Rusia ia o măsură fără miză prin interzicerea importurilor de bovine din România. ANSVSA: „De 10 ani România nu a exportat deloc carne de vită în Rusia”

Publicat: 02 07. 2014, 18:19
Actualizat: 29 07. 2014, 17:29
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat miercuri că, la începutul lunii mai, o probă recoltată de la o bovină sacrificată într-un abator autorizat a prezentat un rezultat pozitiv la testarea pentru „boala vacii nebune”, însă laboratorul de referință din Marea Britanie a confirmat că este o formă atipică de encefalopatiei spongiforme bovine (ESB). 
 
Anunțul ANSVSA a venit în contextul în autoritatea federală sanitar veterinară din Rusia (Rosselkhoznadzor) a anunțat marți că a interzis importurile de bovine, carne de vită și produse din carne din România, acuzând o epidemie de encefalopatie spongiformă bovină (ESB), cunoscută ca „boala vacii nebune”, transmite ITAR-TASS.

„În contextul unei sacrificări care a avut loc în data de 30.04.2014, într-un abator autorizat, o probă recoltată de la o bovină a prezentat rezultat pozitiv la testarea efectuată pentru supravegherea Encefalopatiei Spongiforme Bovine (ESB), în data de 1.05.2014. Conform procedurii, proba a fost trimisă în vederea confirmării diagnosticului către Laboratorul Național de Referință pentru Encefalopatii Spongiforme Transmisibile (EST) care a diagnosticat ESB, în data de 15.05.2014”, a anunțat miercuri ANSVSA. 

Proba a fost trimisă pentru identificarea tulpinii de ESB la Laboratorul Comunitar de Referință Weybridge din Marea Britanie, acesta stabilind, în urma analizelor, că acest caz reprezintă o formă atipică de ESB, „care apare în mod natural și spontan la bovine”.

Gândul a scris marți că, la două luni după ce unul dintre vicepriemierii ruși, Dmitri Rogozin, a amenințat România cu bombardiere când nu i s-a permis survolarea spațiului nostru aerian, Rusia vine cu un embargo „cusut cu ață albă”.  Mai exact, conform Itar-Tass, Moscova a interzis importul de bovine și carne de vită din România, invocând boala vacii nebune, cu toate că nu există nicio dovadă în acest sens.

„În România nu a fost înregistrat nici un caz de formă clasică sau atipică de ESB, din anul 1995 până în prezent. Acest caz de formă atipică de ESB este un caz izolat”, a arătat miercuri ANSVSA.

Crescătorii de bovine: De 10 ani România nu a exportat carne de vită în Rusia

Președintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu și reprezentanții crescătorilor de bovine spun că România nu exportă carne de vită în Rusia. 

„De 10 ani România nu a exportat deloc carne de vită în Rusia. Este bine că ANSVSA a răspuns prompt la această provocare a Rusiei.  Rusia a interzis și importurile din Marea Britanie, în 1984, cand a apărut primul caz de „vaca nebună”, și le-au deschis abia în 2013. Aceasta a fost ultima interdicție impusă de Rusia din cauza bolii vacii nebune. Eu pun totul pe actualul context politic”, a declarat pentru gândul Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

„Rusia nu importă de la noi carne de vită și nu înțeleg de ce apărut această reacție a Rusiei, în condițiile în care noi am informat Oficiul Internațional pentru Epizootii și în acel moment află toate statele membre a acestui for internațional”, a spus Mănăstireanu.

România a anunțat la Oficiul Internațional pentru Epizootii (OIE), la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și la Centrul european de prevenire și control al bolilor cazul atipic de encefalopatie spongiformă bovină depistat la o carcasă de bovină din România.

Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a declarat că acest caz atipic de encefalopatie spongiformă bovină (ESB) depistat la o carcasă de bovină din România nu prezintă niciun risc pentru sănătatea populației

„Sănătatea publică nu este și nu a fost pusă în pericol în niciun moment, întrucât carcasele de bovină din grupele susceptibile se comercializează numai după primirea rezultatelor de laborator pentru ESB”, a anunțat miercuri ANSVSA. De asemenea, au fost instituite măsuri de restricție privind circulația animalelor, potrivit legislației.

Mai multe instituții ale statului desfășoară o anchetă în acest caz.

La  finalizarea tuturor investigațiilor, vor fi ucise și distruse toate animalele care au coabitat cu animalul pozitiv și descendenții acesteia.

ANSVSA mai precizează că modalitatea de apariție a acestei forme sporadice de ESB – considerată „atipică”, pentru a o distinge de forma clasică, în care imbolnăvirea apare în urma hrănirii bovinelor cu furaje care conțin proteine de origine animală – este în prezent în curs de investigare științifică.