Românii muncesc cel mai puțin dintre europeni. Avem cel mai mic stagiu de MUNCĂ din Europa

Publicat: 29 07. 2024, 21:23
Actualizat: 29 07. 2024, 21:33

This browser does not support the video element.

„Românii muncesc mult, dar cam fără rost”, transmitea în mai un reportaj făcut de Digi24. Suntem pe primul loc la numărul de ore lucrate pe lună la nivel european, dar nu suntem productivi, arată statisticile. Motivele principale sunt tehnologia învechită și salariile mici. Productivitatea românilor este de 30%, sub media UE.

Dar potrivit unui nou reportaj de la Digi24 prezentat de Cosmin Prelipceanu, românii încheie socotelile cu munca mai repede decât alte popoare europene. Chiar dacă vârsta de pensionare a crescut, datele ne arată că suntem pe ultimele locuri în clasament. Italia, Croația și Grecia sunt în urma noastră la stagiul de muncă.

Românii privesc munca ca pe o „corvoadă”

„Românii au cel mai redus stagiu de muncă din Europa. Un salariat român muncește în medie 32 ani,  cu 5 ani mai puțin decât ceilalți europeni. Nordicii, elvețienii și austriecii muncesc peste 40 ani”.

Românii intervievați de reporterii Digi24 spun că vor să iasă la pensie mai repede sau modificarea programului de muncă, a mediului de muncă, comportamentul superiorilor față de subalterni și calității vieții.

Alții cred că totul pleacă de la educația din tinerețe, pentru că mulți nu pot să se țină de un program de școală.  Majoritatea românilor privesc munca ca pe o „corvoadă” pentru a obține beneficii materiale pentru timpul liber  și nu o fac din plăcere.

Românii se grăbesc să iasă la pensie

În țările central-europene și scandinave, angajații de 60-70 ani nu se grăbesc să iasă la pensie. Sursa Foto: Shutterstock

Specialiștii spun că școala românească nu stimulează elevii să aprecieze munca. Majoritatea au părinți și bunici care vor să iasă la pensie anticipat și nu sunt încurajați să trăiască din muncă pe termen lung.

Dar în țările vestice, unde mediul de lucru este bine pus la punct, iar șefii muncesc cot la cot cu angajații, iar calitatea vieții este mai mult decât decentă, nimeni nu se grăbește să iasă la pensie.

În Țările de Jos, Austria și Danemarca, angajații muncesc mai mult de 40 ani, iar vârsta de pensionare e la 70 ani. Sunt unii care lucrează și la 76 ani. Nu există pauze de cafea, au doar 7 ore programul și știu ce înseamnă eficiența,  declară o româncă care lucrează în Danemarca.

Sursa Foto: Shutterstock 

Citește și: Românii muncesc mai mult decât germanii, dar productivitatea este sub media UE