UPDATEOmul de afaceri Dan Adamescu, care controlează Astra Asigurări, a calificat măsura ASF de a institui administrare specială la compania de asigurări și de a suspenda acționarii acesteia drept o „lovitură în stil mafiot”.
„Ceea ce s-a întâmplat este incredibil, este incalificabil ca controlorul pieței să ia o asemenea măsură. Nu cred că a mai existat în analele industriei asigurărilor așa ceva”, a declarat marți Dan Adamescu.
Dan Radu Rușanu a ținut să precizeze că, anul trecut, salariile membrilor Consiliului ASF erau la jumătate față de nivelul celor pe care le obținea fosta conducere a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
„Vom propune reducerea salariilor în 2014 cu 50%, mai întâi la membrii Consiliului ASF și apoi și la ceilalți salariați ai ASF. Dacă se va aproba, salariile conducerii ASF se vor situa la 7.000 de euro, de la 14.000 de euro în 2013 și de la peste 30.000 de euro în cazul fostei conduceri CSA. Ulterior, reducerea salariilor se va aplica și celorlalți angajați ai instituției”, a declarat marți președintele ASF, Dan Radu Rușanu, într-o conferință de presă.
Reacția vine după ce în presă au apărut informații despre salariile conducerii ASF. Gândul a scris că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, are un salariu mai mic decât șeful Autorității de Supraveghere Financiară, Dan Radu Rușanu.
Lovitură pentru cea mai mare companie de asigurări din România
Pe de altă parte, șeful ASF a mai anunțat marți că Autoritatea de Supraveghere Financiară a suspendat acționarii companiei Astra, cea mai mare companie de asigurări din România,și conducerea acesteia și a numit firma KPMG ca administrator special.
Astra Asigurări este controlată de omul de afaceri Dan Adamescu (foto).
„Administratorul special preia integral atribuțiiie persoanelor semnificative ale societății de asigurare supuse procedurii de redresare financiară prin administrare specială, așa cum acestea rezultă potrivit legii și actelor constitutive ale societății de asigurare”, se arată în decizia adoptată marți de ASF.
Șeful ASF a arătat cu degetul către Daniel Tudor, fostul președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), pentru neregulile de la Astra.
„Daniel Tudor probabil va avea multe de răspuns, el a fost cel care a protejat Astra”, a spus Dan Radu Rușanu.
La sfârșitul lunii ianuarie, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față de Daniel Tudor, care a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Rușanu: „În cazul unul eveniment major, Astra nu va putea face față plăților”
„Astra are nevoie de o majorare semnificativă de capital”, a declarat Dan Radu Rușanu, șeful ASF, care este de părere că „în cazul unui eveniment major (cutremur major n.n.) Astra nu va putea face față plăților”.
Rușanu a anunțat că Autoritatea de Supraveghere Financiară a interzis Astra să facă investiții în valori imobiliare și mobiliare, cu excepția titlurilor de stat sau a certificatelor de trezorerie.
Noul administrator al Astra va trebui să recupereze împrumuturile făcute în cadrul grupului din care face parte Astra. „Împrumuturile intragrup au reprezentat 110 milioane de lei din care 102 milioane lei au mers către România Liberă în ultimii 3 ani de zile”, a spus Rușanu.
„Vom încerca să vedem de ce nu au fost returnate de 3 ani de zile aceste împrumuturi și cine a fost beneficiarul împrumuturilor”, a spus Rușanu.
„Astra a fost auditată de o firmă de apartament în ultimii ani. Trebuie să fie auditată de o firmă reputată. Nu au fost plătite polițele către asigurați”, a arătat șeful ASF, care a adăugat că administratorul special al Astra are libertatea inclusiv să vândă active pentru a face eventuale plăți pentru polițele emise deja de Astra.
KPMG va lua măsurile necesare în vederea accelerării recuperării împrumuturilor acordate în cadrul grupului și interzicerea acordării de noi împrumuturi, va inventaria și evalua, conform normelor în vigoare, creanțele înregistrate în evidențele societății și va anula creanțele din asigurare aferente contractelor ieșite din perioada de valabilitate, cu înregistrarea rezultatelor în contabilitatea societății, în regim de urgență.
Raportul de control pentru Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. și Nota Direcției Supraveghere și Stabilitate Financiară au făcut obiectul unei evaluări comune cu BNR și Ministerul Finanțelor Publice. În urma acestei evaluări a rezultat că expunerea sistemului bancar din România pe Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. este redusă, problemele financiare ale societății neantrenând risc sistemic în sectorul bancar. De asemenea, riscul de contaminare în sistemul asigurărilor este limitat, potrivit analizelor care au stat la baza deciziei ASF.
Șeful ASF a anunțat că Astra va rămâne în administrare financiară până când se va redresa.
Compania Astra Asigurări, cea mai mare companie de asigurări din România, are în prezent emise trei milioane de polițe de asigurare, potrivit lui Rușanu.
În urmă cu două săptămâni, Mediafax a anunțat în exclusivitate că ASF a întocmit un raport prin care suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, raport pe baza căruia BNR a sesizat DNA.
Raportul invoca acrodarea de credite mari către companii din grup, reasigurări la companii de reasigurare înregistrate în insulele Cayman și risc de neplată în caz de dezastre naturale.