Potrivit unor date statistice din luna mai 2023, salariul mediu în România era de 8.980 de lei pe lună sau 108.000 lei pe an.
Asta înseamnă aproximativ 1.900 de euro pe lună, potrivit cursurilor de schimb din această lună a anului 2023, și 1.807 la cursul zilei de 9 octombrie 2023.
Cifrele s-au schimbat, între timp, în funcție de mai mulți factori, precum educația, orașul, vârsta, sexul și experiența profesională.
Dar un lucru este cert, salariul mediu din România din luna mai era semnificativ mai mic decât salariile medii din SUA, potrivit datelor, și anume de 7.500 de euro, și din Marea Britanie, și anume 7.628 euro. Cu toate acestea, România rămâne destinația preferată pentru outsourcing, spun analiștii din piață.
Rapoartele din ultimii ani, fie că ne place, fie că nu, poziționează țara noastră la coada unui top al salariilor la nivel european, față de alte țări europene unde oamenii trăiesc foarte bine.
Luxemburg, Islanda, Elveția, Danemarca, Olanda sau Belgia, toate aceste țări au salarii de patru ori mai mari ca în România.
În Luxemburg, venitul mediu anual al unui locuitor este de 69.929 de euro. Aici sunt și cele mai mari salarii de pe tot continentul, ajungând la 270.578 euro pe an.
În Luxemburg, salariul mediu minim a crescut la aproximativ 3.000 de euro pe lună pentru muncitorii calificați și la 2.500 de euro salariul mediu lunar pentru muncitorii necalificați. Cele mai mari salarii se încasează în sectoarele bancar, financiar și siderurgic.
Dacă facem o comparație cu Islanda, aici lucrurile stau la fel de bine, pentru islandezi, nu pentru noi. Aici venitul mediu seridică la 68.401 euro, la un salariu anual de 368.136 de euro.
În Elveția, venitul mediu se ridică la 65.467 de euro, la un salariu lunar de aproximativ 5.455 de euro.
În cazul celorlalte state europene, iată care sunt veniturile medii pe cap de locuitori:
– Danemarca: venit mediu 58.227 de euro
– Olanda: venit mediu 57.840 de euro
– Belgia: venit mediu 56.109 de euro
Aceleași țări au însă și cele mai mari taxe din lume pe venituri. În Danemarca, de exemplu, statul va lua un procent uriaș de 56% din venitul angajatului sub formă de impozite.
Nu putem compara, oricum am privi lucrurile, salariile din aceste state prospere cu cele din România.
În România, există costuri mari cu angajații și țara noastră nu mai este atât de atrăgătoare, precum cele din Europa, unde se iau salarii de patru ori mai mari, scrie playtech.ro.
Sursa foto: Pixabay (caracter ilustrativ)