Romgaz a pregătit 10 milioane lei pentru un consultant care să facă o STRATEGIE de delegare a deciziei de la șefii cu mandat la middle management

Romgaz a pregătit 10 milioane lei pentru un consultant care să facă o STRATEGIE de delegare a deciziei de la șefii cu mandat la middle management
Publicat: 11/04/2024, 07:45

Compania deținută majoritar de stat Romgaz vrea să își reproiecteze structura organizațională, bazată pe obiective și delegarea puterii de decizie de la directorii cu mandat la cei din palierele de execuție inferioare, astfel încât să facă față mai bine provocărilor naționale și globale de pe piața energiei.

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz S.A., cel mai mare producător și operator de depozite de gaze naturale din România, precum și de energie electrică, dar și furnizor de gaze și curent, a scos la licitație un contract de consultanță reproiectare organizațională la o valoare estimată de aproape 10 milioane de lei.

Anunțul a fost publicat, miercuri, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) după un an în care compania a făcut publică decizia de investiție în perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, în procent egal cu OMV Petrom, și la finalul căruia a reușit să obțină un profit în creștere cu aproximativ 10% față de anul precedent.

Contractul pentru „Servicii de consultanţă pentru dezvoltarea unor strategii de implementare a managementului prin obiective, de reorganizare şi reproiectare organizaţională a S.N.G.N. ROMGAZ S.A. Mediaș” are o valoare totală estimată de 9,6 milioane de lei și se întinde pe o perioadă maximă de 36 de luni și nu se reînnoiește.

Argumentele directorului general

Răzvan Popescu, director general al Romgaz, argumentează, într-o declarație pentru Gândul, că reproiectarea structurii organizației este esențială pentru adaptarea la practicile internaționale.

„Managementul prin obiective, în esența sa, reprezintă un cadru eficient pentru stabilirea și monitorizarea obiectivelor organizaționale, oferind angajaților o viziune clară și coerență în acțiuni. Astfel, ne propunem să identificăm și să definim obiectivele specifice, să stabilim indicatori de performanță relevanți și să dezvoltăm strategii pentru atingerea acestora. Prin intermediul acestei abordări moderne, se încurajează alinierea eforturilor tuturor membrilor organizației către aceleași direcții și rezultate. Mai mult, reorganizarea și reproiectarea organizațională sunt, de asemenea, aspecte esențiale pentru adaptarea unei organizații la practicile internaționale, în contextul politicilor de ESG si ale guvernanței corporative”, a declarat Răzvan Popescu, director general al companiei care are șapte sucursale și peste 5.000 de angajați.

„Altfel spus, ne dorim expertiză și orientare în evaluarea structurilor existente, identificarea ineficiențelor, precum și în dezvoltarea unui model organizațional mai agil și eficient. Optăm pentru optimizarea resurselor, îmbunătățirea fluxurilor de lucru și adaptarea rapidă la schimbările din mediul de afaceri. Strategiile de implementare a managementului prin obiective, de reorganizare și reproiectare organizațională aduc o valoare semnificativă companiei, contribuind la eficiența, adaptabilitatea și succesul pe termen lung într-un mediu dinamic și competitiv”, a precizat Răzvan Popescu.

„O necesitate ca urmare a evoluției pieței de energie”

Adoptarea unei strategii privind implementarea managementului prin obiective şi a unei strategii privind reproiectarea structurii organizatorice a S.N.G.N. Romgaz S.A. şi stabilirea regulilor de organizare şi funcționare a ROMGAZ a devenit o necesitate ca urmare a evoluției pieței de energie în scopul pregătirii companiei față de provocările şi evoluțiile economiei la nivel regional şi global, așa cum se arată în caietul de sarcini pentru licitația deschisă.

Conform documentului, managementul prin obiective va asigura transferul unei părți din capacitatea de decizie şi a responsabilităților directorilor cu mandat spre niveluri de execuție inferioare, astfel încât la toate nivelurile S.N.G.N. Romgaz S.A. – cel puțin fiecare angajat cu atribuții de conducere să-şi elaboreze, implementeze şi optimizeze propriile planuri de activitate.

„Aplicarea managementului prin obiective (cel mai utilizat sistem de planificare, luare a deciziilor şi de control) va stabili o legătură clară între obiectivele strategice S.N.G.N. Romgaz S.A. (la nivelul directorilor cu mandat) şi implementarea acestora de către nivelurile ierarhice inferioare de management. Se vor stabili obiective specifice fiecărei structuri organizatorice din cadrul societății şi a personalului de conducere al acestora, care vor fi cascadate unităților organizatorice din subordinea acestora şi mai apoi personalului de execuție”, conform documentului citat.

