Romgaz va anunța o emisiune de obligațiuni în euro în curând. Ce spune directorul general despre punerea în funcțiune a centralei de la Iernut

Publicat: 19 09. 2024, 15:52

Romgaz va lansa în curând o emisiune de obligaţiuni în euro, prin care își propune să atragă o finanțare de 1,5 miliarde euro, listată pe bursa din Luxembourg şi adresată investitorilor internaţionali instituţionali, a transmis, joi, Răzvan Popescu, directorul general al companiei de stat, în cadrul unui eveniment de specialitate.

Emisiunea de obligațiuni anunțată de Răzvan Popescu face parte din demersurile companiei de a crește finanțările pentru proiectele majore de investiții.

„Muncim de aproape 6 luni la emisiunea de obligațiuni şi o anunțăm curând, poate chiar săptămâna viitoare. Ea are o valoare totală de 1,5 miliarde euro, întregul program, şi tranşa va fi un benchmark bond. Avem aprobare de la AGA acum. Această emisiune va veni în paralel cu cele două linii de credit aprobate deja. Finanţările vor susţine investiţiile, mai ales cele de la Neptun Deep”, declarat Răzvan Popescu, CEO  Romgaz în cadrul conferinţei  ZF.

Companiile OMV Petrom și Romgaz au luat decizia finală de investiție pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, pe 21 iunie 2023, iar investiția totală este de 4 miliarde de euro, la care partenerii în concesiune contribuie în mod egal.

Romgaz este principalul producător și furnizor de gaze naturale în România, care se ocupă cu explorarea, producția de gaze naturale și furnizarea de gaze naturale, înmagazinarea de gaze, dar și producerea de energie electrică și este deținut de statul român, prin Ministerul Energiei, în proporție de 70%.

Compania, care are joi o capitalizare de 21,08 miliarde de lei, a investit deja 1,25 miliarde lei în primele 6 luni şi va ajunge la 4 miliarde lei până la finalul anului, iar 2025 şi 2026 vor fi ani cu investiţii ridicate.

„Vor fi obligaţiuni internaţionale listate pe bursa din Luxembourg şi paşaportate la BVB. Ele se adresează investitorilor mari, instituţionali, iar clienţii de retail vor putea cumpăra de pe piaţa secundară ulterior. Am avut o fereastră de emisiune scurtă, având în vedere alegerile din SUA, care influentează piata. Mergem pe varianta de emisiune în euro. Am reuşit să acoperim necesarul de investitii pe următorii 3 ani, a mai spus Răzvan Popescu, confirm sursei citate.

Când va fi pusă în funcțiune centrala de la Iernut

Răzvan Popescu nu a dat joi un termen cert în ceea ce privește punerea în funcțiune a mult așteptatei centrale de la Iernut, în contextul în care ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, vineri, că este posibil ca doar aproximativ jumătate din capacitatea instalată a Centralei de la Iernut, a Romgaz, să fie pusă în funcțiune la termenul de livrare a investiției, stabilit pentru luna decembrie.

„Centrala de la Iernut a fost gândită ca să echilibreze banda. Antreprenorul a prezentat mai multe planuri de remediere a centralei, avem mai multe opţiuni de punere în funcţiune, dar depinde mult de testele de presiune. Acele agregate au stat 2-3 ani nefolosite. Testele de presiune ne vor spune când va putea fi pusă centrala în producţie comercială”, a declarat joi Răzvan Popescu.

Centrala de la Iernut, o centrală termoelectrică nouă, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, cu o putere instalată de 439 MW, ajunsese în urmă cu o lună la un grad de realizare de 91%, conform datelor publicate de Romgaz, deci cu aproximativ cinci luni înainte de termenul de finalizare anunțat de oficiali.

Citiți și:

Centrala de la Iernut ar putea să se deschidă la termen cu doar jumătate din capacitate. Sebastian Burduja: „Așteptăm un plan accelerat. De urgență”

Conducerea OMV Petrom, mesaj de pe gigantica platformă care va fora în Marea Neagră. „Proiectul Neptun Deep avansează în grafic și în siguranță”