Scrisoarea de intenție către FMI. La ce se angajează guvernul Ponta: „Ne așteptăm ca în acest an creșterea să rămână modestă”

Publicat: 26 10. 2012, 16:14
Actualizat: 29 07. 2014, 20:40

Autoritățile române își reafirmă angajamentul pentru programul economic susținut de Fondul Monetar Internațional (FMI), Uniunea Europeană și Banca Mondială. „Punerea în aplicare a programului a fost bună în majoritatea domeniilor, dar agenda reformelor structurale continuă să progreseze lent”, se arată în scrisoarea de intenție cu FMI.

Guvernul arată că s-a angajat la acțiuni suplimentare, inclusiv accelerarea reformelor structurale. „Ne așteptăm ca în acest an creșterea să rămână modestă, după ce economia s-a contractat în ultimul trimestru al anului 2011 și primul trimestru al anului 2012. Revenirea rămâne vulnerabilă la dificultățile de pe piețele financiare internaționale”, se mai menționează în scrisoarea de intenție.

Pe de altă parte, performanța cu privire la țintele cantitative și agenda de reforme structurale pentru a cincea revizuire a acordului cu Fondul a fostuuna bună.

Potrivit documentului, criteriul de performanță referitor la arierate a fost ratat cu o marjă mică. Toate țintele indicative,  cu excepția plafonului privind stocul de arierate la nivelul autorităților locale, au fost îndeplinite. Acțiuni corective sunt întreprinse pentru a reduce arieratele.

„Ne-am îndeplinit toate criteriile structurale de performanță la data de 30 iunie 2012. Prețurile la energia electrică au crescut cu 5%, a fost lansată o licitație pentru furnizarea de software pentru integrarea sistemul de raportare contabilă cu sistemul de plăți al Trezoreriei, sunt pregătite amendamente la legislația din domeniul sănătății”, se precizează în scrisoarea de intenție.

În ce privește obiectivele programului macroeconomic, având în vedere performanțele în cadrul programului susținut de FMI, UE și Banca Mondială, Guvernul român și BNR solicită o derogare de la criteriul de performanță ratat și finalizarea celei de-a șasea revizuiri.

Programul va continua să fie monitorizat prin evaluări trimestriale, acțiuni prealabile, criteriile cantitative de performanță și țintele indicative, precum și criterii structurale de performanță. Guvernul propune o modificare a  criteriilor cantitative de performanță din 30 septembrie 2012 și stabilirea unor astfel de criterii pentru 31 decembrie 2012.

„Modificarea constă într-o revizuire în jos pentru a criteriului de performanță privind activele externe nete, din cauza unor intrări nete de capital reduse”, mai precizează documentul citat.

De asemenea Guvernul solicită ca termenul pentru listarea pe bursă a unor pachete de acțiuni deținute de stat la Romgaz și Hidroelectrica să fie amânat de la data de 15 octombrie 2012, pentru data 15 martie 2013.

Guvernul dă asigurări că este pregătit să ia măsuri suplimentare necesare pentru a asigura realizarea obiectivele menționate. Scrisoarea este semnată de ministrul Finanțelor Florin Georgescu și guvernatorul BNR Mugur Isărescu.