Operatorii economici interesați, care au obligația să demonstreze experiența în proiecte similare, trebuie să prezinte media cifrei de afaceri globale de cel puțin 10 milioane de lei pe ultimii trei ani financiari încheiați (2020 – 2022).

Conform anunțului publicat pe SEAP, data limită de depunere a ofertelor este 22 mai, iar responsabilii companiei au termen până pe 12 august să evalueze propunerile din punct de vedere tehnic și financiar.

Criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate – preț. Componenta financiară are o pondere de 40% din punctaj, cea tehnică, 30%, iar experienţa liderului de proiect, 30%.

Romgaz S.A. este principalul producător și furnizor de gaze naturale în România, care se ocupă cu explorarea, producția de gaze naturale și furnizarea de gaze naturale, înmagazinarea de gaze, dar și producerea de energie electrică și este deținut în proporție de 70% de statul român, prin Ministerul Energiei.

Grupul Romgaz este format din S.N.G.N. Romgaz S.A ca societate-mamă si filialele S.N.G.N. Romgaz S.A. – Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploiești SRL și Romgaz Black Sea Limited (fosta ExxonMobil Exploration and Production România Limited), ambele deținute în proportie de 100% de Romgaz.

Profit în creștere și investiții majore planificate

Romgaz a reușit să obțină un profit mai mare în 2023 față de anul 2022, cu 10,42%, în contextul în care veniturile au scăzut, dar cheltuielile s-au diminuat și mai mult, prin prisma noilor reglementări privitoare la impozitui pe venitul suplimentar.

Compania deținută majoritar de stat a avut astfel rezultate mai bune, procentual, decât partenerul cu cote egale în proiectul de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră Neptun Deep, OMV Petrom, controlat de compania omonimă din Austria.

Cu o capitalizare de 20,96 de miliarde de lei în seara zilei de miercuri, Romgaz a încheiat anul trecut cu un profit net preliminat de 2,81 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 10,41% față de cel obținut în 2022, de 2,55 miliarde lei, conform raportulului anual consolidat preliminar privind activitatea economico-financiară a Grupului Romgaz la 31 Decembrie 2023, transmis la Bursa de Valori București.

Spre comparație, OMV Petrom a avut în 2023, un profit net de 4,03 miliarde lei, cu 61% mai mic decât cel istoric din 2022, de 10,3 miliarde lei.

Romgaz a avut în 2023 o producția de gaze naturale estimată de 4.788,5 mil.mc, cu 147,4 mil.mc, respectiv 2,99% mai mică decât producția realizată în anul anterior.

Și veniturile au avut o scădere în 2023, cu 4.295,4 milioane lei, respectiv 31,45%. Pe de altă parte, cheltuielile au scăzut și mai mult, ceea ce a dus la obținerea profitului net. Astfel, cheltuielile totale au scăzut cu 54,77% față de anul trecut în principal datorită diminuării impozitului pe veniturile suplimentare aferente gazelor naturale (-4.014,05 milioane lei) și a cheltuielilor cu redevență (-1.039,56 milioane lei).

Romgaz a investit anul trecut în proiectul Neptun Deep 535,41 milioane de lei. OMV Petrom, în calitate de operator, și Romgaz au anunțat pe 21 iunie decizia privind investiția pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep pentru valorificarea gazelor din Marea Neagră. Suma total se ridică la 4 miliarde de euro. În ceea ce privește investiția aferentă noii centrale de la Iernut, în 2023 aceasta a fost de 56.026,32 lei.

Pentru 2024, Romgaz își propune un buget de investiții de peste două orimai mare decât în anul anterior, respectiv 4,73 de miliarde de lei față de 1,86 de miliarde de lei, din care aproape trei sferturi (70%), adică 3,29 de miliarde de lei vor merge spre Romgaz Black Sea Ltd, entitatea constituită pentru activitatea offshore, care deține jumătate din concesiunea perimetrului Neptun Deep.

Citiți și:

RETROSPECTIVĂ | An istoric în energie: Hidroelectrica la BVB, start la Neptun Deep și preluarea operațiunilor de la Gazprom de Transgaz în R. Moldova

Patronatele din petrol și gaze vor un DIALOG corect cu statul, după ce le-a impus cea mai ridicată rată efectivă de impozitare specifică din Europa

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri