Prima pagină » Economic » Schimbări la polițele RCA. Sancțiunile cresc de 15 ori pentru unii șoferi

Schimbări la polițele RCA. Sancțiunile cresc de 15 ori pentru unii șoferi

Schimbări la polițele RCA. Sancțiunile cresc de 15 ori pentru unii șoferi

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vine cu o serie de propuneri de schimbări în domeniul polițelor RCA.

Schimbările vizează sistemul bonus/malus, durata de valabilitate a polițelor, dar și sancțiunile pentru cei care circulă fără RCA. Totodată, vor fi schimbări și în privința plății daunelor în avans direct către păgubit (așa-numita regie proprie), notează stiripesurse.ro.

În ceea ce privește sistemul bonus-malus, modificarea constă în detalierea elementelor noi care vor putea fi luate în considerare pentru sancționarea prin preț a șoferilor cu un comportament prost în trafic și, eventual, bonusarea suplimentară a celor cu o conduită bună.

Modificări în sistemul bonus/malus

Bonus/malus – sistem prin care, pe baza încadrării în una dintre clasele de bonus sau în una dintre clasele de malus, se acordă reduceri sau se impun majorări ale primei de asigurare, în funcție de criterii precum:

a) istoricul de daune plătite;

b) natura și severitatea prejudiciilor produse pentru care s-au achitat despăgubiri, respectiv vătămări corporale sau decese;

c) conducerea vehiculelor sub influența băuturilor alcoolice și/sau a substanțelor cu efect pshihoactiv;

d) oferirea unor informații false la momentul încheierii contractului RCA;

e) nerespectarea continuității obligației de asigurare RCA pentru o perioadă mai mare de 30 zile;

f) contravențiile și sancțiunile aplicate de către personalul Poliției Române privind încălcarea regulilor pentru circulația vehiculelor care denotă un comportament neadecvat în trafic ce conduce la un risc ridicat de accidente, scrie economica.net care citează documentul, subliniind faptul că articolele evidențiate reprezintă noutăți.

Asigurarea de o lună dispare

O altă noutate este că asigurarea RCA pentru o lună nu va mai exista, însă o veste bună este că apare RCA în rate, cu direct debit.

Totuși, cine va opta pentru aceasta trebuie să știe că, în cazul în care va avea restanțe, va fi raportat ca la Biroul de Credit.

RCA pe o lună urmează să dispară, însă apare RCA în rate, cu direct debit și raportări ale restanțierilor, ca la Biroul de Credit.

Ratele vor putea fi lunare (12), trimestriale (4) sau semestriale (2). Această facilitate este obligatorie pentru asigurător și facultativă pentru asigurat și se aplică doar în cazul contractelor pe 12 luni.

Există însă și cazuri în care asigurătorul poate refuza ofertarea în rate, anume aceea în care asiguratul înregistrează restanțe de plată pentru polițe RCA sau alte tipuri de asigurări.

Asigurătorii vor trebui să raporteze în baza de date AIDA a BAAR pe cei care nu își plătesc la timp ratele, pe un sistem similar cu cel prin care băncile raportează restanțierii la Biroul de Credit.

Cresc amenzile pentru cei care circulă fără RCA

Se modifică și amenzile pentru cei care nu dețin RCA. Astfel, se va introduce pentru prima dată o diferențiere în funcție de vehicul, mai precis de riscurile generate de fiecare categorie de vehicule (amenzi mai mari pentru vehiculele din segmente care produc accidente mai multe și mai grave).

În acest moment, amenda pentru cei care circulă fără RCA este între 1.000 și 2.000 de lei, de obicei aplicată la nivelul minim și plătibilă la jumătate, dacă plata se face în 48 de ore.

Prin derogare de la art. 8 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, contravențiile prevăzute la alin. (1) lit. k) și l) se sancționează cu amendă după cum urmează:

a) în cazul vehiculelor încadrate în categoria autoturismelor – 2000 lei;

b) în cazul vehiculelor de transport persoane, inclusiv tramvaie – 7000 lei;

c) în cazul vehiculelor de transport marfă:

(i) având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone – 5000 lei;

(ii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 12 tone – 7000 lei;

(iii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 12 tone – 15000 lei;

d) alte vehicule decât cele prevăzute la lit. a) – c) – 1000 lei.

Sursa foto: Shutterstock

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și