Scholz salută construirea unei fabrici de semiconductori în Germania /Ursula von der Leyen: EUROPA trebuie să devină „motor global de inovare”
This browser does not support the video element.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a salutat, marți, începerea lucrărilor pentru construirea unei fabrici de semiconductori în Dresda, pledând pentru reducerea dependenței tehnologice de alte zone ale lumii, în timp ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, consideră că Europa trebuie să devină ”motor global în materie de inovare”.
Comisia Europeană a aprobat, marți, planul Germaniei de a subvenționa cu cinci miliarde de euro o fabrică de semiconductori din Dresda. Ministerul german al Economiei vrea să aloce circa cinci miliarde de euro pentru fabrica de microcipuri din Dresda a companiei taiwaneze TSMC. Unitatea de producție va fi administrată de consorțiul ESMC (European Semiconductor Manufacturing Company), o asociere între TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), Bosch, Infineon și NXP.
În fabrica de semiconductori, vor fi produse microcipuri pentru dispozitive electronice și mașini. La ceremonia de inaugurare a șantierului a fost prezent și cancelarul Olaf Scholz.
”Viitoarele tehnologii sunt dependente de semiconductori, astfel că nu putem fi dependenți de semiconductori fabricați în alte zone ale lumii”, a afirmat Olaf Scholz, citat de site-ul Tagesschau.de.
”Este vorba de susținerea Europei pentru a deveni motor global în materie de inovare. Cel mai mare producător mondial de microcipuri vine pe continentul nostru și își unește forțele cu trei campioni europeni”, a declarat, la rândul său, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Însă doar cinci din cele zece miliarde de euro necesare pentru fabrica din Dresda vor proveni din subvenții. Unii experți în economie sunt nemulțumiți că aceste fonduri nu sunt utilizate în alte scopuri.
”Nu sunt create locuri de muncă, mai sunt și probleme referitoare la expertiza tehnologică”, a afirmat analistul Monika Schnitzer.
Foto: Profimedia
Citește și: