Se înființează „SMURD-ul pădurii”. O reacție urgentă la paguba pe care au făcut-o anul trecut „hoții ca-n codru”

Se înființează „SMURD-ul pădurii. O reacție urgentă la paguba pe care au făcut-o anul trecut „hoții ca-n codru
Publicat: 22/01/2015, 20:01

Defrișările ilegale din pădurile din România au adus, doar în primele 11 luni ale anului trecut, prejudicii de 18,4 milioane de lei (echivalentul a peste 4 milioane de euro), volumul arborilor tăiați atingând 160.000 de metri cubi, arată datele obținute de gândul din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Noul ministru, Grațiela Gavrilescu, susține că una dintre principalele sale priorități în această funcție este aceea de combatere a tăierilor ilegale din România și că a luat deja primele măsuri în acest sens.

„Am dispus intensificarea acțiunilor aparatului propriu și sunt convinsă că eforturilor noastre li se vor alătura Poliția, Jandarmeria, autoritățile locale, dar și clasa politică și societatea civilă”, a declarat pentru gândul Gavrilescu.

Planul noului ministru pentru combaterea defrișărilor ilegale

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor susține, totodată, că a fost elaborat un plan pentru prevenirea și pentru combaterea defrișărilor ilegale care cuprinde două direcții, respectiv organizarea mai multor controale și adoptarea unor noi măsuri legislative.

„Pe lângă acțiunile de control de rutină, executate de către structurile silvice cu astfel de atribuții și cele executate în comun cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul acțiunii denumite , avem în vedere accesarea de fonduri europene pentru implementarea unui sistem de intervenție rapidă, după modelul SMURD, în cazul semnalării unor fapte grave de încălcare a legislației silvice, în special în ceea ce privește tăierile ilegale”, ne-a mai explicat Gavrilescu.

Un astfel de sistem, ar urma să fie bazat pe imagini obținute din satelit și ar putea să ajute la colaborarea silvicultorilor, a jandarmilor și a polițiștilor care lucrează pentru combaterea defrișărilor ilegale.

La nivel legislativ, Gavrilescu menționează armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, respectiv hotărârea nr.470/2014. „Prin acest act normativ sunt aduse unele completări la vechile norme, cum ar fi instituirea sistemului , cu scopul de a reduce riscul introducerii pe piața internă a lemnului recoltat în mod ilegal și a produselor din lemn derivate din acesta”, spune ministrul.

Prin același act normativ, operatorilor economici li se impune utilizarea așa-numitului sistem „Radarul Pădurii”, care are ca scop reducerea defrișărilor ilegale și combaterea evaziunii fiscale în domeniu.

Hotârârea nr.470/2014, implicit Radarul Pădurii, a intrat în vigoare în mandatul Doinei Pană.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu

Ce este Radarul Pădurii

Radarul Pădurii este un sistem informatic ce permite monitorizarea, în timp real, a traseului lemnului de la plecarea din pădure și până la momentul în care acesta este transformat în mobilă sau iese din țară. Acesta le permite, totodată, românilor să semnaleze la 112 transporturile bănuite a fi ilegale, cu numerele le înmatriculare ale mașinilor care transportă lemnul.

Radarul Pădurii a dat deja primele rezultate. Doar în perioada 9-25 noiembrie, au fost date amenzi contravenționale de 107.150 de lei grație apelurilor la 112 și s-au confiscat aproape 300 de metri cubi de lemn, potrivit celor mai recente date ale ministerului de resort obținute recent la solicitarea gândul.

Astfel, prin procedura 112 s-au confiscat 133,7 metri de lemn rotund, 19,7 metri cubi de cherestea, 118,18 metri cubi de lemn de foc și 72 de metri cubi de pomi de Crăciun. Din totalul celor 2.235 de acțiuni de control care au fost făcute cu ajutorul personalului silvic, 170 au venit în urma sesizărilor făcute la 112, iar 60 de contravenții au fost constatate, tot grație celor care au sunat la numărul special.

După introducerea sistemului, operatorii economici au primit 166.400 de coduri unice online valide pentru transportul unui volum de material lemnos de 1,5 milioane de metri cubi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor