Prima pagină » Economic » Salariile din privat ar putea să scadă prin renunțare la reținerea la sursă a impozitului pe venit: „Toată lumea o să vrea să lucreze la stat”

Salariile din privat ar putea să scadă prin renunțare la reținerea la sursă a impozitului pe venit: „Toată lumea o să vrea să lucreze la stat”

Salariile din privat ar putea să scadă prin renunțare la reținerea la sursă a impozitului pe venit: „Toată lumea o să vrea să lucreze la stat
Salariile din privat ar putea să scadă prin renunțare la reținerea la sursă a impozitului pe venit: „Toată lumea o să vrea să lucreze la stat"

Astfel, salariile din mediul privat ar scădea cu mult sub nivelul celor din sectorul de stat, ceea ce va determina un dezechilibru și migrarea angajaților către sistemul bugetar.

Conform proiectului de modificare a Codului Fiscal, anunțat de Ministerul Finanțelor, angajatorii nu vor mai reține din salariul angajaților, în fiecare lună, impozitul pe venit, ci doar contribuțiile sociale. Astfel, angajații vor trebui să își plătească singuri acest impozit în cursul anului următor, când vor depune declarațiile pentru impozitul pe gospodărie.

„Depinde cum au fost negociate salariile și cu ce prevedere legală poate să vină guvernul pentru a obliga angajatorii să majoreze salariile cu valoarea contribuțiilor angajatorului, care nu vor mai fi contribuțiile angajatorului. În acest moment proiectul nu prevede nimic clar. Dacă nu va exista această obligație, doar cei care și-au negociat salariul net se vor afla în situația în care vor trebui să-și plătească contribuțiile din buzunarul propriu. Eu nu cred că asta se dorește, dar se poate ajunge la așa ceva. Deoarece contribuțiile angajatorului sunt în acest moment undeva la circa 25%. Se va mări astfel diferența între salariile de la stat și cele din mediul privat. Este o situație anormală să ai salarii la stat mai mari decât la privat. Consecința ar fi că toată lumea se va lupta să migreze din sectorul privat către cel de stat”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Alexandra Smedoiu, director, Consultanță fiscală, PwC România.

Aceasta susține că modificările legislative creează un sentiment de frică și de lipsă de predictibilitate.

„Mediul privat are impresia să executivul are o viziune limitată, pe termen scurt. Asta vrem acum, asta implementăm. Nu există noțiunea pe termen mediu. Și la nivelul buticului din colț se face o previziune. Care vor fi veniturile mele pe următorii trei-cinci ani? Care vor fi cheltuielile? Sunt niște scenarii. Crește economia cu 7%. Scenariul rău- scade economia cu 0,1%. Scenariul de bază: crește cu 2-3%, cum a spus și FMI. Trebuie făcute niște scenarii și trebuie explicat cu ce vom veni. Dacă viziunea este pe termen scurt toată lumea are sentimentul de frică. Acum suntem în situația asta, iar peste un an de zile se va compensa prin creșterea impozitelor pe proprietate, introducerea impozitului progresiv pentru salarii mari, o taxa pe active la bănci. Poate să apară orice”, arată Smedoiu.

Citește și