Prima pagină » Economic » S-au îndatorat pe viață pentru o casă în cartierul militarilor, un proiect MApN care n-a fost terminat niciodată. „Un secretar de stat ne-a spus că am fost proști că am semnat”

S-au îndatorat pe viață pentru o casă în cartierul militarilor, un proiect MApN care n-a fost terminat niciodată. „Un secretar de stat ne-a spus că am fost proști că am semnat”

În urmă cu șapte ani, în zona Antiaeriană din Capitală începea cu mare tam tam proiectul unui cartier rezidențial pentru militari. Ministerul Apărării, condus la acea vreme de actualul șef al SIE, Teodor Meleșcanu, - care a promovat intens, la acea vreme, proiectul printre cadrele militare -, punea la bătaie un teren de 16,5 hectare, o fostă unitate militară dezafectată, evaluat atunci la aproximativ 45-50 de milioane de euro.

În urmă cu șapte ani, în zona Antiaeriană din Capitală, începea cu mare tam tam proiectul unui cartier rezidențial pentru militari. Ministerul Apărării, condus la acea vreme de actualul șef al SIE, Teodor Meleșcanu, – care a promovat intens, la acea vreme, proiectul printre cadrele militare -, punea la bătaie un teren de 16,5 hectare, o fostă unitate militară dezafectată, evaluat atunci la aproximativ 45-50 de milioane de euro. 

Monica și Valentin s-au entuziasmat de proiect și au decis să își cumpere casă aici. Ca ei sunt sute de familii de militari care au dat banii pentru o locuință în cartierul construit pe terenul pus la dispoziție de MApN, dar nu s-au mutat nici după patru ani de când casele trebuiau să fie gata. 105 militari s-au retras din program, dar nu și-au primit banii înapoi plătiți ca avans sau „taxă de rezervare” nici până astăzi.

Daniel, angajat MApN, și Anca au plătit și ei, în urmă cu câțiva ani, un avans de 11.000 de euro pentru un apartament cu trei camere în ansablul rezidențial din Antiaeriană numărul 6. Un apartament ce avea prețul de 100.000 de euro.

Nu vorbesc ușor despre locuința în care ar fi trebuit să intre de acum patru ani. Revoltați, susțin că nici după patru ani nu li se oferă explicații plauzibile. „A fost o mare bătaie de joc să ne țină în necunoștință de cauză timp de patru ani. Pentru cinci milioane de euro, cât mai era nevoie pentru finalizarea lucrărilor, au trebuit să treacă patru ani”, spune Anca. Ea crede că „banca finanțatoare nu a urmărit cum trebuie destinația creditului”.

„La diferitele întruniri cu cei care au contractat locuințe în Antiaeriană , reprezentanta băncii finanțatoare răspunde, de fiecare dată, indiferent de întrebare:  Nu pot da aceste informații, sunt confidențiale„, povestește Anca.

„Un fost secretar de stat care acum este deputat a spus că am fost niște proști că am semnat contractul. Dacă nu ar fi fost vorba de MApN, nu am fi intrat în acest proiect. A fost cam ca în cazul FNI. Dacă nu era statul, prin CEC, nu ar fi intrat atât de mulți oameni în joc”, spune Anca.

Până la publicarea acestui articolului, BCR, banca finanțatoare a proiectului de locuințe ale MApN din Antiaeriană, nu a răspuns solicitării gândul de a oferi detalii despre proiect.

 
„De ce mai trebuie să plătim și redevența la MApN?”

Pe Marin C., fost cadru militar, acum la pensie, l-am întâlnit în grădina din fața unei vile din Antiaeriană nr 6. Este singurul care a vorbit cu noi, după ce alte persoane s-au scuzat, motivându-și tăcerea cu o replică: „Nu stau aici, nu știu, eu sunt bunicul, doar îmi plimb nepotul”. O informație le-a scăpat însă unor bunicuțe înainte să dispară în spatele gardului ce împrejmuiește cartierul păzit de agenți de pază, și la intrare, și pe aleile dintre vile: „Venim în vizită aici, copiii s-au mutat prin 2011 sau 2012”.

