Salariul mediu net a crescut în septembrie cu 0,3%, la 1.538 lei
Câștigul salarial mediu net a crescut în septembrie, față de august, cu 4 lei (0,3%), la 1.538 lei, cele mai mari salarii, de 4.296 lei, fiind înregistrate în extracția petrolului și a gazelor naturale, iar cele mai mici, 845 lei, în hoteluri și restaurante, potrivit datelor anunțate marți de INS.
„Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna august 2012 din sectorul economic s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale), sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), dar și realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte)”, se arată într-un comunicat al INS.
Indicatorul a fost mai mare cu 22,4% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, cu 18,6% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, cu 7% – 11,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea produselor textile și cu 2% – 4% în activități de editare, activități de spectacole, culturale și recreative, activități profesionale, științifice și tehnice, activități de servicii anexe extracției, prelucrarea lemnului fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite).
Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, plății sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou). De asemenea, în unele activități economice scăderea nivelului câștigului salarial mediu net din luna septembrie a fost cauzată de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte).
Salariile au scăzut cu 20,8% în alte activități extractive, cu 4% – 9% în extracția minereurilor metalifere, depozitare și activități auxiliare pentru transport, fabricarea altor mijloace de transport, colectarea și epurarea apelor uzate, industria metalurgică și cu 2% – 4% în transporturi pe apă, fabricarea produselor din tutun, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, tranzacții imobiliare, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), fabricarea băuturilor, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activități de poștă și de curier, colectarea, tratarea si eliminarea deșeurilor (inclusiv activități de recuperare a materialelor reciclabile; activități și servicii de decontaminare), silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje și instalații).
În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna august în învățământ cu 3,4% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice; în administrația publică și în sănătate și asistență socială s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă (0,4%).
Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 99,8%.
Indicele câștigului salarial real pentru luna septembrie 2012 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 99,1%.
Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 118,7%, cu 1,1 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna august 2012.