Salariul mediu nominal net a fost de 1.548 lei în luna ianuarie, în scădere față de luna precedentă cu 149 lei (8,8%), iar salariul mediu brut s-a diminuat cu 8,7%, la 2.138 de lei, a anunțat joi Institutul Național de Statistică (INS).
Cel mai mare salariu net s-a plătit în transporturi aeriene (3.799 lei), iar cele mai mic în hoteluri și restaurante (840 lei).
Indicele câștigului salarial real pentru luna ianuarie 2013 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 90%.
În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.
În luna ianuarie 2013, în majoritatea domeniilor nivelul salariului net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în decembrie 2012 a primelor ocazionale (inclusiv pentru sărbători și sfârșitul de an), plății sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou și tichete de masă).
De asemenea, salariile din luna ianuarie au fost mai mici ca urmare a nerealizărilor de producții ori încasărilor mai mici (funcție de contracte) sau a angajarilor de personal cu câștiguri salariale mici.
Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net au fost de 20-26,5%, în extracția minereurilor metalifere, activități de editare, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei și a fabricării articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite) și telecomunicații,
Salariile au scăzut între 17% și 20% în domeniul fabricării produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, extracția cărbunelui superior și inferior, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor.
Cu 13-15,5% au scăzut salariile în domeniul fabricării băuturilor, al fabricării substanțelor și a produselor chimice, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), transporturi pe apă, fabricarea echipamentelor electrice, depozitare și activități auxiliare pentru transport, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), cercetare-dezvoltare și industria metalurgică.
Ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au înregistrat în cazul activităților extractive (2,1%) și au fost cauzate de concediile fără plată ale a personalului cu salarii mici ori ca urmare a realizărilor mai mari de producție.
În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în sănătate și asistență socială (-1,4%) și învățământ (-1,3%), în principal ca urmare a acordării de prime în luna decembrie salariaților din unitățile private.
Ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna decembrie 2012 s-au înregistrat în administrația publică (0,7%) ca urmare a promovărilor în gradul profesional.
În ianuarie 2013 comparativ cu ianuarie 2012, salariul net a crescut cu 5,5%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 99,6%.