Salariul mediu net a crescut în septembrie cu 0,3%, la 1.538 lei

Salariul mediu net a crescut în septembrie cu 0,3%, la 1.538 lei
Publicat: 06/11/2012, 10:40
Actualizat: 02/02/2019, 16:37

Câștigul salarial mediu net a crescut în septembrie, față de august, cu 4 lei (0,3%), la 1.538 lei, cele mai mari salarii, de 4.296 lei, fiind înregistrate în extracția petrolului și a gazelor naturale, iar cele mai mici, 845 lei, în hoteluri și restaurante, potrivit datelor anunțate marți de INS.

„Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna august 2012 din sectorul economic s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale), sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), dar și realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte)”, se arată într-un comunicat al INS.

Indicatorul a fost mai mare cu 22,4% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, cu 18,6% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, cu 7% – 11,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea produselor textile și cu 2% – 4% în activități de editare, activități de spectacole, culturale și recreative, activități profesionale, științifice și tehnice, activități de servicii anexe extracției, prelucrarea lemnului fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite).

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, plății sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou). De asemenea, în unele activități economice scăderea nivelului câștigului salarial mediu net din luna septembrie a fost cauzată de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte).

Salariile au scăzut cu 20,8% în alte activități extractive, cu 4% – 9% în extracția minereurilor metalifere, depozitare și activități auxiliare pentru transport, fabricarea altor mijloace de transport, colectarea și epurarea apelor uzate, industria metalurgică și cu 2% – 4% în transporturi pe apă, fabricarea produselor din tutun, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, tranzacții imobiliare, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), fabricarea băuturilor, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activități de poștă și de curier, colectarea, tratarea si eliminarea deșeurilor (inclusiv activități de recuperare a materialelor reciclabile; activități și servicii de decontaminare), silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje și instalații).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna august în învățământ cu 3,4% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice; în administrația publică și în sănătate și asistență socială s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă (0,4%).

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 99,8%.

Indicele câștigului salarial real pentru luna septembrie 2012 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 99,1%.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 118,7%, cu 1,1 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna august 2012.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Alain Delon a fost condus pe ultimul drum! Unde a fost înmormântat marele actor: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia