Scrisoarea lui Isărescu pentru parlamentari. Ce formulă propune guvernatorul BNR pentru plafonarea dobânzilor la credite
Conform calculelor BNR, DAE plafonată va fi între 6,57% și 40,96% în funcție de tipul creditului și de moneda de acordare.
Banca Națională nu susține forma proiectului de lege a plafonării dobânzilor care are ca punct de plecare dobânda-cheie a BNR și propune ca limitarea dobânzilor anuale efective (DAE) să se realizeze luând în calcul dobânzile medii din piață, potrivit scrisorii semnate de Mugur IsăÂrescu și transmisă lui Marius Budăi, preÂședintele CoÂÂmisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.
Totodată, BNR susține că plafonarea dobânzilor trebuie să se diferențieze pe tipuri de credite și pe valute. Potrivit metodologiei propuse de BNR, DAE ar urma să varieze între 6,57% și 40,96% în funcție de tipul creditului și de moneda de acordare.
Calculele BNR au vizat doar băncile, însă legea propusă de deputatul Daniel Zamfir se aplică și IFN-urilor. Proiectului de lege care a trecut de Senat prevede ca DAE să nu depășească de 2,5 ori dobânda de referință a BNR, respectiv 5,6% în prezent, în cazul creditelor ipotecare, și 18% în cazul creditelor de consum în lei.
„Metodologia este derivată din metoÂdoÂÂÂÂloÂgii ale altor state europene cu tradiție înÂÂdelunÂgaÂÂtă în activitatea de creditare, (FranÂța, Italia) și este adapÂÂtată la specificul bancar româÂnesc”, potrivit BNR.