Prima pagină » Economic » Românii se tem pentru viitorul copiilor lor. Părinții sunt îngrijorați de modul în care epidemia de coronavirus le-ar putea afecta stabilitatea financiară

Românii se tem pentru viitorul copiilor lor. Părinții sunt îngrijorați de modul în care epidemia de coronavirus le-ar putea afecta stabilitatea financiară

Românii se tem pentru viitorul copiilor lor. Părinții sunt îngrijorați de modul în care epidemia de coronavirus le-ar putea afecta stabilitatea financiară

Aproximativ 41% dintre părinții români s-au declarat îngrijorați de modul în care epidemia de coronavirus le poate afecta stabilitatea financiară și, implicit, viitorul copiilor, motiv pentru care peste jumătate dintre aceștia iau în calcul încheierea unei asigurări de viață cu economisire.

Potrivit unei informări transmisă GÂNDUL.RO, Aegon România a derulat un studiu la nivel național, în perioada aprilie – mai 2020, cu participarea a mai bine de 500 de persoane care au copii.

Principalul scop al cercetării întreprinse a fost, susțin experții sursei citate, stabilirea modului în care criza COVID-19 a influențat viziunea părinților asupra asigurărilor cu economisire.

Ca atare, modalitatea de raportare a celor intervievați la acest subiect s-a modificat sub influența contextului actual. De altfel, 26% dintre respondenți au declarat că iau în calcul încheierea unei asigurări, determinați de evenimentele recente și de temeri legate de securitatea financiară a copiilor.

Din totalul participanților la studiu, 41% au declarat că principala motivație pentru încheierea unei asigurări de viață cu economisire este de a le asigura copiilor o sumă de bani, în cazul dispariției lor.

Familiile care s-au arătat cel mai interesate de încheierea unei asigurări cu economisire sunt cele biparentale cu mai mulți copii

Specialiștii sursei citate au mai adăugat că, în ceea ce privește schimbarea viziunii pe care o au asupra viitorului, 81% dintre respondenți se gândesc la modalități prin care să le ofere copiilor mai multă siguranță în perioada în care sunt minori, iar 86% vor să facă tot posibilul pentru a-i susține și a le crea toate premisele pentru o viață mai bună și ca adulți.

Din perspectiva modalităților de utilizare a alocației copiilor, precum și obiceiurile de economisire, o treime dintre respondenți declarau în luna mai că nu economisesc, o altă treime că au deschis un cont de economii, iar 28% că păstrează banii în casă.

Potrivit concluziilor cercetării, familiile care s-au arătat cel mai interesate de încheierea unei asigurări cu economisire sunt cele biparentale cu mai mulți copii, deoarece contextul actual i-a făcut pe adulți să se gândească mai mult la importanța unei metode care să le asigure sprijin în situații neprevăzute.

Familiile monoparentale cu un singur copil au fost la rândul lor receptive. Participanții la studiu au vârste între 25 și 45 de ani, sunt în proporție de 69% femei și alcătuiesc familii mono și biparentale, cu unul sau mai mulți copii.

Rata de economisire în Uniunea Europeană a înregistrat o creştere anuală record în primul trimestru din 2020

În primul trimestru al anului în curs, rata de economisire a gospodăriilor în țările din blocul comunitar (UE27) a înregistrat în primul trimestru din 2020 o creştere anuală record, de 3,5 puncte procentuale (pp) comparativ cu perioada similară din 2019, potrivit datelor publicate joi, 6 august 2020, de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Principalul motiv îl reprezintă scăderea anuală semnificativă a cheltuielilor finale de consum ale gospodăriilor (minus 1,7%), un contrast semnificativ faţă de recentele creşteri de peste 2%. În plus, creşterea venitului disponibil brut al gospodăriilor (2,4%) a contribuit la majorarea ratei de economisire.

Rata de economisire a gospodăriilor a crescut în primul trimestru din 2020 în toate statele membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ avans anual fiind observat în Slovenia (7,7 pp), Polonia (6,8 pp) şi Spania (6,7 pp).

În contrast, cea mai redusă creştere a fost în Suedia (1,1 pp), Cehia (două puncte procentuale) şi Germania (2,2 pp).

Creşterea ratei de economisire a gospodăriilor este explicată prin majorarea venitului disponibil brut în toate statele membre UE. Scăderea consumului individual al gospodăriilor în zece state membre UE a contribuit şi mai mult la creşterea ratei de economisire.

Cea mai semnificativă scădere a cheltuielilor gospodăriilor a fost observată în Italia (minus 6,4%), Slovenia (minus 5,3%) şi Spania (minus 5,2%). Pe de altă parte, în şase ţări membre UE, cheltuielile de consum ale gospodăriilor au crescut în primul trimestru din 2020 comparativ cu perioada similară din 2019. Cel mai semnificativ avans a fost în Polonia (5,1%) şi Cehia (4%).

Datele pentru România nu sunt disponibile.

Citește și