Românii încep să primescă facturi mai mari la gaze, după ce tariful de distribuție a fost majorat cu 19% la nivel național. Cât înseamnă lunar

Românii încep să primescă facturi mai mari la gaze, după ce tariful de distribuție a fost majorat cu 19% la nivel național. Cât înseamnă lunar
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 20/08/2024, 14:51

Facturile la gaze naturale vin, începând cu consumul din iulie, cu o majorare 19% a tarifelor de distribuție, în medie, la nivel național, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI). Noile tarife au fost aprobate de Autoritatea Naționala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și înseamnă, în medie, un plus de aproximativ 10 lei/MWh distribuit. Majorarea va fi simțită de consumatorii care au un preț contactat cu furnizorii sub nivelul maxim din schema de compensare și plafonare.

Consumatorii de gaze naturale urmează să achite, odată cu facturile pentru consumul din luna iulie, noile prețuri la gaze care conțin tarifele de distribuție gaze majorate în medie cu 19%, respectiv chiar cu 24,1%, așa cum au fost aprobate de ANRE pentru cel mai mare operator de distribuție gaze naturale din România.

„Această majorare vine după alte majorări stabilite de ANRE pentru aceste tarife de distribuție gaze: cu 11% în anul 2022 și cu 52,2% în anul 2023, respectiv în 3 ani am avut o dublare a tarifului de distribuție pentru acest operator.  Această creștere a tarifelor se datorează în special „gratuităților” introduse în anul 2020 prin Legea 155/2020, care modifică vechea lege a energiei electrice și gazelor”, arată o analiză a președintelui Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisaliță.

„Români nu s-au învățat în cei 34 de ani de la Revoluție, că atunci când politicienii îți oferă ceva gratuit, ajungi să plătești mult mai mult decât dacă nu ar fi gratuit”, a completat Dumitru Chisăliță.

Cum se calculează tarifele

Tarifele reglementate de distribuție a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuție au fost majorate începând cu data de 1 iulie 2024 și se aplică pe un an tarifar, pentru perioada 1 iulie – 30 iunie.

În şedinţa Comitetului de Reglementare din data de 26 iunie 2024, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat, la propunerea direcției de specialitate, în unanimitate, o creștere medie cu 19% a tarifelor reglementate de distribuție a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuție, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit.

Potrivit comunicatului ANRE, modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali: creșterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflația prognozată a anului 2024 de 4,6%, creșterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investițional record, atât în racordări de noi consumatori, cât și în extinderi de sisteme de distribuție în zonele concesionate, precum și ca urmare a reducerii cantității de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.

Astfel, de exemplu, pentru un client casnic care locuiește într-un apartament cu trei camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei.

Potrivit ANRE, în conformitate cu prevederile Legii energiei și a gazelor naturale nr. 123/2012 și cele ale Ordinului ANRE nr. 217/2018 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuție în sectorul gazelor naturale, ANRE aprobă tarifele reglementate pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale și stabilește tarifele reglementate pentru prestarea serviciilor de distribuție a gazelor naturale, diferențiat, pentru fiecare operator de distribuție. Aceste tarife includ, fără a se limita la acestea, costuri generate de modernizarea și dezvoltarea capacităților de distribuție prin extinderea rețelelor sau prin realizarea/înființarea unor noi sisteme/rețele, precum și costuri generate de racordarea unor noi solicitanți clienți casnici, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale și instituții publice, doar dacă aceste costuri sunt justificate.

Recomandările AEI

Analiza realizată în octombrie 2020 de Asociația Energia Inteligentă privind Politicile de creștere a gradului de conectivitate la resursele de gaze naturale pentru sectorul rezidențial arăta că „racordarea gratuită la rețeaua de distribuție a gazelor naturale prezintă o serie de dezavantaje și, mai mult, chiar riscuri”.

Potrivit analizei, prin această lege se vor socializa costurile cu racordarea noilor consumatori la rețeaua de gaze naturale prin tariful de distribuție, încălcarea principiului eficienței economice stipulat în Legea 123/2012, generarea premiselor pentru creșterea bazinului de clienți vulnerabili și costuri suplimentare suportate de client în factura energetică.

