Prima pagină » Economic » RUBLA rusească S-A PRĂBUȘIT. A atins cel mai scăzut prag în raport cu euro de la introducerea monedei europene în circulație

RUBLA rusească S-A PRĂBUȘIT. A atins cel mai scăzut prag în raport cu euro de la introducerea monedei europene în circulație

Rubla s-a prăbușit. Aceasta a înregistrat cea mai scăzută rată de schimb în raport cu euro.

Rubla a atins, marți, un nou minim istoric, respectiv cea mai scăzută rată de schimb în raport cu euro de la introducerea pe piață a monedei unice europene, în anul 1999. Euro a atins astfel, pentru prima oară, pragul de 54 de ruble, pe fondul lunilor de depreciere a monedei rusești în raport cu principalele monede, potrivit Business Insider.

Anunțul vine după prăbușirea prețului petrolului. Acesta a început să scadă din luna iunie, de la un preț de 115 dolari pe baril, și a ajuns în prezent la circa 86 de dolari pe baril.

FOTO: Business Insider

Deprecierea a avut consecințe deosebit de severe pentru Rusia care se bazează pe veniturile obținute din taxele pe exporturile de petrol pentru a-și finanța bugetul de stat. Kremlinul poate satisface angajamentele curente de cheltuieli doar cu petrolul ajungând la un preț de 90 de dolari pe baril. Orice alt preț mai mic va forța guvernul de la Moscova fie să crească împrumuturile, fie să taie din cheltuielile planificate.

Ministrul rus al Finanțelor: Proiectul bugetului este bazat pe „o realitate economică alternativă”

Îngrijorarea este atât de mare în Rusia încât ministrul Finanțelor a descris draft-ul bugetului ajuns, vineri, în fața Parlamentului, care presupune că prețul mediu al petrolului va fi de circa 100 de dolari pe baril în perioada 2015 – 2018, ca fiind bazat pe „o realitate economică alternativă”. Ministrul caută acum să taie chiar și 10% din buget în încercarea de a compensa veniturile mai scăzute din petrol pe acea perioadă de timp.

Aceste temeri au făcut capitalul străin să părăsească Rusia. Banca centrală a raportat ieșiri de capital de 85 de miliarde de dolari în primele nouă luni ale lui 2014. Acest lucru a pus o presiune uriașă asupra rublei, scăzându-i valoarea în raport cu alte monede și forțând banca centrală să cheltuiască peste 15 miliarde de dolari, doar în octombrie, în încercarea de a stopa declinul monedei naționale.

Rubla rusească a mai atins un minim  istoric în raport cu euro și pe 13 octombrie, evoluția sa fiind afectată de criza din Ucraina și de consecințele acesteia asupra Rusiei, dar și de scăderea cotațiilor petrolului. Atunci rata de schimb era de 51,258 de ruble pe euro.

Un alt record anterior a fost înregistrat în perioada anexării Crimeei la Rusia.

Guvernatorul rus, la începutul anului: Rubla nu este o monedă slabă, ci dolarul și euro sunt puternice

Probleme puteau fi observate cu rubla rusească încă de la începutul anului, atunci când guvernatorul băncii centrale, Elvira Nabiullina, declara că rubla și monedele naționale ale altor piețe emergente nu mai sunt la fel de puternice pentru că dolarul și euro se întâresc din ce în ce mai mult.

Ea spunea însă că nu există probleme intrinseci care au dus la deprecierea rublei, monedă care atingea în acea perioadă minime istorie atât în raport cu euro, cât și cu dolarul. „Nu avem o rublă slabă, dar dolarul și euro s-au întărit față de monedele piețelor emergente”, explica la acea dată Nabiullina.

În luna ianuarie, banca centrală a Rusiei afișa un curs oficial de 47,4962 ruble/euro, respectiv de 34,7093 ruble/dolar.

Citește și