Prima pagină » Economic » Se întâmplă în România. Cum s-a putut MICȘORA DE 200 DE ORI amenda primită de o bancă din partea Consiliului Concurenței

Se întâmplă în România. Cum s-a putut MICȘORA DE 200 DE ORI amenda primită de o bancă din partea Consiliului Concurenței

Se întâmplă în România. Cum s-a putut MICȘORA DE 200 DE ORI amenda primită de o bancă din partea Consiliului Concurenței
Tribunalul București a redus la 20.000 de euro o amendă de 4 milioane de euro cu care Consiliul Concurenței sancționase BRD pentru neacordarea dreptului la inspecție în 2008, aplicând astfel legislația generală peste legislația Concurenței, a declarat joi președintele Consiliului, Bogdan Chirițoiu.

„Mai avem câte o decizie care nouă ni se pare ciudată, cum e cea de la Tribunalul București de acum câteva săptămâni, în care completul a mers împotriva practicii instanței respective. Nu văd cum BRD poate să fie speriată cu o amendă de 100.000 de lei, cum își poate imagina cineva că ai un efect de descurajare a încălcării de lege când o companie de talia BRD nu poate fi sancționată decât cu 100.000 de lei. Este o decizie definitivă și irevocabilă și în curând trebuie s-o aplicăm”, a afirmat Chirițoiu, la conferința Mediafax Talks about Competition.

El a precizat că amenda inițială dată de Consiliul Concurenței a fost de patru milioane de euro, aplicată pentru neacordarea dreptului la inspecție în 2008.

Motivația pentru reducerea amenzii a fost aplicarea conform regimului general al contravențiilor care limitează la 100.000 de lei, respectiv aplicarea unei legislații generale peste legislația specială a Concurenței.

Chirițoiu s-a arătat intrigat că în altă situație, în cazul Raiffeisen Bank, a putut fi aplicată o sancțiune de un milion de euro, în aceleași condiții (reprezintă o bancă, a fost judecată cauza de aceeași instanță, pe aceeași investigație).

„La Raiffeisen s-a putut un milion de euro, dar la BRD nu s-a putut decât 20.000 de euro”, a spus Chirițoiu.

În acest sens, președintele Concurenței spune că legislația trebuie îmbunătățită pentru a se elimina acest tip de lacune în justiție.

El a precizat că Legea Concurenței trebuie modificată până în vară, având un calendar foarte strâns, care prevede aprobarea de către Guvern în mai sau iunie, însă deocamdată nu știe dacă va fi vorba despre o ordonanță sau proiect de lege.

„Nu mă aștept ca modificările să fie foarte mari pentru că s-a mai modificat prin ordonanță în 2011, dar este ultima ocazie pentru noi să facem modificări care să aibă sens să facă aplicarea legii mai eficientă. Unde aș vrea să văd progrese este pe partea de rezolvare de litigii. (…) În majoritatea cazurilor ajungem la litigii, pentru instanțe nu sunt bune, nouă ne consumă foarte multe resurse, iar pentru companii sunt destul de scumpe, cred că avem un interes să rezolvăm aceste litigii”, a punctat Chirițoiu.

Citește și