SALARIUL NET a crescut cu 1,4% în iunie, la 1.552 lei

SALARIUL NET a crescut cu 1,4% în iunie, la 1.552 lei
Publicat: 06/08/2012, 10:29
Actualizat: 02/02/2019, 02:13

„În luna iunie 2012, în majoritatea activităților din sectorul economic nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare față de luna mai 2012 ca urmare a acordării de prime ocazionale, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă) ori realizării de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte)”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în fabricarea produselor din tutun și telecomunicații – 24,6%, respectiv 23,3%.

Majorări între 7,5% și 12% au fost raportate în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea băuturilor, iar între 4% și 6,5% în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activități de editare, extracția minereurilor metalifere, alte activități extractive, alte activități de servicii.

Scăderile câștigului salarial față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna mai de premii ocazionale, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou). De asemenea, câștigul salarial mediu net din luna iunie 2012 a scăzut ca urmare a nerealizărilor de producție, încasărilor mai mici (funcție de contracte), dificultăților financiare și lipsei de comenzi cu care s-au confruntat unele unități economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat astfel: cu 16% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, respectiv cu 14,3% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, între 7,5% și 11% în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), activități de servicii anexe extracției, extracția cărbunelui superior și inferior și între 3,5% și 6% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), transporturi terestre și transporturi prin conducte.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna mai, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 19/2012 privind aprobarea unor măsuri pentru recuperarea reducerilor salariale. Astfel, în administrația publică valoarea câștigului salarial mediu net a crescut în iunie față de mai cu 7,9%, în sănătate și asistență socială cu 6,9%, iar în învățământ cu 4%.

În sănătate și asistență socială câștigul salarial mediu net a fost influențat și de plata drepturilor salariale cuvenite salariaților cu câștiguri salariale mici, din unele unități din domeniul asistenței sociale care s-au confruntat cu dificultăți financiare în lunile precedente. De asemenea, în învățământ câștigul salarial mediu net a fost influențat și de reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a începerii vacanței școlare.

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 5,4%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 103,3%.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
„După 40 de zile, ești la limita morții”! Monica Pop, despre DIETA cea mai populară...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Când are loc deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024? Tot ce trebuie să știi