Prima pagină » Economic » SCANDALUL SALMONELLA. Controale la toate depozitele din România. Încă 2,3 tone de carne de pui, RETRASE DE PE PIAȚĂ

SCANDALUL SALMONELLA. Controale la toate depozitele din România. Încă 2,3 tone de carne de pui, RETRASE DE PE PIAȚĂ

SCANDALUL SALMONELLA. Controale la toate depozitele din România. Încă 2,3 tone de carne de pui, RETRASE DE PE PIAȚĂ
După retragerea de pe piață în ultima săptămână a aproximativ 55 de tone de carne de pui în urma izbucnirii "scandalului salmonella", ANSVSA anunță controale în toată țara și susține că, cel mai probabil, contaminarea cu salmonella a cărnii de pui a avut loc în urma depozitării și a manevrării necorespunzătoare a acesteia.

După retragerea de pe piață în ultima săptămână a aproximativ 55 de tone de carne de pui în ceea ce se numește „scandalul salmonella”, ANSVSA anunță controale în toată țara. Potrivit președintelui ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, cel mai probabil, contaminarea cu salmonella a cărnii de pui a avut loc în urma depozitării și a manevrării necorespunzătoare a acesteia.

Miercuri au fost retrase de pe piață, în Prahova 2,3 tone de carne de pui congelată din trei loturi ce provenuau de la Avicola Călărași. Hotărârea a venit după ce în urma rezultatelor analizelor în două dintre loturi a fost depistază „o tulpină bacteriană”.

Ce vizează controalele ANSVSA din țară

„Există o probabilitate ridicată ca în depozite să se fi produs contaminarea cu salmonella”, a declarat Mănăstireanu, anunțând că s-au dispus controale suplimentare și verificări la laboratoarele private.

„Am dispus extinderea controalelor la toate depozitele alimentare din țară tocmai pentru a depista dacă măsurile privind manipularea, depozitarea, carnetele de sănătate ale celor care lucrează în aceste depozite și documentele care însoțesc marfa la aceste depozite sunt conforme cu legislația europeană și legislația sanitară veterinară din România”, a declarat șeful ANSVSA.

„Este un caz particular și izolat”, susține Mănăstireanu care a ținut să sublinieze faptul că „toată lumea va plăti” în cazul în care se vor descoperi nereguli, fie că este vorba despre cei de la laboratoarele private, fie că este vorba despre angajații autorității.

Mănăstireanu a mai explicat totodată că, în urma acestui scandal al cărnii, 22 de tone de carne de pasăre au fost distruse „din motive de marketing”, iar 35 de tone au fost retrase de la vânzare. Alte 10 tone de carne de pui au cu posibile probleme au fost identificate, dintre care doar 0,4 tone au fost și distruse.

Președintele ANSVSA spune, de asemenea, că pentru soluționarea acestui caz a fost consultat și consiliul științific al acestei instituții, concluzia fiind aceea că „nu există motive de îngrijorare. Nu se consumă carne de pui crudă, iar tratamentul termic la peste 70 de grade distruge toate tipurile de salmonella”.

Patronat: România ar putea primi interzis la comerț transfrontalier

România ar putea primi interdicție de a mai transporta carne de pui  în celelalte state membre ale Uniunii Europene și va pierde în lunile imediat următoare până la 60 de milioane de euro, potrivit reprezentanților partonatelor din domeniu.

„Am estimat pierderi pe carnea de pui de 25 de milioane de euro până acum și vor ajunge la 50 – 60 de milioane de euro pe o perioadă de 2 – 3 luni”, a declarat pentru gândul Ilie Van, președintele Uniunii Naționale a Crescătorilor de Păsări. Potrivit acestuia,  în urma problemelor din ultima perioadă vânzările de carne de pui au scăzut cu 20%, românii ferindu-se să o mai consume, iar prețurile cu 7% – 8%.

„Este posibil să se interzică comerțul transfrontalier. Pierderile sunt pe tot lanțul”, a mai spus Van.

Totodată, în fermele Avicola Călărași aproape 2 milioane de păsări nu mai primesc hrana necesară și nu pot fi sacrificate din cauza scandalului în care este implicată societatea. „Au 1,7 milioane de păsări în ferme, nu au cum să le taie pentru că nu le primește nimeni, nu mai au furaje să le dea. E un risc ecologic”, explică președintele UNCP adăugând că toate problemele ar trebui soluționate în câteva zile.

