Românii cu credite în franci elvețieni ar putea primi înapoi banii din diferența de curs. Ce a decis o instanță din țară și care a fost reacția bancherilor

Românii cu credite în franci elvețieni ar putea primi înapoi banii din diferența de curs. Ce a decis o instanță din țară și care a fost reacția bancherilor
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 18/06/2021, 21:50
Actualizat: 18/06/2021, 21:56

Doi reclamanți din Cluj au câștigat în instanță restituirea sumelor ce provin din diferența de curs față de la data încheierii creditului în franci elvețieni de acum aproape 13 ani, respectiv 2,3886 de lei. Hotărârea, pronunțată luni, 14 iunie, de Tribunalul Cluj, este definitivă și executorie. Banca care a acordat creditul, Raiffeisen Bank, a transmis pentru Gândul că își rezervă dreptul de a ataca hotârârea instanței.

Tribunalul Cluj a hotărât luni să dea câștig de cauză celor doi reclamanți care au cerut recalcularea creditului luat în franci elvețieni în octombrie 2008, după ce au pierdut la instanța de fond. Hotârea Tribunalului a fost semnalată de avocatul Adrian Cuculiș, care face referire și la decizia de joi a Curții Constituționale a României (CCR), care a constatat că noua Lege a dării în plată, criticată după promulgare, este constituțională, cu excepția unui articol.

„Definitivă și executorie. Banca Raiffeisen obligată la înghețarea cursului CHF la doar 2.3 lei / Franc Elvetian și în același timp obligată să restituie toți banii plătiți de către împrumutat din 2008 și până în prezent ca excedent peste cei 2.3 lei/ chf, la care se adaugă dobanda legală”, a explicat anunțat avocatul Adrian Cuculiș.

Un franc elvețian este cotat de BNR, vineri, 18 iunie, cu 4,4992 lei.

Raiffeisen Bank: Este o practică izolată

Contactacți de Gândul, reprezentanții băncii care a acordat creditul, Raiffeisen Bank, au transmis că vor respecta hotârârea, dar își dreptul de a o ataca.

„Raiffeisen Bank va respecta hotărârea instanței așa cum a fost ea pronunțată. Nu putem însă să nu constatăm că este o practică izolată, a unui complet de la Tribunalul Comercial Cluj, contrară practicii generale din România, dar și dreptului Uniunii Europene. Pornind de la această constatare, ne rezervăm dreptul de a formula o cale extraordinară de atac pentru încălcarea de către instanță a dreptului comunitar”, au transmis reprezentanții băncii.

Ce a decis instanța

Soluția pe scurt  Tribunalului Cluj:

„Admite apelul declarat de apelanţii S R-C şi S I în contradictoriu cu intimata R B SA împotriva sentinţei civile nr. (X)/29 decembrie 2020 pronunţate de Judecătoria Cluj-Napoca în dosarul nr. (X)/211/2019, pe care o schimbă în întregime, după cum urmează:

Admite cererea formulată de reclamanţii S R-C şi S I în contradictoriu cu intimata R B SA şi, în consecinţă:Constată caracterul abuziv şi, pe cale de consecinţă, nulitatea absolută parţială a clauzei cuprinse în art. 4.1. din contractul de credit nr. (X)/2 octombrie 2008 încheiat între pârâta împrumutătoare şi reclamanţii împrumutaţi consumatori, în măsura în care îi obligă pe reclamanţii împrumutaţi consumatori să suporte variaţiile, pozitive sau negative, ale cursului de schimb al BNR aplicabil CHF/RON la data încheierii contractului de credit nr.(X), 2 octombrie 2008: 1 CHF = 2,3886 RON.

În urma eliminării clauzei parţial abuzive, nule absolut, arătate mai sus, restituirea de către reclamanţii împrumutaţi consumatori a împrumutului către pârâta împrumutătoare, în conformitate cu art. 4.1 din contractul de credit nr. (X)/2 octombrie 2008, are loc după cum urmează:

  • Banca pârâtă împrumutătoare are obligaţia de a accepta plata voluntară din partea reclamanţilor împrumutaţi consumatori sau, după caz, de a debita oricare cont al reclamanţilor împrumutaţi consumatori utilizând următoarea formulă: suma de rambursat în CHF conform graficului de rambursare X 2,3886 / rata de schimb RON/CHF stabilită de BNR pentru data scadenţei.
  • Obligă pârâta împrumutătoare să restituie reclamanţilor împrumutaţi consumatori, în lei, utilizând cursul de schimb 1 CHF = 2,3866 RON, toate sumele de bani percepute în plus şi/sau debitate în plus din conturile reclamanţilor faţă de sumele pe care reclamanţii trebuiau să le plătească conform formulei de calcul: suma de rambursat în CHF conform graficului de rambursare X 2,3886 / rata de schimb RON/CHF stabilită de BNR pentru data scadenţei, pe parcursul perioadei cuprinse între data încheierii contractului de credit nr. (X)/2 octombrie 2008 şi data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, plus dobânda legală, calculată pentru fiecare sumă de restituit de la momentul încasării şi până la momentul restituirii.
  • Dobânda legală reprezintă dobânda legală pentru perioada în care raporturile contractuale dintre părţi în temeiul contractului de credit nr. (X)/2 octombrie 2008 au fost guvernate de OG nr. 9/2000, respectiv reprezintă dobânda legală penalizatoare prevăzută de art. 3 alin. 2 din OG nr. 13/2011 pentru perioada în care raporturile contractuale dintre părţi în temeiul contractului de credit nr. (X)/2 octombrie 2008 au fost / sunt guvernate de OG nr. 13/2011.
  • Dobânda legală se va calcula asupra sumelor plătite în plus calculate în lei, la cursul de schimb CHF/RON al BNR de la data efectuării plăţii fiecărei astfel de sume.

Respinge, ca neîntemeiată, cererea reclamanţilor împrumutaţi consumatori având ca obiect obligarea pârâtei împrumutătoare la plata cheltuielilor de judecată în primă instanţă.

Respinge, ca neîntemeiată, cererea apelanţilor împrumutaţi consumatori având ca obiect obligarea intimatei împrumutătoare la plata cheltuielilor de judecată în primă instanţă.

Definitivă şi executorie. Pronunţarea hotărârii se face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei, azi, 14 iunie 2021.”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows