Romgaz, pregătiri pentru un număr mare de clienți casnici și non-casnici mici. Ce buget alocă pentru platforma IT pentru FURNIZAREA de gaze și energie

Publicat: 08 01. 2025, 18:08

Cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din țară, dar și de energie electrică, Compania Națională de Gaze Naturale Romgaz a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice licitația pentru o platformă informatică, ceea ce reprezintă, potrivit directorului general al companiei, primul pas în pregătirea procesului de furnizare de gaze naturale și energie electrică pentru un număr semnificativ de clienți casnici și non-casnici mici.

Contractul pentru o platformă informatică pentru gaze naturale si energie electrică a fost scos în licitație publică de Romgaz pe SEAP, iar operatorii economici interesați au la dispoziție o lună, până pe 10 februarie, pentru a depune ofertele.

„Astăzi, Romgaz face un prim pas în procesul necesar pentru pregătirea procesului de furnizare gaze naturale către clienții casnici și non-casnici mici, prin publicarea pe platforma SEAP a caietului de sarcini pentru achiziția unui soft modular, dedicat gestionării clienților/contractelor de furnizare a gazelor naturale către un număr mare de clienți. Finalizarea procedurilor necesare pentru achiziție și derularea unei perioade de testare a softului, coroborat cu asigurarea tuturor resurselor materiale și umane necesare, Romgaz va fi pregătită pentru administrarea unui număr mare de clienți”, a declarat directorul general al Romgaz.

Când vor fi trimise primele oferte

Teoretic, primele oferte ar putea fi făcute din a doua jumătate a anului.

„În situația în care procesul de achiziție al soft-ului se va derula în condiții normale, considerăm că în cursul anului 2025 vor putea fi lansate pe piață primele oferte de furnizare gaze naturale în regim concurențial, către clienții casnici și non-casnici mic”, a adăugat șeful Romgaz, al cărui acționar principal este statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participație de 70%.

Conform caietului de sarcini publicat pe SEAP, pentru a putea gestiona activitățile de furnizare și distribuție gaze naturale și energie electrică, atât în regim concurențial, cât și în regim reglementat – în calitate de furnizor de ultimă instanță (F.U.I.) – este necesară adaptarea sistemului informatic ce urmează a achiziționat, în sensul asigurării funcționalităților specifice fiecărui tip de activitate. Spre exemplu, sunt necesare adaptări ale funcționalităților specifice pe procesele de contractare, calcul preț facturare în masă, notificări automate ale clienților gestionați și raportare către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

În prezent, Romgaz furnizează gaze naturale pentru aproximativ 600 de locuri de consum și energie electrică, pentru 400 de locuri de consum. În lunile în care a fost desemnat furnizor de ultima instanță, conform prevederilor schemei de sprijin prevăzute prin OUG nr. 27/2022, Romgaz a trebuie să gestioneze încă aproximativ 2.500 de locuri de consum, arată caietul de sarcini.

Conform informațiilor publicate pe SEAP, câștigătorul va fi ales pe baza celui mai bun raport calitate-preț, dar pentru a fi luați în calcul, operatorii trebuie prezinte media cifrei de afaceri globale pe ultimii trei ani financiari încheiați, respectiv 2021,2022,2023 de minimum 10 milioane de lei.

Contractul-cadru ar urma să se deruleze pe o perioadă de 39 de luni.

Valoarea estimată este de 8.587.000 lei, fără TVA.

Finanțarea contractului este din sursele proprii al companiei de stat.

După atribuire, termenul pentru punerea în funcțiune a platformei este de maximum 90 de zile calendaristice de la semnarea contractului, iar pentru livrarea infrastructurii hardware este de maximum 45 de zile calendaristice de la momentul semnării.

Citiți și:

Cât de pregătită este România cu gaze pentru iarnă. Șeful TRANSGAZ: ”Nu vor fi probleme”. Ce spune despre recuperarea datoriei de la Gazprom

Șeful OMV, despre stadiul NEPTUN DEEP: „Platforma de foraj Transocean este deja în drum spre Marea Neagră”

Șefii Transgaz, OMV Petrom și Romgaz au semnat contractul prin care concesionarii Neptun Deep își rezervă capacitate pe conducta din zona Tuzla