Bărbatul din grădină însă s-a dovedit vorbăreț: „Proprietarii sunt plecați în vacanță. Băiatul meu cu soția lui s-au mutat aici în 2011. Au avut multe probleme cu locuința. S-au mutat aici deși nu era finalizat, dar își vânduseră apartamentul unde stăteau. Acum au și credit pe 30 de ani la bancă, plătesc și la MApN redevența pentru terenul de sub casă, plătesc și impozit la stat. Nu înțeleg cum este asta, de ce mai trebuie să plătească și la MApN redevență pentru teren?”, se întreabă bărbatul în timp ce verifică roșiile din mica grădină.

Potrivit informațiilor obținute de gândul, în contractele semnate de militarii care au cumpărat locuințe în Antiaeriană se specifica de la început plata redevenței pentru terenul MApN. 

Fostul cadru militar spune că locuința, care are aproape 200 de mp, a costat „muult peste 100.000 de euro”, fără să poată preciza suma exactă. „Le mai plătesc și eu rata, din ce câștig la țară”, povestește acesta.

Istoria proiectului din Antiaeriană

Cele aproape 2.000 de locuințe – 2 blocuri de 10 etaje, 10 blocuri de 4 etaje și 67 de vile – ar fi urmat să fie construite de asocierea dintre două firme – Isorast Technology și Rotary Construcții-  alese fără licitație, ci prin „dialog competitiv” de o comisie din Ministerul Apărării. Primăria se angaja să asigure utilitățile. Militarii incluși în proiect, selectați pe criterii speciale, și-au făcut credite ipotecare 25-30 de ani sau și-au vândut alte bunuri pentru a putea oferi dezvoltatorului imobiliar suma necesară pentru avans și „taxa de rezervare” pentru noile locuințe.

Ideea s-a transformat într-o aventură imobiliară cu final nesigur pentru că, la aproape patru ani de când ansamblul rezidential trebuia să fie gata, mare parte din militari doar privesc spre blocurile și vilele neterminate. Unii însă s-au mutat în locuințele nefinalizate și au apelat la alte firme pentru a-și termina casele.

Scenariul a fost unul simplu. Dezvoltatorul imobiliar a acuzat probleme financiare, iar în august 2013 a intrat oficial în insolvență. Astfel că sute de militari, care au dat zeci de mii de euro pentru locuințe, și care plătesc acum rate la credite ipotecare, așteaptă în continuare să le fie terminate casele.

În prezent, administratorul judiciar al dezvoltatorului imobiliar încearcă să găsească o soluție de finalizare a proiectului și, printre altele, să recupereze documente originale de la fostul administrator al firmei.

Pe scurt, administratorul judiciar ZRP Insolvency reclamă că Rotaru Mihai Leonard, fost administrator al dezvoltatorului imobiliar Isorast Technology – Rotary SRL, nu a răspuns solicitărilor repetate ale administratorului juridiciar de predare a unor documente necesare „de urgență”  administratorului judiciar (documente originale aferente imobilelor pre-contractate- contracte, procese verbale, carti tehnice, certificate).

MApN se spală pe mâini

La întrebarea cine răspunde pentru prejudiciul adus celor ce trebuiau să se mute în locuințele de pe terenul pus la dispoziție de MApN, reprezentanții Ministerului transmit că MApN „nu are relații sau obligații de natură comercială față de părțile implicate în Program”. 

