Sebastian Burduja, despre declarația lui Nicușor Dan privind depunerea a două proiecte pentru termoficare: „Pot să vă spun că este o minciună”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, joi, că actualul edil-șef, Nicușor Dan, a dezinformat opinia publică atunci când a afirmat că municipiul București a depus două proiecte pentru atragerea finanțării cu scopul modernizării rețelei de termoficare. Declarațiile au fost făcut în cadrul unei conferințe de presă la sediul Ministerului Energiei, eveniment ocazionat de semnarea a trei contracte cu bani din Fondul pentru Modernizare, pentru refacerea rețelelor de termoficare, cu trei mari administrații, respectiv Craiova, Constanța și Cluj-Napoca.
Sebastian Burduja, ministru al Energiei și candidatul liberal la Primăria Capitalei, a infirmat declarațiile făcute cu o seară înainte de primarul general Nicușor Dan, după ce a verificat la nivelul instituției dacă municipiul București a aplicat pentru finanțare pentru modernizarea rețelei de termoficare.
„Nu înțeleg cum să-ți permit să minți în acest mod”
„Vreau să fac o precizare pentru că ieri s-a efectuat o dezinformare a opiniei publice și anume ieri seară, primarul general Nicușor Dan a spus la un post de televiziune, la o oră de maximă audiență, că municipiul București a depus două proiecte de câte 50 de milioane de euro pentru acest apel. Am verificat, bineînțeles, cu colegii mei, această informație și pot să vă spun că este o minciună. Nu a fost depus niciun proiect de către municipiul București. Nu înțeleg cum să-ți permit să minți în acest mod. De altfel, de la lansarea proiectului apel anunțat de pe la începutul mandatului meu și până în ziua de astăzi, municipiul București nu a pregătit niciun proiect și nu l-a depus, iar dacă l-a depus, aștept să ne prezinte și nouă dovada, pentru că noi am extras toate documentele din portalul SMIS de depunere a proiectului și bineînțeles că Bucureștiul nu a depus nimic”, a subliniat Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei a făcut astfel un apel pentru a mobiliza autoritățile locale din toată țara, cele care au sisteme de termoficare, să vină să depună proiecte, pentru că banii se vor termina.
„Dacă astăzi vorbim de, nu știu, un miliard de lei, deci de 200 de milioane de euro, proiectul de la Suceava înseamnă încă vreo 70 de milioane, deci am terminat mai mult de jumătate din bani. Iar cel puțin în cazul Bucureștiului, unde asta este problema cea mai dureroasă pentru cetățeni, pentru că n-au căldură și apă caldă timp de atâtea luni de zile, administrația, din păcate, n-a fost în stare să pregătească niciun proiect și probabil banii se vor termina pentru alți beneficiari din țară”, a spus ministrul.
Trei proiecte de aproape un miliard de lei
Declarația a fost făcută în contextul semnării, la sediul Ministerului Energiei, a trei contracte de finanțare din Fondul pentru Modernizare pentru municipiile Craiova, Constanța și Cluj-Napoca în cadrul apelului aferent Programului-cheie 5 – Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare — Sprijin pentru modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență și pentru modernizarea rețelelor de termoficare.
„Vreau să le mulțumesc celor trei administrații locale care s-au mobilizat și au depus proiecte rapid, astfel încât astăzi am putut să semnăm cu Constanța, Craiova și Cluj-Napoca. Vorbim de un apel care s-a lansat în 1 februarie anul curent. Este un apel important. Bugetul total, 590 de milioane de euro. Regula este primul venit, primul servit. Posibil să vă amintiți că undeva după lansarea apelului, la o lună, o lună și ceva am semna cu municipiul Suceava”, a declarat Sebastian Burduja.
Valoare totală a proiectelor este de peste 957.770.000 lei (peste 192.480.000 euro), din care valoarea totală a finanțării din Fondul pentru modernizare este de peste 693 milioane lei (peste 139 milioane euro), potrivit datelor Ministerului Energiei.
