Președintele României și-ar putea cumpăra o casă în Pipera dacă ar economisi tot salariul său timp de aproape 10 ani, de șase ori mai repede decât un chelner sau un recepționer care ar avea nevoie de 59 de ani pentru a plăti o casă cu patru camere în nordul Capitalei, reiese din calculele gândul pe baza datelor Institutului Național de Statistică (INS) și ale portalurilor de imobiliare.
Un medic la stat sau un profesor ar avea nevoie de peste 40 de ani pentru a se bucura de o casă cu o suprafață de 170 de metri pătrați în Pipera. Calculele au ținut cont de un preț mediu de 1.000 de euro pe metru pătrat și un curs mediu de schimb de 4,42 lei/euro. Totodată, nu au fost incluse eventuale creșteri salariale față de nivelul înregistrat la finele anului trecut.
Cu un salariu mediu net de 6.184 de lei pe lună, premierul României ar trebui să-și dea toată leafa timp de 10 ani pentru a locui la casă în Pipera, în timp ce un ministru din cabinetul său ar avea nevoie de peste 11 ani pentru a cumpăra aceeași casă.
Persoanele care lucrează în domeniul intermedierilor financiare, cum sunt bancherii sau brokerii de asigurări, ar putea achiziționa o casă de 170 de metri pătrați în Pipera în 14 ani și jumătate dacă venitul lor ar rămâne neschimbat.
Considerabil mai mult ar trebui să strângă angajații din industria ospitalității, unde salariul mediu net în decembrie a fost de 1.061 de lei. Casa din nordul Capitalei ar putea fi cumpărată dacă și-ar economisi toți banii timp de 59 de ani.
Câți ani trebuie să-și pună deoparte tot salariul un român, în funcție de job, pentru a achiziționa o casă de 170 de metri pătrați în Pipera// Un exercițiu
Sursă: Institutul Național de Statistică (INS), imobiliare.ro
Cât costă o casă în Pipera
Prețul mediu cerut de proprietarii din Pipera, la ora actuală, este sub 1.000 de euro pe metru pătrat, au precizat pentru gândul reprezentanții portalului imobiliare.ro. În mare, prețul mediu cerut de proprietari este de circa 306.000 de euro pentru o suprafață medie de 334 de metri pătrați.
„Prețul mediu, de sub 1.000 de euro pe metru pătrat, este influențat și de faptul că suprafețele sunt foarte mari și valoarea finală a tranzacției este implicit destul de ridicată”, au comentat ei.
Pe site-urile de profil, o vilă cu patru camere și o suprafață de 220 de metri pătrați costă, în zona de nord a Capitale, 290.000 de euro. Casa are etaj și un teren de 450 de metri pătrați. Pentru o suprafață mai mică, de 180 de metri pătrați, un alt proprietar cere 225.000 de euro.
La trei camere, prețurile oscilează între 100.000 și 200.000 de euro, în funcție de suprafață și de teren. Astfel, pentru o vilă de 185 de metri pătrați, un proprietar cere 195.000 de euro, oferind și un teren de 470 de metri. O vilă cu piscină, trei camere și etaj a fost scoasă la vânzare în aceiași zonă la prețul de 200.000 de euro, suprafață casei fiind de 124 de metri pătrați, iar a terenului aferent de 300 de metri pătrați.