Prima pagină » Economic » Rompan: Dezideratul producătorilor de pâine prin modificarea TVA – reducerea evaziunii, nu a prețurilor

Rompan: Dezideratul producătorilor de pâine prin modificarea TVA – reducerea evaziunii, nu a prețurilor

Rompan: Dezideratul producătorilor de pâine prin modificarea TVA - reducerea evaziunii, nu a prețurilor
Producătorii din industria panificației nu vizează scăderea prețurilor, după reducerea cotei TVA, ci diminuarea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor bugetare, prețurile mai mici urmând să fie doar o consecință a măsurii, a declarat marți președintele patronatului Rompan, Aurel Popescu.

Producătorii din industria panificației nu vizează scăderea prețurilor, după reducerea cotei TVA, ci diminuarea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor bugetare, prețurile mai mici urmând să fie doar o consecință a măsurii, a declarat marți președintele patronatului Rompan, Aurel Popescu, informează Mediafax.

„Nu este un deziderat al nostru reducerea prețului. Este o consecință a acestei măsuri (scăderea cotei TVA pentru produsele de panificație – n.r.). Dezideratul este reducerea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor bugetare. Se va întâmpla și acest lucru, probabil, în unele cazuri și prețul va scădea, sigur, cât îi permite piața”, a afirmat președintele Patronatului din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase Rompan la un forum pe tema agriculturii.

El apreciază că în mod cert trebuie diminuată cota TVA la la produsele de panificație, arătând că ministrul Agriculturii a promis acest lucru și că în prezent se poartă discuții cu Ministerul de Finanțe pentru a vedea cum poate fi pusă în practică măsura.

„Este absolut necesar să realizăm acest deziderat pentru că industria de morărit și panificație este aproape de faliment. Fondul Monetar Internațional probabil că o să zică da, pentru că nu există altă soluție”, a spus președintele Rompan.

El a arătat că în toate statele europene există TVA redusă la alimente, cu excepția României și Danemarcei.

„Domnul șef al delegației FMI a spus că a aplicat această reducere de TVA la restaurante în Franța și nu a mers. Noi nu suntem restaurante, noi vom demonstra foarte bine în șase luni că vor crește încasările bugetare și din date statistice vom demonstra că producția de pâine crește cel puțin cu 25%”, a conchis Popescu.

Reprezentanții patronatelor din panificație spun că piața neagră a pâinii a ajuns să ocupe 70% din totalul producției și au amenințat săptămâna trecută cu greva fiscală, dacă TVA nu va fi redusă de la 24% la 9% și dacă statul nu-i va controla și sancționa pe producătorii care lucrează la negru.

Piața totală a pâinii din România este estimată la 1,5 miliarde de euro, din care 70% reprezintă piața neagră, nefiscalizată, a declarat joi președintele Rompan.

El spune că statul pierde din nefiscalizarea a peste două treimi din piață aproape 300 milioane de euro pe an.

Potrivit lui Popescu, din cauza pieței negre, în primele două luni ale acestui an vânzările de pâine ale producătorilor fiscalizați au înregistrat cea mai mare pierdere din ultimii ani, respectiv 25%.

Patronatele din industria pâinii au mai multe revendicări către Guvern, primele două dintre ele vizând reducerea TVA de la 24% la 9% pe tot lanțul de producție a pâinii și intensificarea controalelor și a sancțiunilor către producătorii care lucrează la negru.

În cazul în care cele două solicitări nu se vor rezolva, producătorii de pâine amenință cu greva fiscală.

Șansele pentru scăderea TVA la pâine sunt mici, întrucât FMI se opune unei astfel de măsuri, deși oficiali de la București au afirmat în repetate rânduri că taxa va fi redusă.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat în luna februarie că măsura reducerii TVA la 9% pentru pâine este un angajament politic care ar putea fi aplicat în 2013, în condiția în care efortul bugetar pe șase luni este de 100 de milioane de lei. (Raluca Ghinea)

Citește și