„Deci, iată, avem de la Ministerul Energiei, prin efortul echipei și – vreau să le mulțumesc tuturor pentru că aici s-a lucrat așa cum am obișnuit, și nopțile și weekendurile – am reușit să accesăm acești bani nerambursabili din Fondul pentru modernizare, peste jumătate de miliard de euro. Regula este primul venit, primul servit. Deci, autoritățile locale care s-au mișcat rapid, care au avut dinamism, au putut să acceseze aceste fonduri exact în ordinea în care au depus aplicațiile”, a precizat ministrul Energiei.
Valoarea din valoarea totală, contribuția nerambursabilă este de aproape 700 de milioane de lei, deci cam 70% este acoperit din fonduri nerambursabile. Defalcat, proiectul de la Craiova are o valoare de 235 de milioane de lei, de la Constanța, de 248 de milioane de lei și la Cluj-Napoca, de 353 milioane, și este vorba de peste 20 de kilometri de rețea termoficare modernizată la ultimele standarde în fiecare comunitate.
„Cele mai mari probleme sunt, din păcate, în Capitală”
La întrebarea Gândul privind municipiile cu cele mai grave probleme ale sistemului de termoficare, Sebastian Burduja a spus că Bucureștiul ocupă primul loc.
„Nu pentru că sunt subiectiv, fiind o perioadă de campanie, dar absolut pe cifre, putem vedea că cele mai mari probleme sunt, din păcate, în Capitală. E și cel mai mare și mai complex sistem de termoficare. Și de la datorii până la problemele de rețea și până la CET-urile care sunt totuși din anii 60, 70, trei din patru avem foarte mult de lucru” a spus ministrul Energiei, candidat la fotoliul de primar general al Bucureștiului.
Pe lângă cele trei administrații care au semnat joi contractele de finanțare și Suceava, în urmă cu câteva luni, mai sunt două municipalități care au trimis proiecte, iar ministrul înseamnă la mobilizare, pentru că termenul-limită, finalul lunii iunie, se apropie rapid.
„Și Arad, și Timișoara au depus aplicații. Îi așteptăm în continuare și pe ceilalți, și Ploieștiul înțeleg că se pregătesc. Termenul-limită este final de iunie, deci vom vedea ce se mai întâmplă. Nu mai este mult, cred că distinșii colegi vă pot spune că nu este ușoară pregătirea unor asemenea proiecte, dar nici nu poți să-ți permiți să lași o oportunitate de acest fel de a trece pe lângă tine, pentru că sunt, iată, zeci, sute de milioane de euro care sunt la dispoziția administrațiilor locale”, a declarat Sebastian Burduja.
Potrivit Ministerului Energiei, cele trei contracte sunt:
- TERMO URBAN CRAIOVA SRL – Modernizarea rețelelor de distribuție a energiei termice la consumatorii finali din municipiul Craiova – Faza I – valoarea totală a proiectului este de 235.650.615,38 lei (47.364.101,74 euro), din care valoarea totală a finanțării din Fondul pentru modernizare este de 195.863.985 lei (39.367.271,32 euro)
- MUNICIPIUL CONSTANŢA – Finalizarea reabilitării rețelelor termice primare, continuarea lucrărilor de reabilitare a rețelelor termice secundare si a punctelor termice din municipiul Constanta – valoarea totală a proiectului este de 368.498.980,04 lei (74.063.871,53 euro), din care valoarea totală a finanțării din Fondul pentru modernizare este de 248.505.387,97 lei (49.947.819,82 euro)
- MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA – Retehnologizarea procesului de producere, transport și distribuție a energiei termice în SACET Cluj-Napoca, în vederea creșterii eficienței energetice și reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră CO2 – Centrala Termică de Zonă (CTZ) Someș Nord reconfigurată. LOT 1 – CTZ retehnologizat, inclusiv rețeaua de transport agent primar, rețelele de distribuție aferente punctelor termice din conturul CTZ reconfigurat – valoarea totală a proiectului este de 353.631.495,5 lei (71.055.998,94 euro), din care valoarea totală a finanțării din Fondul pentru modernizare este de 248.764.999,95 lei (49.984.930,07 euro)
Citiți și: