Rusia a primit „nota de plată” pentru implicarea în conflictul din Ucraina
Rusia va pierde circa 140 de miliarde de dolari pe an din cauza sancțiunilor apărute pe fondul conflictului ucrainean, estimează ministrul de Finanțe Anton Siluanov.
„Pierdem în jur de 40 de miliarde de dolari pe an din cauza sancțiunilor geopolitice și pierdem circa 90 – 100 de miliarde de an din cauza prețurilor petrolului care au scăzut cu 30%”, a declarat ministrul rus la un forum economic organizat la Moscova, scrie Business Insider.
Sancțiunile impuse de Uniunea Europeană și de Statele Unite asupra economiei Rusiei, care este în mare parte dependentă de exporturile de materie primă, blochează accesul acesteia la piețe internaționale de capital și, totodată, la tehnologie.
Ministrul rus de Externe a acuzat Vestul, la finalul săptămânii trecute, că ar încerca să obțină „o schimbare de regim” în Rusia prin intermediul sancțiunilor care au ca scop distrugerea economiei și stârnirea de proteste publice.
Vladimir Putin a sugerat, la rândul său, că Rusia ar putea îndura „consecințe catastrofale” din cauza sancțiunilor, a prăbușirii prețului petrolului și a devalorizării masive a rublei, menționând, totodată, că acestea vor avea însă efecte și asupra altor state. „Lumea modernă este independentă. Este departe de a fi garantat faptul că sancțiunile, scăderea abruptă a prețurilor petrolului și devalorizarea monedei naționale vor duce la rezultate negative sau la consecințe catastrofale doar pentru noi”, a spus Putin.
Președintele rus a negat, totodată, faptul că ar fi avut legături financiare cu oficialii și oamenii de afaceri apropiați care au fost țintiți de sancțiunile Vestului. Putin a ținut să menționeze, totodată, că impunerea sacțiunilor asupra acestora în încercarea de a se ajunge la el este o abordare bazată pe o „premisă falsă”.
Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak , a declarat, vineri, că Rusia ia în considerare scăderea producției de petrol în încercarea de a „dezmorți” prețurile, având în vedere că scăderea prețului petrolului brut alături de sancțiuunile apărute din cauza situației din Ucraina au dus la devalorizarea rublei. O mare parte din venituri Rusiei provin din petrol. Bugetul Rusiei pentru anul viitor este bazat pe un preț al petrolului de 96 de dolari pe baril.