Scandal la Bursa de Valori. Fostul director Cionga: Restructurarea nu se poate face „heirupist”

Scandal la Bursa de Valori. Fostul director Cionga: Restructurarea nu se poate face heirupist
Publicat: 29/03/2013, 13:32
Actualizat: 29/09/2018, 22:08

„Respect decizia Consiliului Bursei și sunt gata să asigur tranziția conform contractului. Nu am primit încă nici o explicație clară cu privire la obiectivele majore pe care timp de șase luni nu le-aș fi îndeplinit. Ceea ce pot să spun, însă, este că restructurarea unei companii cum este Bursa de Valori nu se poate face heirupist. Vorbim aici nu doar de viitorul unei companii ci și de viața unor oameni, angajați ai acesteia. Cine își imaginează, mai ales în contextul economic actual, că se poate juca cu asta sărind etapele unei analize serioase dovedește că nu este un leader și manager responsabil”, a declarat Cionga.

BVB a anunțat vineri că directorul general a fost revocat din funcție, confirmând astfel informațiile furnizate de MEDIAFAX. Potrivit unui comunicat al bursei, administratorii companiei apreciază că restructurarea operatorului pieței de caputal nu a înregistrat un progres suficient de rapid.

Cionga a menționat că a apelat la consilieri și firme de consultanță și de avocatură externe din două motive.

„Aveam nevoie de profesioniști de încredere – presa a fost și este plină de scurgeri de informații din Bursa de Valori, ceea ce este anormal. Totodată, acești profesioniști – și vorbim aici atât de oameni cu o excelentă reputație profesională cât și de firme de renume – au acoperit o lipsă de expertiză pe care am constatat-o în BVB, lucru asupra căruia am informat CA-ul”, a spus Cionga.

El consideră că este necesară o restructurare la nivelul întregului grup, făcută „ca la carte”.

„Cu sau fară Cionga, problemele grupului BVB si ale pieței de capital rămân, iar o restructurare la nivelul intregului grup, făcută «ca la carte», este absolut necesară, dincolo de orgolii personale, tradiții istorice și interese pe termen scurt”, a conchis directorul general al BVB.

Potrivit unor surse din piața de capital, pentru revocarea lui Cionga au votat cinci din cei nouă membri ai Consiliului de Administrație.

„Eu i-aș mai fi acordat câteva luni domnului Cionga să continue ceea ce a început (procesul de restructurare, n.r)”, a declarat pentru MEDIAFAX președintele CA al BVB, Lucian Anghel.

Cionga va rămâne la conducerea executivă a Bursei pentru încă două luni, pentru a se asigura o tranziție cât mai ușoară către preluarea atribuțiilor de către o persoană selectată de Consiliul de Administrație.

Consiliul de Administrație al Bursei a analizat, joi, activitatea lui Cionga în primele șase luni de mandat și, prin votul majoritar al administratorilor, s-a decis revocarea acestuia.

Informația a fost anunțată de MEDIAFAX în noaptea de joi spre vineri, citând surse din piața de capital.

Anterior, surse din piața de capital declarau pentru MEDIAFAX că Cionga ar putea fi revocat din funcție pentru că propunerile sale de restructurare a grupului de companii BVB au nemulțumit mai multe persoane din grup și nu sunt susținute de întregul CA.

Cionga a preluat conducerea executivă a Bursei de Valori București în luna septembrie a anului trecut, la două luni după ce a fost numit director general de către Consiliul de Administrație.

Unul dintre obiectivele declarate ale lui Cionga a fost restructurarea internă atât a companiei Bursa de Valori București, cât și la nivelul grupului BVB, în care se mai regăsesc Depozitarul Central, Casa de Compensare București, Fondul de Compensare a Investitorilor și Institutul de Guvernanță Corporativă.

Astfel, în proiectul de buget de venituri și cheltuieli pentru acest an al BVB sunt prevăzute costuri de 816.000 de lei pentru reorganizarea internă, inclusiv prin reducerea numărului de angajați „la un nivel optim, cu scopul eficientizării operațiunilor derulate de companie”.

Reorganizarea ar presupune și comasarea unor departamente din companiile din grupul BVB și, implicit, scăderea numărului de angajați și a costurilor. Printre departamente vizate sunt cele de juridic, administrativ și contabilitate. Totodată, este vizată implementarea rapidă de către un specialist de resurse umane a unui plan de evaluare și motivare a personalului BVB, în funcție de performanțele obținute.

Alte surse din piața de capital au declarat anterior pentru MEDIAFAX că posibila revocare a lui Cionga ar fi un prim pas pentru o viitoare schimbare inclusiv a Consiliului de Administrație, având în vedere că o parte dintre acționari vor încerca să propună alegerea de noi administratori în AGA de bilanț convocată pentru finele lunii aprilie.

„Consiliul de Administrație este dezbinat. Este posibil să zboare la AGEA (din 24 aprilie – n.r.), având în vedere că și-a cam pierdut din susținerea acționarilor, dacă ne uităm la cvorumul care a fost la ultima AGA (în care trebuia votată schimbarea politicii de comisioane – n.r.)”, au mai spus sursele.

În urmă cu două săptămâni, adunarea generală extraordinară a acționarilor nu s-a întrunit din lipsă de cvorum, pentru modificarea politicii tarifare a BVB, care prevedea scăderea comisioanelor variabile din valoarea tranzacțiilor și introducerea unui tarif fix lunar de 3.500 lei. Atunci au fost prezenți acționari care dețineau 40,15% din titluri, iar cvorumul minim este de 50% la a doua convocare.

Asociația Brokerilor, al cărei președinte este Dan Paul, actual vicepreședinte al BVB, a anunțat înainte de AGA că se opune schimbării politicii de tarifare.

Cei mai mari acționari ai BVB sunt fonduri de investiții străine, printre care fonduri Erste și fonduri Franklin Templeton, care dețin câte 5% din acțiuni.

Totodată, prezențe vizibile sunt SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) și SIF Oltenia (SIF5), care dețin tot câte 5% din titluri, iar SIF Muntenia (SIF4) are 3,64%.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Votul în Republica Moldova s-a încheiat /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu