Prima pagină » Economic » Se schimbă regulile la cumpărarea polițelor RCA. Cu cât timp înainte poți avea o asigurare în așteptare. Explicațiile ASF

Se schimbă regulile la cumpărarea polițelor RCA. Cu cât timp înainte poți avea o asigurare în așteptare. Explicațiile ASF

Se schimbă regulile la cumpărarea polițelor RCA. Cu cât timp înainte poți avea o asigurare în așteptare. Explicațiile ASF

Românii își vor putea cumpăra polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) chiar cu două luni înainte de data intrării în valabilitate a contractului, față de o lună, cum este în prezent, conform normei aprobate, miercuri, de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat, miercuri, o normă de modificarea a prevederilor privind încheierea contractelor de asigurare auto obligatorie (RCA), care fusese publicată în consultare publică acum aproape două săptămâni.

Astfel, odată cu publicarea Normei pentru modificarea art. 13 alin. (12) din Norma A.S.F. nr. 20/2017 privind asigurările auto din România în Monitorului Oficial al României, conducătorii vor avea la dispoziție mai mult timp pentru a-și încheia polițele de asigurare înainte de intrarea în valabilitate.

Prin modificarea normei, asigurătorii RCA pot încheia contracte RCA a căror valabilitate începe la cel mult 60 de zile, în loc de 30 de zile, după data emiterii acestora.

Cu alte cuvinte, astfel a fost prelungit cu 30 de zile a termenului prevăzut anterior, astfel încât termenul maxim pentru intrarea în vigoare a contractelor RCA să fie majorat până la 60 de zile de la încheierea contractului, potrivit ASF.

Măsură pentru a gestiona o eventuală creștere a cererii

„Această măsură va permite în primul rând asiguraților posibilitatea încheierii din timp a contractelor RCA dar și asigurătorilor RCA să încheie contracte RCA într-un termen suficient de lung astfel încât să poată fi absorbită la nivel de piață o eventuală cerere ridicată de încheiere a contractelor RCA”, au argumentat inițiatorii în referatul de aprobare.

Decizia vine în contextul în care prețul RCA este plafonat până la jumătatea lunii octombrie, conform deciziilor în vigoare.

Prețul polițelor RCA a suferit fluctuații semnificative pe fondul celor mai recente ieșiri de pe piață ale societăților care erau lideri pe acest segment. Tarifele au crescut semnificativ după ce Autoritatea de Supraveghe Financiară i-a retras companiei City Insurance autorizația de funcționare, în septembrie 2021.

Pentru a preveni o nouă explozie a prețurilor după decizia similară în cazul societății Euroins România, din 16 martie, și după publicarea unor tarife de referință, orientative, majorate semnificativ pe unele segmente, autoritățile au decis să le plafoneze la nivelul celor maxime de la finalul lui martie 2023.

Publicarea noilor tarifele de referință, la începutul lunii martie , pentru polițele RCA, care au crescut chiar și cu 40% față de anul trecut, în contextul falimentului răsunător al companiei City Insurance, a produs îngrijorare printre șoferi, dar și o serie de declarații politice, culminând cu anunțul oficialilor autorității de reglementare a pieței asigurărilor, care au confirmat că analizează oportunitatea plafonării prețurilor.

Decizia s-a concretizat, la al doilea proiect elaborat de specialiștii ASF, iar hotărârea prin care Cabinetul Ciucă a înghețat tarifele RCA, pentru o perioadă de șase luni, a fost publicată în Monitorul Oficial din 6 aprilie.

Norma RCA – ASF by Gandul.info on Scribd

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și