Salariile angajaților din domeniul sănătății s-au triplat în ultimul deceniu în timp ce numărul persoanelor care lucrează în acest sistem s-a mărit cu 24% față de anul 2011.
Un salariu de 1.200 de lei acum 10 ani a ajuns la 4.100 de lei în anul 2021, potrivit Ziarului Financiar. În aceeași perioadă, și salariul minim pe economie a crescut de la 500 de lei la 1.300 de lei.
De asemenea, acum 10 ani lucrau în domeniul sănătății 335.000 de angajați, iar în prezent numărul acestora a ajuns la 414.000. În domeniul sănătății lucrează medici, asistente medicale și infirmieri.
Salariile medicilor au crescut pe 1 octombrie 2015 cu 25%. Începând de la acea dată,angajații din sistemul sanitar au avut salariile mărite cu 25%.
Guvernul aprobase în august Ordonanța de Urgență privind majorarea, de la 1 octombrie, a salariilor din sistemul sanitar cu 25%, iar actul normativ prevede și creșterea unor sporuri, dar și facilități pentru medicii rezidenți.
Astfel, ordonanța prevedea majorarea cu 25% a cuantumului sporurilor pentru condiții de muncă, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de gardă și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul brut lunar, în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții.
De aceste creșteri salariale aubeneficiat personalul din unitățile sanitare publice cu și fără paturi, centrele de diagnostic și tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, centrele de sănătate multifuncționale, unitățile specializate de urgență și transport sanitar publice, inclusiv unitățile sanitare aflate în subordinea ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unităților penitenciare, personalul din rețeaua de medicină școlară, asistență medicală comunitară, precum și alte unități sanitare și medico-sociale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății.
De asemenea, au beneficiat de aceste creșteri salariale și personalul din Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă și din serviciile de expertiză medicale aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii, dar și personalul medical din cabinetele medicale și de medicină dentară al MApN, MAI, SRI, din cabinetele medicale școlare, din centrele de asistență medicală comunitară și din centrele medico-sociale publice.