Românii din Spania, loviți de măsurile de austeritate ale Guvernului de la Madrid. „În jur de 50% dintre ei ar dori să se întoarcă în țară”

Românii din Spania, loviți de măsurile de austeritate ale Guvernului de la Madrid. În jur de 50% dintre ei ar dori să se întoarcă în țară
Publicat: 16/07/2012, 13:32
Actualizat: 17/11/2012, 20:46

Spania a anunțat, săptămâna trecută, un plan de măsuri de o austeritate catalogată drept „draconică” de către presa internațională.

Guvernul de la Madrid vizează reducerea deficitului bugetar cu circa 65 de miliarde de euro până în 2015 prin majorarea TVA de la 18% la 21%, reformarea administrației publice și renunțarea la o serie de avantaje fiscale, măsuri care îi afectează direct și pe cei aproape un milion de români care figurează oficial în statisticile spaniole.

Românii reprezintă cea mai mare comunitate de străini din Spania. În prezent, peste 900.000 de persoane s-au stabilit sau lucrează în statul peninsular, potrivit datelor Ambasadei României la Madrid, însă mulți dintre ei au început să întâmpine dificultăți financiare și și-ar dori să revină în țară, în special pentru că locurile de muncă devin din ce în ce mai dificil de găsit. Dacă în rândul spaniolilor, rata șomajului a depășit 20%, aproape jumătate dintre românii din Spania nu au în prezent un loc de muncă fiscalizat.

„Orice măsură luată de Spania i-a afectat în mod egal și pe românii care lucrează aici. În acest moment, șomajul în rândul românilor este mai mare de 45%. Este adevărat însă că o parte dintre cei care am crede noi că sunt în șomaj, lucrează de fapt la negru”, a declarat pentru gândul Daniel Țecu, președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa (FADERE).

Țecu a mai adăugat că deși tot mai mulți români se gândesc să plece din Spania, foarte puțini văd România drept o alternativă atractivă. „În acest moment, în jur de 50% dintre români ar dori să se întoarcă în România din cauza situației disperate în care se află Spania. Fiecare săptămână, fiecare zi, face însă ca România să fie din ce în ce mai departe de aspirațiile românilor de aici. Preferă să rămână într-o țară străină și să lucreze la negru în cazul în care nu mai au un loc de muncă legal și să câștige pe lună doar cât înseamnă chiria și mâncarea”, ne-a mărturisit președintele FADERE.

Măsurile de austeritate pun în pericol redresarea economică a Spaniei

Măsurile de austeritate anunțate de premierul Marioano Rajoy vor încetini redresarea economică a statului, avertizează investitorii, însă planul reprezintă totodată angajamentul cerut de Bruxelles în schimbul sprijinului financiar menit să salveze băncile spaniole, scrie The Wall Street Journal.

Miniștrii de Finanțe din zona euro au decis luni să transfere până la sfârșitul lunii fonduri în valoare de 30 de miliarde de euro băncilor spaniole, bani ce urmează a fi folosiți pentru recapitalizarea sistemului bancar, puternic afectat de evoluțiile negative de pe piața imobiliară. În total, instituțiile financiare din Spania urmează să primească ajutoare în valoare de 100 de miliarde de euro.

Investitorii se tem însă că statul s-ar putea vedea nevoit să apeleze în scurt timp la un acord de sprijin financiar pentru a se finanța pe viitor.

Costurile de împrumut ale Spaniei, respectiv dobânzile cerute pentru obligațiunile licitate de statul spaniol, au atins la începutul săptămânii trecute pragul nesustenabil de 7%. Alte state care s-au confruntat cu aceste costuri de împrumut generate de neîncrederea piețelor financiare au fost nevoite să apeleze la sprijin extern pentru că nu-și mai puteau finanța deficitul sau rostogoli datoriile ieșind pe piețe.

Economia Spaniei este prognozată să se contracte cu 1,7% anul acesta, însă miniștrii de Finanțe din zona euro au decis să relaxeze ținta de deficit bugetar la 6,3% din PIB în 2012, în loc de 5,3%. În ceea ce privește creșterea economică, premierul Rajoy a precizat că datele oficiale sugerează o stagnare pentru anul în curs și o ușoară ameliorare pentru anul viitor, respectiv o creștere de 0,2% din PIB.

Impactul măsurilor de austeritate

Costurile unei familii din Spania vor crește, în medie, cu 415 euro pe an ca urmare a deciziei de majorare a TVA, reiese dintr-un calcul făcut de o organizație spaniolă pentru drepturile consumatorilor pe baza datelor institutului spaniol de statistică, scrie Bloomberg.

„Majorarea va duce la scăderea cheltuielilor gospodăriilor, și-așa afectate de actuala criză”, susține OCU.

Spania practică TVA diferențiată. Astfel, pentru unele produse și servicii taxa pe valoare adăugată se va majora de la 8% la 10%, iar taxa pentru bunuri de strictă necesitate va fi menținută la 4%, a anunțat premierul spaniol.

Reforma din administrație, care presupune printre altele reducerea numărului de consilieri, ar urma să genereze economii de 3,5 miliarde de euro la bugetul de stat. Măsurile de austeritate mai prevăd tăierea celui de-al treisprezecelea salariu, primit de Crăciun de funcționarii publici, reducerea ajutorului de șomaj și renunțarea la o deducere fiscală acordată celor care decid să cumpere o locuință. Alte măsuri prevăd diminuarea numărului de companii publice și scăderea cu 30% a numărului de consilieri locali, a mai anunțat premierul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună