Salariul mediu net a scăzut în luna mai. În ce domenii se câștigă cel mai bine

Salariul mediu net a scăzut în luna mai. În ce domenii se câștigă cel mai bine
Publicat: 07/07/2014, 12:57
Actualizat: 31/01/2019, 01:17

Cele mai mari salarii medii nete s-au înregistrat în domeniile extracției petrolului brut și a gazelor naturale (5.512 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (959 lei).

Indicele câștigului salarial real pentru luna mai 2014 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 96,9%. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 124,9%, cu 3,9 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna aprilie 2014.
În luna mai 2014, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă, ca urmare a acordării în luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv pentru sărbătorile de Paște), sume din profitul net și sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou).

De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producție sau de încasările mai mici (în funcție de contracte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mici în unele activități economice.
Cele mai semnificative scăderi ale salariului mediu net s-au înregistrat în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), cu 20,7%. Au mai fost scăderi, între 10,0% și 17,5%, în telecomunicații, extracția cărbunelui superior și inferior, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), extracția minereurilor metalifere, colectarea și epurarea apelor uzate și între 8,0% și 10% în fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea băuturilor și transporturi aeriene.

Salariile au scăzut cu 5-8% în domenii precum tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, depozitare și activități auxiliare pentru transport, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, industria metalurgică, comerț cu ridicata și cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor și motocicletelor), captarea, tratarea și distribuția apei, transporturi pe apă.

Creșterile ale salariului mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea primelor ocazionale și a sumelor din profitul net, de realizările de producție ori încasările mai mari (funcție de contracte).
Astfel, în luna mai au crescut cu 28,8% salariile în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, cu 4-8,5% în activități de servicii anexe extracției, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, fabricarea produselor din tutun, transporturi terestre și transporturi prin conducte și cu 1,5-2,5% în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite), tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor) și activități de servicii administrative și servicii suport.
În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (1,9%), sănătate și asistență socială (0,4%), administrație publică (0,2%).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Suferința ascunsă a lui Gabriel Cotabiță. Dezvăluiri tulburătoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări...