Banca Națională a României (BNR) avertizează că românii vor avea dificultăți tot mai mari în a-și plăti ratele la bancă, iar cei mai afectați vor fi cei care au amânat plata creditelor în perioada pandemiei.
Avertismentul vine în contextul în care un român din zece se confruntă deja cu dificultăți majore în ceea ce privește rambursarea creditelor.
Astfel, potrivit BNR, în următorii doi ani, mai bine de 10% dintre români ar putea avea întârzieri de peste 90 de zile la plata ratelor bancare, iar cei mai afectați vor fi cei care și-au amânat ratele în pandemie, arată Antena3.
În luna septembrie a anului trecut, aproape 13% dintre cei peste 500.000 de români care şi-au amânat ratele aveau întârzieri mai mari de 90 de zile. Riscă acum să fie executaţi silit.
Sursa citată mai arată că, din păcate, ca urmare a scăderii puterii de cumpărare, tot mai mulți români ajung să apeleze la instituții financiare non-bancare. Aceasta pentru că acestea oferă mai ușor credite, însă partea proastă este că dobânzile sunt uriașe.
Economiștii Băncii Naționale mai avertizează că, în următorii doi ani, rata șomajului ar urma să crească cu 5%.
ROBOR la 3 luni și la 6 luni au scăzut ușor, și miercuri, față de marți, așa cum a făcut chiar din prima ședință a anului, de acum o săptămână.miercuru. Trendul preponderent descendent a început la începutul lui noiembrie 2022, în contextul în care Consiliul Concurenţei anunţa o investigație care vizează modul în care băncile calculează indicii de referință ROBOR/ROBID.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut, miercuri, la 6,19% pe an, față de 6,20%, de marți, când era în descreștere față de cea din prima zi de lucru a anului, 3 ianuarie. Atunci scăzuse față de 6,22%, din 29 decembrie, ultima zi lucrătoare a anului 2023.
Un nivel mai mic față de acesta a fost atins ultima oară pe 24 iunie 2022, când era la 6,18%, conform datelor din arhiva Băncii Naționale a României.
ROBOR la 3 luni crescuse în 2022 şi a atins vârful pe 26 octombrie 2022 (8,21%), cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani şi 9 luni (19 ianuarie 2010), potrivit BNR.