Prima pagină » Economic » Se închide una dintre cele mai mari fabrici de zahăr din România. Ce au de gând să facă proprietarii germani cu terenul de sub fabrică

Se închide una dintre cele mai mari fabrici de zahăr din România. Ce au de gând să facă proprietarii germani cu terenul de sub fabrică

Mai multe pe gandul.info

Imediat după ce au anunțat angajații despre închiderea fabricii de zahăr, proprietarii germani au început să caute în piață cumpărători pentru teren. Aceasta chiar dacă primele disponibilizări vor avea loc în martie. Se pare că prima ofertă a fost făcută Primăriei Oradea. Primarul Ilie Bolojan s-a mărginit doar să spună că „nu fac comentarii pe acest subiect „, poziție de înțeles atât timp cât nu există o înțelegere fermă între partenerii de discuții. Chestionat dacă în strategia de dezvoltare a orașului există o intenție de a investi în zonă, Ilie Bolojan a confirmat că: „Primăria Oradea dorește să acopere orice «pată albă » de pe harta orașului. Așa cum s-a întâmplat și cu Sinteza…”. Fabrica de zahăr deține în zona industrială a orașului nu mai puțin de 354.000 mp de teren, dar și alte utilități. Consultată de Jurnal Bihorean, Sorina Ciordaș, adminisratorul Hestia Imobiliare, a estimat că prețul dat de piață pentru un metru pătrat de teren aflat actualmente în proprietatea fabricii de zahăr este situat în plaja 35-50 euro. Un calcul simplu, alegând varianta prețului minim, arată că proprietarii fabricii de zahăr ar obține pentru teren peste 12,3 milioane de euro. Anul trecut, Fabrica de zahăr a declarat o cifră de afaceri de 351,7 milioane lei și pierderi de 28,6 milioane lei.

Decizia de a suprima activitatea fabricii de zahăr nu afectează doar familiile celor 200 de angajați disponibilizați. În pericol e pusă chiar economia județului.

Békési Csaba, directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Bihor confirmă faptul că instituția a fost notificată în vederea concedierii colective a 199 de oameni, proces care va avea loc în etape. Prima etapă a concedierilor va începe pe 6 martie 2018 și se va finaliza în septembrie. Directorul AJOFM Bihor este optimist în ceea ce privește șansele ca oamenii disponibilizați să-și găsească locuri de muncă. În acest sens, Békési Csaba spune că a avut deja contacte cu angajații și i-a informat în ceea ce privește cursurile de formare profesională.

Mai greu își vor găsi locuri de muncă în domeniu cei care au avut activitate în domeniul chimiei. Pfeifer & Lange, acționarii care au cumpărat și fabricile de zahăr din Carei și Arad, au început să vândă deja din activele societății, terenul deținut fiind un adevărat business imobiliar estimat la peste 12 milioane de euro.

MAI MULTE PE BIHON.RO

Citește și