Sebastian Burduja, ministrul propus al Energiei pentru un nou mandat, a precizat, luni, la întrebarea presei după audierile din Parlament, că autoritățile analizează cu cea mai mare seriozitate acordul la care au ajuns nemții de la E.ON pentru vânzarea furnizării de energie și gaze către compania de stat ungară MVM, o evaluare care este așteptată să dureze mai multe luni de zile. În cazul în care responsabilii consideră că această tranzacție nu este conformă legilor și normelor naționale, aceasta nu poate fi finalizată, lucru care s-a mai întâmplat în ultimii ani pe piața locală.
Sebastian Burduja a declarat că Ministerul Energiei va avea o poziție consistentă în procesul de evaluare a acordului dintre E.ON Energie România și MVM.
MVM și E.ON au ajuns la un acord pentru vânzarea și cumpărarea afacerii E.ON de retail de energie și soluții pentru clienți din România, care are aproximativ 3,4 milioane de clienți, conform acordului detaliat într-un comunicat de presă comun, publicat luni. MVM va cumpăra cota de 68% deținută de E.ON din E.ON Energie România și cota de 98% din E.ON Assist Complet, au anunțat cele două companii, oficializând astfel anunțul privind intenția companiei germane exprimată în urmă cu câteva luni.
Ministrul a precizat, la întrebarea presei, că nu poate confirma sau infirma sosirea la Ministerului Energiei a unor rapoarte privind preluarea E.ON Energie România de către MVM.
„Nu pot să confirm, nici să infirm aceste informații. Cu siguranță că ne uităm cu maximă atenție la această tranzacție și în Comisia de Examinare a Investițiilor Străine Directe (CEISD). Toate aceste argumente vor cântări. Ministerul Energiei va avea un punct de vedere consistent și întotdeauna vom pune pe primul loc securitatea națională și interesul românilor”, a declarat Sebastian Burduja, la finalul audierilor
Evaluarea va dura câteva luni, a spus ministrul propus al Energiei.
„Nu este o chestiune de săptămâni, este o chestiune de luni de zile, pentru că toate aceste aspecte trebuie cântărite și subliniez, străduindu-mă astfel să combat și dezinformările, tranzacția aceasta nu este finalizată deocamdată. Grupul E.ON, grupul german E.ON a acceptat de principiu o ofertă din partea companiei maghiare MVM. Tranzacția nu este finalizată. Clienții E.ON rămân clienții Ion. Până când această tranzacție va fi sau nu aprobată de statul român. Dacă nu va fi aprobată, nu se va face”, a subliniat Sebastian Burduja.
La întrebarea presei privind reacția României față de situația din Republica Moldova, ministrul a ținut să combată alte informații false din spațiul public.
„Iarăși, sunt măsuri de termen scurt, pentru că ei sunt acum într-o situație complicată. Am luat legătura cu companiile din portofoliul Ministerului Energiei. Nuclearelectrica deja are un acord cu frații noștri de peste Prut și reușește să livreze o cantitate importantă de energie electrică, sigur pe baze comerciale, pentru că asta a fost o altă dezinformare. Și m-aș referi și la un fake news din spațiul online care afirmă că România face bișniță cu energie cu Republica Moldova și Ucraina. Este promovat pur și simplu de oameni care habar n-au diferența între fluxurile comerciale de energie electrică și fluxurile fizice energie electrică. Deci nu s-a pus această problemă și asigur pe români că nimeni nu se joacă cu asemenea lucruri”, a conchis demnitarul.
Sebastian Burduja, propus pentru al doilea mandat la conducerea Ministerului Energiei, a primit aviz favorabil, luni, în comisiile de specialitate reunite din Parlament. El a fost validat cu 32 de voturi „pentru”, 19 „împotrivă” și nicio abținere.
„Mulţumesc colegilor care au avut încredere în mine pentru un nou mandat. Le-am prezentat viziunea pe care o avem, Strategia energetică naţională, pe care după 17 ani am reuşit să o adoptăm în Guvern recent, şi, practic, viziunea pentru o Românie cu energie sigură, accesibilă şi competitivă ca preţ şi cât mai curată”, a declarat Sebastian Burduja la finalul audierilor.
Citiți și: