În industria fabricării produselor din tutun, salariul net a fost de 4.648 lei, iar la polul opus, în hoteluri și restaurante, de 957 lei.
„Indicele câștigului salarial real pentru luna februarie 2014 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 99,8%. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 121%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna ianuarie 2014”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).
Avansul salariului mediu net față de ianuarie s-a datorat acordării de prime ocazionale, inclusiv pentru performanțe, sume din alte fonduri ori realizărilor de producții și încasărilor mai mari, în funcție de contracte.
În fabricarea produselor din tutun, câștigurile au crescut cu 32,7%, în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, transporturi pe apă cu 10,5%-12,5%. Creșteri mai reduse, între 5%-10%, au fost înregistrate în în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite), activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale).
Totodată, în activitățile de editare, de spectacole, culturale și recreative, cele profesionale, științifice și tehnice, de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (inclusiv înregistrÇŽri audio și activități de editare muzicalÇŽ; activități de difuzare și transmitere de programe), comerț cu ridicata și cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor și motocicletelor), activitățile de poștă și de curier și în fabricarea produselor textile salariile, salariile s-au apreciat în februarie cu 2%-3,5%.
Scăderi ale câștigurilor medii nete au fost raportate în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (cu 10,6%), în activitățile de servicii anexe extracției, depozitare și auxiliare pentru transport (cu 4,5%-7%), iar în fabricarea altor mijloace de transport, telecomunicații, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi terestre și transporturi prin conducte, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii) reducerile au fost cuprinse între 2,5% și 4%.
Salariile nete din fabricarea substanțelor și a produselor chimice, captarea, tratarea și distribuția apei, colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, extracția minereurilor metalifere s-au diminuat cu 2-2,5%.
„În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă astfel: învățământ (-1,2%) și sănătate și asistență socială (-0,5%). În administrația publică câștigului salarial mediu net a fost cu un leu mai mic decât în luna ianuarie 2014”, se mai spune în comunicat.
Față de februarie 2013, câștigul net s-a apreciat cu 4,7%, iar indicele câștigului salarial real a fost de 103,6%.