Sebastian Burduja: „Cine a afirmat că suntem la un pas de BLACKOUT, că avem cele mai mari prețuri la energie, să se gândească mai bine”
România a exportat energie în dimineața zilei de duminică, 15 decembrie 2024, la un consum de 6300MW, având o producție de 6650MW.
Pe locul I, între sursele de producție, sunt poziționate centralele eoliene, cu peste 1650MW, furnizând energie verde și ieftină, transmite site-ul transelectrica.ro. 1428 MW sunt produși de hidrocarburi.
Între timp, hidrocentralele produc 1060MW, păstrând rezerva de apă din lacurile de acumulare. Cărbunii produc 806MW. 20,74% din producția totală de energie provine de la centralele nucleare (1382 MW).
„Cine a afirmat in ultima perioadă că suntem la un pas de blackout, că avem cele mai mari prețuri la energie (avem al cincilea cel mai MIC preț la energie electrică și al patrulea cel mai MIC preț la gaz din UE, pe datele Eurostat), că suntem la limita capacităților de import și alte lucruri alarmiste…să se gândească mai bine. Și să se întrebe cui folosește să îi sperie pe români, să îi facă să creadă că instituțiile nu funcționează, că sistemul energetic este “în colaps” și alte aberații din același registru cu “centralele eoliene nu produc energie electrică. În fața dezinformării și propagandei mincinoase, cel mai bun e adevărul, bazat pe cifre și argumente. Eu am încredere că românii știu și văd diferența”, a scris Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.
Cristina Verchere, CEO OMV Petrom: „România va deveni cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană din 2027”
România va deveni cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană din 2027, prin începutul exploatării platformei Neptun Deep din Marea Neagră. Anunţul a fost reafirmat miercuri seară, la Antena 3 CNN, de CEO OMV Petrom, Cristina Verchere. Neptun Deep va aduce 20 de miliarde de euro statului român, a estimat Verchere.
Transocean Barents, platforma de foraj offshore contractată pentru proiectul Neptun Deep, a ajuns deja la Constanța. Este primul pas pentru începerea exploatării de gaze din Marea Neagră. Proiectul este complementar pentru independența României de gazele rusești, alături de rezervele terestre. De asemenea, va reduce dependența Europei de gazele lichefiate din Orient și SUA. Forajul va începe în 2025, iar primele gaze vor fi exploatate în 2027.
Ceea ce facem, alături de partenerul nostru Romgaz, este să dezvoltăm zăcământul Neptun Deep, de unde vom extrage 1.000 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Dezvoltarea va costa aproximativ 4 miliarde de euro. Iar obiectivul nostru este să avem prima producție sau ceea ce numim „primul gaz”, în 2027, explică Verchere.
Sursa Foto: Profimedia