Sebastian Burduja, despre posibila plecare a E.ON de pe piața furnizării. „Companiile din portofoliul Ministerul Energiei se vor uita cu mare atenție”

Publicat: 30/05/2024, 21:26

Ministrul Energiei crede că grupul german E.On nu va pleca de pe piața din România, ci probabil își reașează portofoliu, dar, în cazul în care se va ajunge la o scoatere la vânzare a activelor de pe segmentul furnizării de energie electrică și gaze naturale, companiile energetice deținute de stat ar urma cu siguranță să fie atente.

Sebastian Burduja a subliniat, joi, atunci când a fost rugat de jurnaliști să comenteze posibile plecare de pe piața furnizării din România a grupului german E.On, determinată și de desele schimbări legislative, că Ministerul Energiei a avut o relație onestă cu actorii din piață.

„Am fost întotdeauna un partener onest cu companiile din sector energetic”

Directorul executiv al E.ON, Leonhard Birnbaum, a anunțat, pe 22 mai, la un eveniment internațional de specialitate, organizat la Atena, că grupul german ia în calcul vânzarea operațiunilor de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România, după cum a relatat Profit.ro.

„Nu cred că a dat vina pe Ministerul Energiei pentru că noi, ca minister, am fost întotdeauna un partener onest cu companiile din sector energetic și cele cu capital majoritar de stat și cu cele private. Și cu siguranță știți, că ne-am tot văzut, cât de mult ne luptăm, ne-am luptat și ne vom lupta ca aceste companii, mai ales pe segmentul de furnizare, să-și primească sumele pe care statul român le datorează la timp, cât mai la timp. Aici e discuția legată de disponibilitatea bugetară și disponibilitatea și capacitatea Ministerului de Finanțe de a acomoda aceste solicitări. Dar în ceea ce a privit Ministerul Energiei cred că știți câte eforturi am făcut, inclusiv ordonanță de urgență, intervenții pentru a disponibiliza cât mai multe sume și a plăti aceste datorii”, a declarat Sebastian Burduja, făcând referire la sumele care li se cuvind furnizorilor în baza prevederilor schemei de plafonare a prețurilor în domeniul energiei electrice și gazelor naturale, plătite inclusiv din contribuția de solidaritate.

„Nu cred că se pune problema plecării companiei din România”

Ministrul a precizat că nu are cunoștință de o declarație oficială din partea E.On, dar că are convingerea că nu e un exist, cu o rearajare a portofoliului.

„Nu cred că se pune problema plecării companiei din România. Pot să reevalueze portofoliu pe care îl au. O să mă uit exact la declarație pentru că nu vreau să tulbur apele unei companii private care totuși a performat în România. Și eu îmi doresc nu numai să păstrăm companiile valoroase pe care le avem – și încă o dată, sunt convins că E.On nu va pleca, poate își reașează portofoliu – ci să atragem alte companii valoroase. Și cred că lucrul ăsta s-a întâmplat și recent, au fost achiziții. Este un sector în dinamică și cu siguranță pe măsură ce vom remedia acest această problemă a datoriilor, pentru că este cea mai importantă, și alte companii vor fi interesate să vină la noi”, a afirmat Sebastian Burduja, joi, în cadrul unei conferițe de presă, la sediul ministerului, eveniment ocazionat de semnarea a trei contracte cu bani din Fondul pentru Modernizare, pentru refacerea rețelelor de termoficare, cu trei mari administrații, respeciv Craiova, Constanța și Cluj-Napoca.

În ceea ce privește unele informații din piață, potrivit cărora de preluarea segmentului de furnizare ar fi interesate companii deținute de stat, ministrul Energiei nu a exclus un asemenea scenariu pe viitor.

„Dacă (a spus E.On că – n.r.) că ia în calcul, deja vorbim de ipoteze de lucru. Dacă se va ajunge acolo, cu siguranță și companiile din portofoliul Ministerul Energiei se vor uita cu mare atenție, pentru că pot să fie foarte competitive și pe acest segment. Știm exemplul de la Hidroelectrica, au un portofoliu de clienți mare. E un lucru bun că este pe segmentul de furnizare. Din punctul meu de vedere, a plecat de la zero. Hai, trebuie să fim cinstiți, o companie care toată viața i-a făcut producție de energie în hidrocentrale să intre pe segmentul de furnizare și să acomodeze un număr atât de mare de clienți, iată, nu e o misiune simplă, de aceea cu siguranță se vor uita la oportunități pe piață prin care să-și consolideze această poziție și performanța pe care o au în calitate de furnizor”, a spus ministrul Energiei.

Motivele E.On

Conducerea grupului german E.ON a declarat că „explorează opțiunea″ de a ieși de pe piața furnizării de energie și gaze din România din cauza deteriorării raportului risc-randament al business-ului, care a venit ca urmare a introducerii in legislație a schemei de sprijin privind plafonarea prețurilor finale la consumatori, precum și a deselor modificări a acesteia.

„Înțeleg că factorul politic trebuie să acționeze, dar totuși trebuie să fii conștient că, dacă schimbi condițiile foarte repede și foarte des, asta îi face pe investitorii ca noi foarte nervoși. Riscul în afacerea de furnizare din România este masiv. Pierdem într-un an ceea ce am fi putut câștiga în 20 de ani″, a spus săptămâna trecută.

E.ON Energie România, membră a grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluții energetice, având un portofoliu variat, format din circa 3,4 milioane de clienți, atât rezidențiali, cât şi companii şi municipalități.

Cel mai recent exit de pe piața românească a fost al italienilor de la Enel, care au vândut activele către grecii de la PPC, ieșire anunțată în noiembrie 2022.

Citiți și:

Schema de PLAFONARE în energie: Ce e de facut anul viitor pentru a fi pregătiți pe 31 martie 2025? Poziția ANRE și a principalilor actori din piață

Furnizorii de energie cer Guvernului să precizeze dacă menține schema de PLAFONARE a prețului. În proiectul de buget nu apare nicio sursă de finanțare

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar