Sebastian Burduja, despre posibila plecare a E.ON de pe piața furnizării. „Companiile din portofoliul Ministerul Energiei se vor uita cu mare atenție”

Publicat: 30/05/2024, 21:26

Ministrul Energiei crede că grupul german E.On nu va pleca de pe piața din România, ci probabil își reașează portofoliu, dar, în cazul în care se va ajunge la o scoatere la vânzare a activelor de pe segmentul furnizării de energie electrică și gaze naturale, companiile energetice deținute de stat ar urma cu siguranță să fie atente.

Sebastian Burduja a subliniat, joi, atunci când a fost rugat de jurnaliști să comenteze posibile plecare de pe piața furnizării din România a grupului german E.On, determinată și de desele schimbări legislative, că Ministerul Energiei a avut o relație onestă cu actorii din piață.

„Am fost întotdeauna un partener onest cu companiile din sector energetic”

Directorul executiv al E.ON, Leonhard Birnbaum, a anunțat, pe 22 mai, la un eveniment internațional de specialitate, organizat la Atena, că grupul german ia în calcul vânzarea operațiunilor de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România, după cum a relatat Profit.ro.

„Nu cred că a dat vina pe Ministerul Energiei pentru că noi, ca minister, am fost întotdeauna un partener onest cu companiile din sector energetic și cele cu capital majoritar de stat și cu cele private. Și cu siguranță știți, că ne-am tot văzut, cât de mult ne luptăm, ne-am luptat și ne vom lupta ca aceste companii, mai ales pe segmentul de furnizare, să-și primească sumele pe care statul român le datorează la timp, cât mai la timp. Aici e discuția legată de disponibilitatea bugetară și disponibilitatea și capacitatea Ministerului de Finanțe de a acomoda aceste solicitări. Dar în ceea ce a privit Ministerul Energiei cred că știți câte eforturi am făcut, inclusiv ordonanță de urgență, intervenții pentru a disponibiliza cât mai multe sume și a plăti aceste datorii”, a declarat Sebastian Burduja, făcând referire la sumele care li se cuvind furnizorilor în baza prevederilor schemei de plafonare a prețurilor în domeniul energiei electrice și gazelor naturale, plătite inclusiv din contribuția de solidaritate.

„Nu cred că se pune problema plecării companiei din România”

Ministrul a precizat că nu are cunoștință de o declarație oficială din partea E.On, dar că are convingerea că nu e un exist, cu o rearajare a portofoliului.

„Nu cred că se pune problema plecării companiei din România. Pot să reevalueze portofoliu pe care îl au. O să mă uit exact la declarație pentru că nu vreau să tulbur apele unei companii private care totuși a performat în România. Și eu îmi doresc nu numai să păstrăm companiile valoroase pe care le avem – și încă o dată, sunt convins că E.On nu va pleca, poate își reașează portofoliu – ci să atragem alte companii valoroase. Și cred că lucrul ăsta s-a întâmplat și recent, au fost achiziții. Este un sector în dinamică și cu siguranță pe măsură ce vom remedia acest această problemă a datoriilor, pentru că este cea mai importantă, și alte companii vor fi interesate să vină la noi”, a afirmat Sebastian Burduja, joi, în cadrul unei conferițe de presă, la sediul ministerului, eveniment ocazionat de semnarea a trei contracte cu bani din Fondul pentru Modernizare, pentru refacerea rețelelor de termoficare, cu trei mari administrații, respeciv Craiova, Constanța și Cluj-Napoca.

În ceea ce privește unele informații din piață, potrivit cărora de preluarea segmentului de furnizare ar fi interesate companii deținute de stat, ministrul Energiei nu a exclus un asemenea scenariu pe viitor.

„Dacă (a spus E.On că – n.r.) că ia în calcul, deja vorbim de ipoteze de lucru. Dacă se va ajunge acolo, cu siguranță și companiile din portofoliul Ministerul Energiei se vor uita cu mare atenție, pentru că pot să fie foarte competitive și pe acest segment. Știm exemplul de la Hidroelectrica, au un portofoliu de clienți mare. E un lucru bun că este pe segmentul de furnizare. Din punctul meu de vedere, a plecat de la zero. Hai, trebuie să fim cinstiți, o companie care toată viața i-a făcut producție de energie în hidrocentrale să intre pe segmentul de furnizare și să acomodeze un număr atât de mare de clienți, iată, nu e o misiune simplă, de aceea cu siguranță se vor uita la oportunități pe piață prin care să-și consolideze această poziție și performanța pe care o au în calitate de furnizor”, a spus ministrul Energiei.

Motivele E.On

Conducerea grupului german E.ON a declarat că „explorează opțiunea″ de a ieși de pe piața furnizării de energie și gaze din România din cauza deteriorării raportului risc-randament al business-ului, care a venit ca urmare a introducerii in legislație a schemei de sprijin privind plafonarea prețurilor finale la consumatori, precum și a deselor modificări a acesteia.

„Înțeleg că factorul politic trebuie să acționeze, dar totuși trebuie să fii conștient că, dacă schimbi condițiile foarte repede și foarte des, asta îi face pe investitorii ca noi foarte nervoși. Riscul în afacerea de furnizare din România este masiv. Pierdem într-un an ceea ce am fi putut câștiga în 20 de ani″, a spus săptămâna trecută.

E.ON Energie România, membră a grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluții energetice, având un portofoliu variat, format din circa 3,4 milioane de clienți, atât rezidențiali, cât şi companii şi municipalități.

Cel mai recent exit de pe piața românească a fost al italienilor de la Enel, care au vândut activele către grecii de la PPC, ieșire anunțată în noiembrie 2022.

Citiți și:

Schema de PLAFONARE în energie: Ce e de facut anul viitor pentru a fi pregătiți pe 31 martie 2025? Poziția ANRE și a principalilor actori din piață

Furnizorii de energie cer Guvernului să precizeze dacă menține schema de PLAFONARE a prețului. În proiectul de buget nu apare nicio sursă de finanțare

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat care a jucat toată noaptea la cazinou a făcut infarct când a auzit...
Gabi Bădălău a spus tot! Cum a prins-o pe Bianca Drăguşanu cu altul: 'Mi-a recunoscut'
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a...
O dronă a surprins momentul în care un soldat rus își omoară camaradul rănit pe...
La asta nu se aștepta nimeni! Alex Bodi și Bianca Drăgușanu, din nou, împreună! Ce...
Dieta drastică a Annei Lesko | Așa se menține în formă la 45 de ani....
O farsă la 112 putea duce la moartea unei femei din Suceava. Sindicaliştii cer pedepse...
Schimbări drastice pentru proprietarii de apartamente! Oricine se opune riscă să intre la închisoare
Vecinii Anei Maria Gherman fac dezvăluiri uluitoare, după ce și-a pus capăt zilelor într-o pădure...
Anamaria Prodan arată la 51 de ani ca la 20! Impresara şi-a pus fanii pe...
În sensul giratoriu se acordă prioritate de stânga sau de dreapta? Mulți șoferi fac această...
Elena Lasconi este noul preşedinte al USR şi vrea să candideze la alegerile prezidenţiale
Structură monumentală URIAȘĂ, găsită aproape de România
Ungurii CUCERESC Transilvania. Ungaria dă lovitura chiar în inima României
Fermierii din România sunt în alertă. Situația devine dramatică de la an la an
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Alexandra din Casa Iubirii, deschisă spre Gagea și Patrick. Pentru cine are bruneta mai multă...
Mario Iorgulescu ar putea scăpa și de dosarul în care este cercetat pentru sechestrarea de...
BANCUL ZILEI. Făt-Frumos îi zice calului său: - Măi, calule, tu stai aici, chiar pe...
(P) Care este cel mai potrivit mobilier pentru o locuință de mici dimensiuni?
×