Prima pagină » Economic » Se schimbă legea privind despăgubirea asiguraților acoperiți prin RCA. Care sunt categoriile de consumatori propuse să aibă prioritate la plată

Se schimbă legea privind despăgubirea asiguraților acoperiți prin RCA. Care sunt categoriile de consumatori propuse să aibă prioritate la plată

Se schimbă legea privind despăgubirea asiguraților acoperiți prin RCA. Care sunt categoriile de consumatori propuse să aibă prioritate la plată

Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților dezbat în prezent un proiect de modificare a Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), proiect care a fost deja votat în Senat.

Un amendament admis recent în Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților la proiectul de modificare a Legii nr. 213/215 prevede schimbarea modului în care se face plata despăgubirilor în urma accidentelor acoperite prin polițele de asigurare auto obligatorie.

Proiectul de modificare a legii a fost înregistrat la Senat pe 6 februarie și a fost adoptat în camera superioară cu unanimitate de voturi, pe 18 martie.

Este vorba de articolul 15 din lege, conform căruia toate cererile de plată se soluționează în ordinea primirii la Fondul de Garantare a Asiguraților, fără posibilitatea de a urgenta/prioritiza cererile, la solicitarea petenților și fără să ia în calcul alte criterii în afară de „primul venit, primul servit”, cum ar fi gravitatea cazului, natura sa socială sau necesitatea unei plăți urgente.

Ce se schimbă

Amendamentul pentru modificarea art 15 a fs inițiat de deputatul Iulius Marian Firczak, care a fost admis în ședința de marți a comisiei menționate, care a dat un aviz favorabil, în raport său preliminar. Raportul final asupra proiectului, cu propunere de aprobare sau respingere, urmează să fie dat alături de Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare a Camerei Deputaților.

Amendamentul, susținut și de tânara asociație de protecție a drepturilor consumatorilor Finprotect, propuneprioritate la plata despăgubirilor pentru vătămări și decese acoperite prin RCA. Asociația s-a înființat pe 4 aprilie 2024 si are ca obiectiv  principal apărarea drepturilor asiguraților si beneficiarilor de servicii financiare, a intereselor legitime ale consumatorilor din domeniul financiar-bancar.

„31. La articolul 15, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatul (11) şi alineatul (12) cu următorul cuprins:

(1¹) Prin excepție de la prevederile alin. 1, vor fi analizate cu prioritate:

  • a) cererile de plată formulate de descendeții minori precum și cei aflați la studii până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani, ai persoanelor decedate în accidente rutiere;
  • b) cererile de plată ale petenților care în urma producerii evenimentului asigurat şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă prin raportare la gradele de invaliditate prevăzute de lege;
  • c) cererile de plată formulate de petenți în baza titlurilor executorii în contradictoriu cu asigurătorii în faliment, prin care asigurătorul este obligat la plata unor rente lunare în favoarea acestora;
  • d) cererile de plată privind acordarea restituirilor de primă.

(1²) Cererile de plată menționate la alin. (1¹) sunt evidențiate pe liste separate care se înaintează comisiei speciale, cu propunerea de aprobare sau respingere la plată a sumelor solicitate, iar după aprobarea acestor liste de către comisia specială se efectuează plăţile creanţelor de asigurări către creditorii de asigurări.”

„Completarea textului prevăzut la alin. (1¹)  are în vedere soluționarea cu celeritate a cererilor de plată care prezintă cazuri sociale ca urmare a producerii evenimentului asigurat și unde necesitatea soluționării cu celeritate a cererii de plată rezultă din înscrisurile depuse astfel că, o prelungire a termenului de soluționare a cererii poate, în cele mai multe cazuri, să ducă la ineficiența acordării indemnizației de asigurare”, se arată în motivarea amendamentului depusă de deputatul din grupul Minorităților naționale.

Potrivit lui Iulius Firczak, aceste situații sunt cazurile în care sunt necesare cheltuieli cu tratamentele pentru invaliditate/infirmitate, cu medicația, prestațiile periodice, sume acordate pentru moștenitorii minori și cei aflați la studii în urma decesului autorilor acestora.

„O primă victorie în folosul drepturilor și intereselor beneficiarilor cei mai încercați”

Modificarea Legii 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraților, prin amendamentul menționat, ar soluția această situație.

„Susținerea amendamentului propus de domnul deputat Iulius Marian Firczak și aprobarea lui de către Comisia Buget-Finanțe a Camerei Deputaților este o primă victorie în folosul drepturilor și intereselor beneficiarilor și păgubiților cei mai încercați de accidentele rutiere, a căror mobilitate sau viață le este afectată semnificativ. Neplata despăgubirii în timp util pentru tratament sau susținerea copiilor orfani produce prejudicii semnificative, afectând direct dreptul acestora la viață. Sperăm ca acest amendament să treacă de toate etapele legislative și să devină literă de lege”, a declarat Gheorghe Cojocaru, prim-vicepreședinte Finprotect și reprezentant al Asociației la discuțiile din Comisia de buget a Camerei Deputaților.

Drepturile persoanelor cu dizabilități sunt definite de Convenția Organizației Națiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi (CDPD) și, asemenea majorității statelor lumii, România s-a angajat să respecte aceste drepturi semnând CDPD.

Strategia Națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități are ca obiectiv general asigurarea participării depline și efective a persoanelor cu dizabilități, bazată pe libertatea de decizie, în toate domeniile vieții și într-un mediu accesibil și resilient, fiind structurată pe 9 domenii de acțiune.

Potrivit datelor oficiale citate de asociația Finprotect, în România există află 890.702 persoane încadrate în grad de handicap, fiind luate în calcul persoanele de 16 și peste 16 ani. Dintre aceste persoane 9.282 au handicap ușor, 90.277 au handicap mediu, 413.205 au handicap accentuat și 377.988 au handicap grav.

Din punct de vedere al statutului profesional, din 416.747 persoane adulte încadrate în grad de handicap cu vârsta între 16-66 ani doar 47.466 persoane au statut de salariat.

Câte plăți a făcut FGA

FGA, care are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurator, a instumentat, conform celei mai recente informări, 193.067 cereri de plată, până la 31 martie 2024, pentru creditorii de asigurări ai societăților City Insurance SA și Euroins SA, cele mai recente falimente masive de pe piață:

  • 143 de cereri de plată pentru City Insurance S.A., cu o valoare aprobată la plată de 1,6 mld. lei.
  • 924 de cereri de plată pentru Euroins S.A., cu o valoare aprobată la plată de 255,2 mil. lei.

La data de 31 martie 2024, la FGA erau înregistrate:

  • 310 cereri de plată, pentru creditorii de asigurări ai Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.
  • 219 cereri de plată, pentru creditorii de asigurări ai Societății Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A.
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și