SCHIMBARE. Apar 11 noi tipuri de salarii minime, în funcție de pregătirea angajaților. La cât va ajunge cel mai mare salariu minim brut

SCHIMBARE. Apar 11 noi tipuri de salarii minime, în funcție de pregătirea angajaților. La cât va ajunge cel mai mare salariu minim brut
Legea privind stabilirea coeficienților minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel naţional, adoptată de Parlament
Publicat: 04/06/2020, 15:52

Parlamentul a adoptat miercuri o lege prin care se introduc 11 salarii minime diferențiate pe criteriul nivelului de studii. Cel mai mare salariu minim brut pe care îl poate lua un angajat potrivit noii legi ar fi de 4.460 de lei și i-ar reveni unei persoane care și-a luat doctoratul în domeniul în care profesează. Legea așteptată să fie promulgată sau contestată de președintele Klaus Iohannis.

Dacă legea va fi promulgată, în România vor exista 11 salarii minime diferențiate în funcție de nivelul de pregătire și de postul ocupat. În prezent există numai trei criterii generale de diferențiere a salariului minim (salariul minim pentru angajații fără studii superioare, pentru cei cu studii superioare și pentru cei din construcții).

Acum, potrivit noii legi, în funcție de studiile și de pregătirea de care dispune  angajatul, cuantumul salariului minim brut lunar se va stabili prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat (2.230 de lei). Va exista o diferență renumerație între muncitorii necalificați și cei calificați, între angajații cu școală profesională, studii liceale, școală postliceală, școală liceală+calificare școală de maiștri sau studii superioare de scurtă durată, dar și între angajații cu studii superioare, în funcție de nivelul acestora (licență, master, doctorat).

Salarii diferențiate în funcție de nivelul de pregătire

Așadar, muncitorii necalificați vor avea un coeficient raportat salariului de bază în valoare de 1. Valoarea coeficientului ajunge la 2 pentru persoanele cu doctorat.

„Cuantumul salariului brut lunar se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii. Prezenta lege stabilește coeficienții minimali de ierarhizare salarială pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate și pentru care nu există legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de muncă la nivel de unitate în vigoare, cu respectarea prevederilor .Coeficienţii minimali de ierarhizare sunt aplicabili pentru toate categoriile de salariaţi încadraţi pe funcţii pentru care este obligatoriu un nivel de calificare potrivit anexei la prezenta lege”, se arată în textul legii.

Potrivit legii care stabilește coeficienții de diferențiere, un muncitor necalificat este plătit cu valoarea salariului minim brut (în prezent de 2.230 de lei), un angajat care are școala profesională sau studii liceale va fi plătit cu 2.676 de lei, în timp ce un angajat care are studii superioare și o diplomă de masterat va ajunge să aibă un salariu minim brut de 4.014 lei.

Legea privind stabilirea coeficienților minimali de ierarhizare privind
salarizarea personalului la nivel naţional

„Prin stabilirea unor indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională se urmăreşte garantarea unor forme de protecţie minimă a venitului salariatului, precum şi menţinerea unei motivări adecvate a muncii prin evitarea aplatizarii excesive a grilei de salarizare”, explică iniţiatorii legii.

Reprezentanții IMM-urilor nu susțin legea diferențerii salariilor minime

Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) nu susţine diferenţierea salariului minim pe economie şi solicită contestarea acestei legi la CCR.

„Prin această lege se introduc mai multe salarii brute minime pe economie. Consiliul nu susţine diferenţierea salariului minim pe economie în funcţie de diverse criterii, cum ar fi sectoarele de activitate sau educaţia pentru salariaţi din diverse sectoare. Noi am spus public că ar trebui să fie analizată posibilitatea introducerii unui salariu minim pe oră, nu pe lună, plata fiind făcută în funcţie de numărul de ore lucrate, cu îmbunătăţirea corespunzătoare a Codului Muncii”, declarat, înainte de adoptarea legii, preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Legea a fost inițiată de 37 de parlamentari, dintre care 33 de la PSD, 2 de la ALDE, 1 de la UDMR și un reprezentant al minorităților. Legea privind stabilirea coeficienților minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel naţional a fost adoptată a fost adoptată de Senat în luna octombrie a anului trecut și de camera deputaților pe pe 3 iunie 2020.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar