S-au scumpit din nou carburanții. Benzina a depășit pragul de 7 lei pe litru în toate stațiile din București. Cu cât s-a majorat un plin, în doar câteva ore
Benzina standard costă, vineri, peste 7 lei pe litru la toate stațiile de alimentare cu carburanți din Capitală, iar motorina a sărit de 9 lei în trei din cele șase lanțuri de benzinării, conform datelor incluse vineri după-amiază în Monitorul Prețurilor, platformă gestionată de Consiliul Concurenței.
Prețurile la benzină și motorină din București au crescut față de cele de la prima oră, când deja depășiseră pragul de 7 lei, arată Monitorul Prețurilor. La motorină, vineri s-a înregistrat o majorare după o stagnare de două săptămâni.
Vineri după amiaza, șoferii care aveau nevoie să alimenteze în stațiile din Capitală, trebuia să plătească, în ordinea ascendentă a prețurilor, pe lanțuri de benzinării:
- Benzină standard
- LUKOIL România – 7,51 – 7,55 lei/litru
- Petrom – 7,55 – 7,61 lei/litru
- Socar – 7,64 lei/litru
- Rompetrol – 7,65 – 7,7 lei/litru
- MOL România – 7, 66 – 7,7 lei/litru
- OMV – 7,66 – 7,7 lei/litru
Motorină standard
- LUKOIL România – 8,91 – 8,94 lei/litru
- Petrom – 8,96 – 8,97 lei/litru
- Socar – 8,99 lei/litru
- Rompetrol – 9 – 9,05 lei/litru
- MOL România – 9,01 – 9,05 lei/litru
- OMV – 9,02 – 9,05 lei/litru
La prima oră, prețurile erau mai mici, dar în creștere, după ce toate marile companii distribuitoare de carburanți le majoraseră în ultimele 24 de ore, potrivit Profit.ro. Liderul OMV Petrom majorase cu 4 bani/litru atât prețul benzinei, cât și pe cel al motorinei, în timp ce Lukoil crescuse doar prețul benzinei cu 2 bani/litru, iar MOL și Rompetrol, cu 8, respectiv 8 bani pe litru. Sursa citată arată că aceasta a fost prima scumpire a motorinei în ultimele două săptămâni, timp în care prețul benzinei a crescut chiar cu un leu.
La prima oră, prețul benzinei standard la pompă era cuprins între 7 și 7,20 lei/litru, iar la motorină standard, între 8,41 și 8,55 de lei/litru, conform sursei citate.
Astfel, la un plin pentru o mașină cu capacitate de 60 de litri, un șofer plătea cu 30 de lei mai mult dacă alimenta după amiaza și nu dimineața.
Benzină
- Dimineață = 420 – 432 de lei
- După amiază = 450,6 – 462 de lei
Motorină
- Dimineață = 504,6 – 513 de lei
- După amiază = 534,6 – 543 de lei
Evoluția scumpirilor
Prețurile fuseseră domolite în lunile iulie-septembrie, după ce statul a decis acordarea unei reduceri, de 50 de bani pe litrul de carburant la pompă, carburanții ieftinindu-se cu 1,3 lei/litru (sau 14%), respectiv, cu 2 lei/litru (sau 23%).
Vineri după-amiază, țițeiul Brent, de referință pe piața europeană, ajungea la aproape 9,8 dolari pe baril, cu și 3,5% mai mult decât în ziua precedentă după ce, de dimineața, se tranzacționa la o cotație de aproape 9,5 dolari/baril, în creștere cu 2% față de nivelul de închidere din ziua anterioară.
Sunt 140 de milioane de europeni care depind de mașini pe motorină, dar prețurile ridicate ale motorinei afectează economia în general, generând inflație, deoarece este combustibilul preferat al industriei și al agricultorilor.
Prețurile carburanților au crescut puternic la începutul verii, mai ales față de minimele înregistrate ca urmare a pandemiei, deoarece relaxarea restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19 a stimulat cererea, iar rafinăriile s-au luptat să țină pasul.
După invazia Ucrainei de către Moscova, sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, un important exportator de energie și cel mai mare furnizor de motorină în Europa, au agravat situația.
De altfel, analiștii așteaptă ca, probabil, majorările de preț să continue în apropierea zilei de 5 decembrie, când intră în vigoare noile sancțiuni europene, respectiv embargoul impus de UE importului de țiței din Rusia.
Diferența dintre motorină și benzină a ajuns astfel vineri la 1,35 – 1,4 de lei. Acest ecart dintre prețuri a început să devină vizibilă în martie, dar dacă în perioada martie-aprilie oscila în jur de 0,7-0,8 RON/litru, în 20 octombrie, diferența tindea să fie dublă.
„Semne de întrebare persistă în privința modului de reaprovizionare, având în vedere stocurile reduse și sancțiunile care vor intra în vigoare pentru petrolul și produsele petroliere venind dinspre Rusia spre Europa. Pe de altă parte, o anumită răcire a activității economice poate tempera cererea. Pentru moment, diferența de preț dintre motorină și benzină are, în estimarea noastră, șanse de a se menține, cu un risc oscilații, inclusiv de episoade de creștere în următoarele 2-3 luni”, estima, acum două săptămâni, Claudiu Cazacu, consultant pe strategie la casa de brokeraj pe burse internaționale XTB România, a explicat, pentru Gândul.