Prima pagină » Economic » Romgaz a avut o PRODUCȚIE de hidrocarburi în creștere cu 4,6% în primul semestru din 2004. Câte gaze a extras și câte a injectat în depozite

Romgaz a avut o PRODUCȚIE de hidrocarburi în creștere cu 4,6% în primul semestru din 2004. Câte gaze a extras și câte a injectat în depozite

Romgaz a avut o PRODUCȚIE de hidrocarburi în creștere cu 4,6% în primul semestru din 2004. Câte gaze a extras și câte a injectat în depozite

Romgaz a avut o producție de hidrocarburi mai mare și una de energie electrică mai mică în primele șase luni din 2024, comparativ cu același interval de anul trecut.

Societatea Națională de Gaze Naturale RomgazOMGAZ S.A. a raportat o producție totală de hidrocarburi de 16,12 mil boe, în primele șase luni din 2024, ceea ce reprezintă o creștere de 4,6% față de aceeași perioadă de anul trecut, conform rezultatelor operaționale-cheie preliminare, comunicate la Bursa de Valori București.

Cea mai mare parte din acest volul provine din gaze natrurale extrase brut, de 16,99 mil. boe.

Producția de energie electrică, de 450,8 Gwh, a fost în scădere cu 9,4% în primul semestru din 2024, față de cel ce anul trecut, conform raportului citat. Aceasta este așteptată să crească după intrarea în funcțiune Centralei de la Iernut, o centrală termoelectrică nouă, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, care are o putere instalată de 439 MW.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a estimat că centrala de la Iernut are șanse să fie pusă în funcțiune în luna decembrie.

În ceea ce privește serviciile de extracție și de injecție de gaze din depozite facturate, acestea au fost în scădere cu 15%, respectiv 4,5% în semestrul întâi din 2024, față de cel similar in 2023.

Depozitele de gaze sunt deja încărcate la peste 80% din capacitate, un volum record pentru luna iulie, conform datelor analizate de Gândul.

Cum a evoluat cifra de afaceri

Romgaz S.A. este principalul producător și furnizor de gaze naturale în România, care se ocupă cu explorarea, producția de gaze naturale și furnizarea de gaze naturale, înmagazinarea de gaze, dar și producerea de energie electrică și este deținut de statul român, prin Ministerul Energiei, în proporție de 70%.

Grupul Romgaz este format din S.N.G.N. Romgaz S.A ca societate-mamă si filialele S.N.G.N. Romgaz S.A. – Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploiești SRL și Romgaz Black Sea Limited (fosta ExxonMobil Exploration and Production România Limited), ambele deținute în proportie de 100% de Romgaz.

Romgaz a avut în 2023 o producția de gaze naturale estimată de 4.788,5 mil.mc, cu 147,4 mil.mc, respectiv 2,99% mai mică decât producția realizată în anul anterior.

Societatea națională a terminat anul 2023 cu un profit net preliminar de 2,81 miliarde de lei, cu peste 10% mai decât în anul precedent, în contextul în care, deși veniturile au scăzut, cheltuielile s-au diminuat și mai mult, datorită noilor reglementări privitoare la impozitul pe venitul suplimentar.

Citiți și:

RETROSPECTIVĂ | An istoric în energie: Hidroelectrica la BVB, start la Neptun Deep și preluarea operațiunilor de la Gazprom de Transgaz în R. Moldova

Patronatele din petrol și gaze vor un DIALOG corect cu statul, după ce le-a impus cea mai ridicată rată efectivă de impozitare specifică din Europa

 

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și