Programul de construire de locuințe din str. Antiaeriană, nr.6, sector 5, a fost inițiat de Ministerul Apărării Naționale în anul 2007, când piețele imobiliare și financiare erau în creștere, având la bază cererea de locuințe a peste 4000 de persoane, militari activi sau în rezervă și civili din cadrul Armatei României. Proiectarea ansamblului rezidențial s-a făcut în funcție de numărul de solicitări și de nevoia de confort a solicitanților. Rolul Ministerului Apărării Naționale în cadrul Proiectului Antiaeriană este de a asigura cadrul juridic general de desfășurare a Programului și acordarea dreptului de folosință a terenului destinat construirii și folosirii locuințelor. Ministerul Apărării Naționale nu are relații sau obligații de natură comercială cu sau față de niciuna din părțile implicate în Program”, a transmis MApN pentru gândul

Terenul, mutat de la MApN la o unitate militară

Cei care s-au mutat în Antiaeriană trebuie să plătească acum, pe lângă rata la bancă, și „redevența” către MApN pentru terenul de sub casă. Mai exact, către Unitatea Militară 02547 București, deși MApN a anunțat tot timpul că terenul este pus la dispoziție gratuit.

Pe site-ul dedicat proiectului din Antiaeriană se arată că terenul aferent Programului de locuințe din str. Antiaeriană a fost preluat de către Unitatea Militară 02547 București și că „plățile datorate de proprietarii locuințelor pentru folosirea terenurilor aferente acestora se vor putea efectua începând cu data de 03.03.2014. Titularii contractelor care au o altă adresă de corespondență decât cea din cartier sunt rugati sa o comunice unității”, se arată pe site, fiind indicat un număr de telefon și o persoană de contact.

Rolul MApN în proiectul din Antiaeriană

Pe scurt, MApN s-a angajat să asigure cadrul juridic general de desfășurare a programului pe un teren aflat în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale. MApN a promovat programul în rândul cadrelor militare și a făcut selecția acestora pe baza unor criterii de prioritate.

O comisie special alcătuită la nivelul MApN a avut sarcina de coordonare și monitorizare a stadiului realizării programului, precum și de a dispune măsurile ce se impun pentru derularea acestuia conform prevederilor contractuale.

În noiembrie anul trecut, ministrul Apărării Mircea Dușa amintea, răspunzând la o interpelare a unui parlamentar, că a fost identificată o soluție juridică de deblocare a situației.

„A fost identificată o modalitate juridică pentru deblocarea situației create, aceasta urmând să fie pusă în aplicare, în perioada următoare, după însuțirea ei de către toate instituțiile interesate”, răspundea – în noiembrie 2013 – ministrul Dușa la interpelarea deputatului Sanda Maria Ardeleanu, având ca obiect Programul  „Ansamblul Antiaeriană”.

Soluția de rezolvare: un nou credit de la BCR și o nouă convenție cu MApN

Ar putea fi însă și vești bune pentru militarii care așteaptă să intre în noile locuințe. MApN a semnat, la sfârșitul lunii august, o nouă convenție cu dezvoltatorul proiectului, Isorast Technology-Rotary, prin administratorul juridic, ZRP Insolvency, pentru că cea veche expirase. Următorii pași i-ar reprezenta aprobarea unui plan de reorganizare și un nou credit de la BCR pentru reluarea construcției locuințelor. 

„Reușita unui plan de reorganizare este condiționată de obținerea unui credit în vederea finanțării lucrărilor rămase de executat pentru finalizarea etapei I a proiectului”, se arată în cel mai recent raport al ZRP Insolvency, datat 1 septembrie a.c..

În plus, BCR a informat administratorul judiciar referitor la aprobarea creditului necesar în vederea finanțării lucrărilor rămase de executat. Una din condițiile principale ale acordării creditului este prelungirea convenției expirate în luna iulie 2013, încheiate între dezvoltator și Ministerul Apărării Naționale, se arată în raportul ZRP Insolvency

Semnarea documentației de credit se va realiza ulterior obținerii aprobării Adunării Creditorilor SC Isorast Technology-Rotary SRL.

În plus, pe 26 august 2014 a fost semnată o nouă convenție – CONVENȚIA nr AL 142 – între Ministerul Apărării Naționale, reprezentat prin Comisia de Coordonare a programelor de construire a locuințelor proprietate personală pentru cadrele militare, soldați și gradați profesioniști, precum și pentru personalul civil din armată și SC Isorast Technology-Rotary SRL, prin administratorul judiciar.