În ceea ce privește cererea de ouă, președintele UNCP susține că aceasta a rămas constantă.

Ministrul Agriculturii vrea înăsprirea legislației

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, miercuri, într-un briefing de presă că are în vedere schimbarea legislației cu ajutorul celor de la Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA),  în urma scandalului cărnii de pui de la Avicola Călărași.

„L-am rugat pe domnul Mănăstireanu să modificăm legislația astfel încât să o înăsprim”, a spus Constantin, adâugând că începând de miercuri inspectorii autorității vor desfășura mai multe controale atât pentru verificarea calității produselor, cât și pentru verificarea activității laboratoarelor private autorizate să emită avize.

Cel mai probabil, măsurile mai aspre pe care își dorește ministrul să le impună în acest sector se vor referi la activitatea acestor laboratoare private, după cum a explicat Ilie Van pentru gândul.

„Măsurile nu pot fi mai aspre decât sunt pentru că se merge pe legislația europeană. Vrea probabil să înăsprească legislația vis-a-vis de laboratoarele private”, explică acesta.

În tot acest timp, ministrul Agriculturii face „un apel la prudență” și susține că în România cazurile de îmbolnărive cu salmonella sunt mai puține decât în alte state europene, fapt care „arată că excepțiile trebuie să fie tratate ca excepții, nu ca regulă”. „Este foarte important pentru un sector care s-a dezvoltat foarte mult, unde s-a investit foarte mult, să nu generalizăm”, afirmă ministrul Agriculturii.

Cum a început „scandalul salmonella”

Peste 13.500 de kilograme de carne de pasăre au fost retrase în București și Brașov, cu ocazia verificărilor vizând lanțul de supermarket-uri Selgros, până în prezent nefiind depistate loturi infestate cu salmonella periculoasă pentru om, spuneau reprezentanții ANSVSA, potrivit Mediafax.

De asemenea, a fost pusă sub sechestru o cantitate de patru tone de carne de pui provenită de la Avicola Călărași și retrasă dintr-un supermarket din Cluj-Napoca, în timp ce în Prahova a fost retrasă o cantitate de peste 2,3 tone de carne de pui congelată din trei loturi provenind de la Avicola Călărași, iar reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare spun că în urma analizelor în două dintre loturile de carne a fost depistată o „tulpină bacteriană”.

Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, declara că instituția pe care o conduce s-a autosesizat în urma informațiilor privind livrarea de carne de pui alterată de către Avicola Călărași, la „un lanț de supermarket-uri”, destinatar fiind Selgros, conform informațiilor anchetatorilor din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro.

Compania Selgros a informat, în același context, că în septembrie a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călărași din cauza aspectului și a calității necorespunzătoare.

Administratorul Avicola Călărași, dosar de evaziune de 50 de milioane de euro

Administratorul Avicola Călărași, Orlando Daher, cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane euro, susține că suspiciunea de salmonella din septembrie nu s-a confirmat, carnea fiind atunci „pusă în consum”, și a adăugat că situația creată acum „provoacă pierderi care vor duce la faliment”, potrivit Mediafax.

Orlando Daher este cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro, el primind interdicția de a părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile. În acest dosar au fost arestate 16 persoane, între care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, liderul grupării evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman, și funcționarul ANAF Antonio Burlacu.

Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale în acest dosar, rețelele de firmă fantomă constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate în favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihăilești SRL, Avicola Crevedia SA, Avicola Tărtășești SA, Avicola Călărași SA, Palrom Inter SRL, Palrom SRL, Lacto Food SRL, Lactmar SRL, Atifco Internațional SRL, Caliprix International SRL și Carmistin SRL, controlate de membri ai grupării.

Câtă carne de pui consumă românii anual

În România, carnea de pui este al doilea cel mai consumat sortiment de carne, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

O singură persoană consumă anual, în total, 52,8 kilograme de carne și de produse din carne, dintre care 28,7 kilograme de carne de porc, 16,5 kilograme de carne de pasăre și doar 5,2 kilograme de carne de vită.

Mihaela Grădinaru, [email protected]

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar

Citește și