Asociația Energia Inteligentă atrăgea atenția cu trei ani în urmă că „racordarea gratuită” nu este pentru „bieții oameni din mediul rural, care se încălzesc cu lemne, așa cum se vehiculează, este un proiect pentru „băieții deștepți” care au construit „haotic” în zona periurbană sau firmele de casă, care urmează să încaseze banii pe proiectare și execuția rețelelor de gaze din Programul Anghel Saligny.

Recomandările Asociației Energia Inteligentă pentru Guvernanți, în anul 2020, desprinse din Analiza realizată în octombrie 2020 erau:

  • „o strategie intensivă de racordare a sectorului rezidențial ar trebui să fie pusă în aplicare doar în zonele în care nu există alternativă energetică dovedită rentabilă din punct de vedere economic” – astfel nu se ajungea să se construiască mii de km de conducte care stau goale sau aproape goale, dar care produc costuri care sunt achitate de toții consumatorii României prin mărirea de tarife;
  • „valorificarea superioară a gazelor naturale prin corelarea politicii curente de dezvoltare a rețelei de transport și distribuție cu o strategie de relansare a industriei care utilizează acest tip de resursă ca materie primă (în special industria chimică și petrochimică)” – ar fi evitat astăzi dependența masivă de importurile de îngrășăminte și alte produse specifice, creând valoare adăugată și reducând presiunea pe creșterea taxelor și a impozitelor ;
  • „dezvoltarea unor capacități de producție a energiei electrice pe bază de gaze naturale, în regim de cogenerare și trigenerare” – ar fi permis în această vară și în anii următori să se evite situațiile la limită prin care trece sistemul electroenergetic.

Sursa foto – caracter ilustrativ: Shutterstock

CITEȘTE ȘI:

Sebastian Burduja: „În foarte SCURT timp, România își va îndeplini în timp record ținta de înmagazinare a gazelor naturale pentru iarna viitoare”

Secretarul general al Guvernului: Investiţiile în sectorul energetic sunt foarte importante şi trebuie accelerate

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un aliat cheie al Occidentului riscă să se transforme într-o dictatură pe modelul Rusiei lui...
Prezentatoare TV, trimisă la psihiatrie! S-a ales cu brățară la picior, după ce a terorizat...
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
SPECIAL 50 de ani de la apariția filmului „Păcală“, poznașul care a cucerit toate generațiile
ULTIMA ORĂ! Fostul preot Visarion Alexa, condamnat la închisoare!
Orașul care este cel mai bine păstrat secret al Europei. Ape turcoaz, poduri emblematice și...
Primele imagini cu Radu Mazăre alături de familie și de prieteni! Ce au făcut, în...
Cum arată Angelina Jolie, la 49 de ani, după ce a ales să-și taie sânii,...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de caniculă. Maximele pot ajunge şi la 35...
Ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu. Cutremur în cazul Caracal! Bunicul fetei aruncă bomba
Mai multe localități din județul Constanța au rămas fără apă din cauza furtunilor care au...
Doliu în showbiz! Grasu a murit după ce s-a prăbușit de pe scenă!
Codul Rutier 2024: La ce distanță poți parca de trecerea de pietoni?
Armata israeliană a găsit şase cadavre într-un tunel Hamas care aparţin unor ostatici
PRIMUL lucru pe care-l pierdem când îmbătrânim
Toți șoferii vor fi prinși. Se introduce sistemul e-SIGUR în România
Dispare ciocolata. La asta chiar nu ne-am fi așteptat
Tristan Tate, surprins la cină alături de o ispită de la Insula Iubirii, sezonul 8!...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Alin Oprea, dezvăluiri dureroase despre tatăl său: „Tatăl meu nu a venit nici măcar la...
Ion Țiriac, surprins de rugămintea lui David Popovici: "Cum adică, mă?"
BANCUL ZILEI. Vizita la spital l-a lăsat pe Bulă fără apetit sexual: Nu înțelegem!
Case mortuare unice din Epoca Fierului și a Vikingilor, dezgropate în Norvegia