Convenția are ca obiect continuarea Programului pentru finalizarea de locuințe, respectiv 2 blocuri de 10 etaje, 10 blocuri de 4 etaje, 67 de vile, respectiv finalizarea locuințelor din etapa I, a utilităților aferente, inclusiv canalizarea și alimentarea cu apă, facilități de depozitare a gunoaielor menajere, facilitate de acces, facilitate de circulație pietonală și rutieră, iluminat public. 

Convenția a intrat in vigoare la data semnării și are o durată de valabilitate de 40 de luni, cu posibilitatea prelungirii duratei prin acordul părților, se arată într-un raport ZRP Insolvency.

Fostul administrator al dezvoltatorului imobiliar refuză să predea documentele

Pe de altă parte, ZRP Insolvency reclamă că Rotaru Mihai Leonard, fost administrator al asocierii Isorast-Rotary, nu a răspuns solicitărilor repetate ale administratorului juridiciar de predare a unor documente „necesare de urgență”, potrivit unui raport al ZRP Insolvency, administratorul judiciar. 

Este vorba despre documente originale aferente imobilelor pre-contractate – contracte, procese verbale, cărți tehnice, certificate energetice necesare pentru încheierea de tranzacții -, conform raportului menționat.

Stadiul actual al proiectului

Din datele transmise gândul de către MApN reiese că din cele 1.951 de locuințe propuse în proiectul din Antiaeriană nr 6, un număr de 1.224 locuințe  – 12 blocuri de 10 etaje și 3 blocuri de 8 etaje – sunt în tehnologie clasică, construite de Rotary Construcții SRL și 727 locuințe – 33 blocuri de 4 etaje și 67 case – sunt locuințe în tehnologie Isorast (concept casă pasivă), construite de Isorast Technology S.A.

Până acum au fost realizate 487 de locuințe, adică 25% din total, din care 220 locuințe – 2 blocuri de 10 etaje (132 locuințe în blocul A9 și 88 locuințe în blocul A10) construite în tehnologie clasică de Rotary Construcții SRL și 267 locuințe – 67 case și 200 locuințe în 10 blocuri de 4 etaje construite în tehnologie Isorast (concept casă pasivă) de S.C. Isorast Technology S.A.

În ce privește stadiul fizic al unităților locative realizate în prezent, locuințele construite de Rotary Construcții sunt finalizate în proporție de 95%, sunt racordate în totalitate la rețeaua de utilități. În apartamentele necontractate nu este montat parchetul și gresia. Toate cele 67 de vile construite de Isorast Technology sunt ridicate ca structură, dar sunt finalizate 44. Necesarul de lucrări la casele nefinalizate este cuprins între 5 și 20%, potrivit datelor transmise de MApN. 

În ce privește blocurile de 4 etaje, sunt finalizate primele patru blocuri (C1-C4), iar blocurile C5-C10 au nevoie de lucrări interioare (tâmplărie, montat obiecte sanitare, parchet, racordare la instalația de climatizare).

Câte locuințe au fost contractate și vândute

Din cele 220 de apartamente construite de Rotary Construcții, 75 au fost vândute, 20 precontractate și 124 necontractate.

Isorast Technology a finalizat 267 de locuințe, din care 200 la bloc și 67 de vile. Din cele 67 de vile, 41 au fost vândute, 22 precontractate și 4 necontractate. Din cele 200 de apartamente și garsoniere în blocurile de 4 etaje, 36 au fost vândute, 73 au fost precontractate și 91 necontractate. 

105 militarii retrași din program nu și-au primit încă banii înapoi

258 de militari retrași din program și-au recuperat banii plătiți ca avans sau ca taxă de rezervare, suma plătită de dezvoltator fiind de 627.958 euro, potrivit datelor MApN transmise gândul.

Sunt însă și 105 militari retrași din program care nu și-au recuperat banii plătiți ca avans sau ca taxă de rezervare. Suma ce trebuie plătită de dezvoltator este de 367.059 euro.

 

Citește și