Schimbare în clasamentul celor mai mari centre financiare mondiale
Sondajul online, care a inclus intervievarea a peste 2.000 de persoane, a rezultat într-un clasament pentru 84 de orașe din întreaga lume, în funcție de mediul de afaceri, infrastructură, calitatea forței de muncă și dezvoltarea sectorului financiar.
Londra, care a deținut poziția de lider din timp de șapte ani, în sondajul efectuat de două ori pe an, a pierdut anul trecut primul loc, în favoarea New York-ului.
Triumful neașteptat al Partidului Conservator în alegerile generale din luna mai a contribuit la recuperarea terenului pierdut de Londra în favoarea orașului New York, a explicat compania de cercetare Z/Yen, care a publicat studiul.
Înainte de scrutinul din primăvară, majoritatea sondajelor de opinie indicau un rezultat indecis al alegerilor din Marea Britanie și o perioadă de instabilitate politică și economică.
Londra a redevenit lider mondial chiar dacă băncile HSBC și Standard Chartered analizează dacă să își transfere sediile centrale din capitala britanică, din cauza unei taxe pe profiturile băncilor impusă de guvern și a incertitudinilor referitoare la rezultatul referendumului privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană.
Londra s-a plasat pe primul loc la toate categoriile, urmată de New York. Hong Kong, Singapore și Tokyo s-au plasat pe locurile trei, patru și cinci. În top 10 se mai află Toronto, San Francisco și Washington DC.
Singurul oraș european care se mai află între cele mai mari 10 centre financiare din lume este Zurich, în timp ce Frankfurt este al doilea cel mai bine plasat oraș european din UE, pe locul 14.