Prima pagină » Economic » Scumpirile din energie inflamează și în februarie prețurile industriale. La cât ajunge creșterea anuală

Scumpirile din energie inflamează și în februarie prețurile industriale. La cât ajunge creșterea anuală

Scumpirile din energie inflamează și în februarie prețurile industriale. La cât ajunge creșterea anuală
Scumpirile la produsele energetice au contribuit semnificativ la majorarea prețurilor producției industriale atât în luna februarie, cât și pe ultimele 12 luni, iar creșterea anuală s-a cifrat la 5,4%, media fiind inferioară scumpirilor de pe piața intarnă cu 1,1 puncte procentuale.

Scumpirile la produsele energetice au contribuit semnificativ la majorarea prețurilor producției industriale atât în luna februarie, cât și pe ultimele 12 luni, iar creșterea anuală s-a cifrat la 5,4%, media fiind inferioară scumpirilor de pe piața intarnă cu 1,1 puncte procentuale, informează Mediafax.

În februarie 2013, comparativ cu ianuarie 2013, prețurile producției industriale din România au crescut cu 0,3%. Pe piața internă, cât și pe piața externă, prețurile producției industriale au crescut cu 0,3%, pootrivit Institutului Național de Statistică.

Față de ianuarie, prețurile producției industriale au crescut la grupa produselor energetice (+1,6%). Pentru celelalte mari grupe industriale s-au înregistrat scăderi de prețuri; cele mai importante fiind cele ale prețurilor din industria bunurilor de capital (-0,3%), urmate de cele din industria bunurilor de folosință îndelungată (-0,2%), industria bunurilor de uz curent (-0,2%) și industria bunurilor intermediare (-0,1%).

În februarie 2013, comparativ cu februarie 2012, prețurile producției industriale au fost mai mari cu 5,4%, cu 1,1 puncte procentuale sub creșterea înregistrată pe piața internă și cu 2,2 puncte procentuale peste evoluția înregistrată pe piața externă.

În ultimele 12 luni, prețurile producției industriale au crescut semnificativ la produsele energetice și la bunurile de uz curent, cu 8,4% și, respectiv, cu 7,9%. Celelalte mari grupe industriale au înregistrat creșteri de preț sub nivelul mediu estimat pe total industrie. Astfel, prețurile bunurilor de capital au crescut cu 3,1%, în timp ce bunurile intermediare și cele de folosință îndelungată au fost tranzacționate la un preț mai mare cu 2,8% și respectiv cu 2,4%.

Citește și