Oficialii ruși au propus o nouă legislație care va permite băncilor străine să deschidă sucursale pe teritoriul Rusiei. Mișcarea vine în contextul dorinței Kremlinului de a mai atenua din presiunea financiară care apasă pe umerii economiei naționale, după ce Rusia a fost deconectată de la sistemul bancar internațional SWIFT, drept represalii pentru invadarea Ucrainei.
Ministrul adjunct al Finanțelor, Alexei Sazanov, este încântat de noua legislație, care va aduce influx de capital în piața rusă, relatează Reuters.
„Noul proiect de lege va echilibra situația economică la nivel național. Avem nevoie de cât mai multe sucursale pentru a debloca transferurile transfrontaliere. Astfel, vom putea efectua mai ușor tranzacții din străinătate și inclusiv plăți din interiorul țării pe plan extern”, a punctat Sazanov
Proiectul de lege pentru a fi aprobat mai are nevoie să treacă prin alte două lecturi în Duma de Stat, să obțină aprobarea în camera superioară a parlamentului și să fie semnat de președintele Vladimir Putin. Dacă va intra în vigoare, băncile străine pot deschide sucursale cu condiția unui depozit de un miliard de ruble sub formă de garanție și un plafon de 50% în cazul personalului străin angajat. Sucursalele vestice vor fi disponibile doar pentru persoane juridice, cele fizice nu vor avea posibilitatea să deschidă conturi.
Sancțiunile occidentale aplicate în urma conflictului din Ucraina au afectat grav economia națională a Rusiei. FIlialele bancare ale companiilor străine au părăsit în decurs de câteva luni de la invazie una dintre cele mai mari piețe din lume. Deconectarea de la sistemul global de plăți SWIFT a fost o lovitură mult prea grea pentru băncile rusești.