Prima pagină » Economic » Salarii compensatorii de SUTE DE MII DE EURO la stat. Cu cât pleacă acasă foștii comisari de Supravegherea Asigurărilor și CNVM

Salarii compensatorii de SUTE DE MII DE EURO la stat. Cu cât pleacă acasă foștii comisari de Supravegherea Asigurărilor și CNVM

Salarii compensatorii de SUTE DE MII DE EURO la stat. Cu cât pleacă acasă foștii comisari de Supravegherea Asigurărilor și CNVM
Foștii conducători ai comisiilor de supraveghere a asigurărilor și pieței de capital primesc plăți compensatorii de până la 19 salarii pentru că le-au fost întrerupte mandatele înainte de termen. Noul șef de la ASF câștigă 14.000 euro pe lună.

Foștii conducători ai comisiilor de supraveghere a asigurărilor și pieței de capital primesc plăți compensatorii de până la 19 salarii pentru că le-au fost întrerupte mandatele înainte de termen. Noul șef de la ASF câștigă 14.000 euro pe lună, scrie Ziarul Financiar.  

„Primele” la încetarea mandatului nu sunt o noutate. În urmă cu câțiva ani, încercările de a-l înlocui pe Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, de la conducerea Eximbank au eșuat din cauza unei clauze contractuale potrivit căreia Costea ar fi urmat să primească aproape jumătate de milion de euro dacă era dat afară.  Ionuț Costea avea un salariu lunar de 20.760 de euro

În emisiunea ZF Live de marți, Mircea Ur­sache, vicepreședintele ASF, instituție înființată în urmă cu o lună prin desfiin­țarea celor trei comisii de supraveghere a pieței de capital, asigurărilor și pensiilor private, a făcut pentru prima dată publică valoarea plăților compensatorii pe care le primesc foștii comisari. Unii se regăsesc în conducerea actualei ASF.

„La Comisia de Supraveghere a Asigurărilor sunt 19 salarii compensatorii, la Comisia Valorilor Mobiliare sunt cereri de a se plăti nouă salarii compensatorii. Aceste salarii compensatorii au fost prevăzute în actele normative interne ale fiecărei instituții. Este o ciudățenie pentru că aceste domenii au fost scăpate de sub control. Eu înțeleg să dai salarii compensatorii atunci când întrerupi la jumătate mandatul, însă nu trebuie date salarii compensatorii atunci când mandatul s-a încheiat”, a spus vicepreședintele ASF.

Cele trei comisii de supraveghere erau conduse de un număr total de 19 comisari. Potrivit declarațiilor făcute de premierul Victor Ponta, fostul preșe­dintele Daniel Tudor al Comisiei de Su­praveghere a Asigurărilor câștiga 188.000 lei pe lună (cca 40.000 euro), Carmen Negoiță, fostul președinte al Comisiei de Valori Mo­biliare – 80.000 lei pe lună (cca 18.000 euro) iar Marian Sârbu de la Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private câștiga circa 14.000 euro. Daniel Tudor este acum vicepreședinte pe asigurări la ASF, iar Marian Sârbu este membru neexecutiv la ASF.

Luând în calcul aceste cifre, rezultă că fostul președinte al CNVM Carmen Negoiță ar primi salarii compensatorii de peste 100.000 euro, în timp ce foștii comisari ai CSA ar primi sume ce depășesc 500.000 euro. Aceste plăți au loc în contextul în care piața de capital trece printr-o perioadă extrem de dificilă, este pe ultimele locuri în regiune după valoarea tranzacțiilor, iar ultima listare a unei companii private a avut loc în urmă cu cinci ani.

Ursache a mai explicat că veniturile comisarilor din fostele instituții de supraveghere au ajuns să aibă valori ridicate în special pentru că foștii comisari  erau remunerați în funcție de numărul de ședințe.

„Faptul că la ASF nu se mai plătesc ședințele este foarte important: nici în trecut salariile nu erau foarte mari, însă ajungeau la valori foarte mari grație indemnizațiilor de ședință. S-a ajuns astfel la un efect de bulgăre de zăpădă, prin care se acumulau venituri mari programându-se ședințe sau prin amânarea punctelor de pe ordinea de zi”.

Salariul președintelui ASF, Radu Rușa­nu, este de 14.000 de euro pe lună, salariul prim-vicepre­ședintelui Daniel Dăianu este de 95% din cel al președintelui, iar cei trei vicepreședinți au un salariu lunar de 90% din salariul președintelui. Cei 12 membri neexecutivi primesc fiecare câte 3.600 euro. (Roxana Pricop)

CITEȘTE MAI MULTE ÎN ZIARUL FINANCIAR

MASTERCHEF. Aida Parașcan, după ce a câștigat concursul: „Vreau să am o emisiune culinară”

Citește și