor de distribuție crescuse la 137.400, dintre care 119.046 de persoane fizice și 18.354 de persoane juridice.

Puterea instalată totală a depășit pragul de 1.400 MW de la Cernavodă, ajungând la 1.780,23 MW, la finalul lunii mai.

Defalcat, persoanele fizice au o capacitate instalată de 762,15 MW, iar cele juridice, de 1.018,08 MW, potrivit ANRE.

În ceea ce privește energia injectată propriu zis în Sistemul Energetic Național de prosumatori, Transelectrica a transmis, la solicitarea Gândul, că nu deține aceste informații. „În acest sens, vă recomandăm să vă adresați Operatorilor de Distribuție, care asigură măsurarea energiei electrice consumate/injectate din/în reţea”, a precizat operatorul național de transport al energiei electrice.

La începutul lunii, Transelectrica a dezvoltat în colaborare cu Teletrans SA, filiala de informatică și telecomunicații, o aplicație pilot de prognoză a energiei electrice produse de prosumatori, ca o inițiativă a Operatorului Național de Transport și Sistem menită să vină în sprijinul tuturor participanților la piață, în contextul în care în viitorul apropiat se așteaptă o evoluție semnificativă a creșterii capacității instalate a acestora.

Aplicația – pilot – disponibilă public pe website-ul Transelectrica – calculează producțiile estimate la prosumatori atât cu o zi, cât și cu două zile înainte de ziua de referință, la nivel național, dar și la nivelul fiecărui județ în parte. Datele furnizate de această aplicație au rolul de a veni în ajutorul operatorilor din piață, astfel încât să fie asigurată funcționarea optimă a Sistemului Electroenergetic Național.

Lege retrimisă în Parlament de șeful statului

De amintit că proiectul de lege adoptat de Parlament care le impune unora dintre cei care produc energie din surse regenerabile să o stocheze a fost retrimis Legislativului de șeful statilui la jumătatea lunii iulie.

Legea adoptată de aleși obligă persoanele care dețin sau vor să dețină panouri fotovoltaice cu o putere instalată de până la 400 de kilowați, sunt obligate să-și monteze și instalații de stocare a energiei electrice.

Potrivit președintelui, noile prevederi ale legii, deși necesare pe fond, sunt inoportune și inaplicabile în forma în care sunt reglementate.

La întrebarea presei, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat ulterior că decizia președintelui de a trimite spre reexaminarea Parlamentului legea care impune unei categorii de prosumatori să cumpere capacități de stocare a energiei se încadrează în prerogativele constituționale ale șefului statului.

Citiți și

Klaus Iohannis retrimite în Parlament legea care prevede obligația de stocare a energiei produse din resurse regenerabile. Declarația președintelui

RETROSPECTIVĂ | An istoric în energie: Hidroelectrica la BVB, start la Neptun Deep și preluarea operațiunilor de la Gazprom de Transgaz în R. Moldova

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucraina vs. „Beretele negre”: Cum a arătat primul atac ucrainean asupra trupelor de elită ale...
Firma lui Silviu Prigoană, preluată 'ostil' de fostul lui șofer! Dezvăluiri uluitoare după decesul fostului...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Presa occidentală susține că patru țări din Europa urmează să fie invadate de Rusia. Hari...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Cine a fost Silviu Prigoană. Omul de afaceri a murit marți, la 60 de ani
Rusia interzice prin lege promovarea unui mod de viaţă „fără copii”
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Cum și-a pierdut, de fapt, Silviu Prigoană piciorul! „Mi-am tăiat singur tendonul, pentru că medicii...
Cod galben de vreme severă în 14 judeţe. Zonele unde sunt așteptate ploi, lapoviţă şi...
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Cei doi și-au...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primește Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Două săptămâni de reduceri la sute de mașini! Skoda Octavia și Toyota C-HR la prețuri...
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Imagini HALUCINANTE cu cea mai MARE planetă din Sistemul Solar
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
Desert din strămoși. Cornulețe cu umplutură delicioasă
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
"Inima ni se face bucăți". Doliu la colegiul unde tinerii morți în accidentul de la...
Silviu Prigoană a murit! Vestea cutremurătoare a uimit întreaga Românie!
Cine a fost Silviu Prigoană? Omul de afaceri care a revoluționat televiziunea din România
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
Ce știe Warren Buffett și nu spune? Magnatul adună numerar și vinde acțiuni